Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel)

Grandhotel 8 resizeVo vymyslenej zemi Zubrowka, na vŕšku tróni slávny Grand hotel, ktorý pamätá všeličo, konkrétne z obdobia medzi dvomi svetovými vojnami. Do tohto bizarného, už takmer zabudnutého sveta, situoval svoj príbeh americký režisér Wes Anderson vo filme Grandhotel Budapešť (správnejšie Grand hotel Budapešť).

Kto trochu pozná tvorbu Wesa Andersona (1969) vie, čo ho asi čaká. Tvorcu známych a mimoriadne invenčných filmov Ako som balil učiteľku, Taká zvláštna rodinka, nominovaný za scenár na Oscara, Život pod vodou, Hotel Chevalier (má rád hotely) Fantastický Mr. Fox a pôvabná snímka Až vyjde mesiac, si treba užiť. A nie je až tak nedešifrovateľný, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pocitovo mi Grand hotel film evokoval atmosféru Felliniho filmu A loď Grandhotel 4 resizepláva (neporovnávam ich), možno aj preto, že oba sú v istom zmysle o odchádzajúcej epoche. Kým Fellini nostalgicky smúti za jej odchodom, Andersen oživí jej dávnu slávu, tragédie, ktoré so sebou priniesla, ale najmä to robí s humorom a zabáva sa. Zabáva sa s každým, na každom a na všetkom. Už samotná expozícia je veľavravná. Mladá dievčina kráča v cintoríne k pomníku pomenovanom Autor a zavesí naň, medzi množstvo ostatných, svoj kľúč. Potom sa nám spisovateľ prizná, že nie všetko čo sa napíše pramení z fantázie autora, len treba druhých dobre počúvať. A dodáva, že bude snažiť porozprávať to, čo počul. A zábava sa môže začať.

 

Vo veľkom a slávnom hoteli je mužom číslo Grandhotel 10 resizejeden, s titulom concierge, M.Gustave (Ralph Fiennes). Concierce v preklade znamená školník, domovník, vrátnik. Nie je to presné (asi nemáme adekvátne slovo) lebo Gustave je dušou hotela, síce "zrelý chlapec" pre všetko, ale vznešený a nenahraditeľný. Keď sa niečo deje vyrieši to Gustave, keď treba utešiť staré dámy zasa je to Gustave, ktorý sa ich ujme. Prosto bez Gustava hotel akoby nefungoval. Kto je a odkiaľ prišiel nevedno. Nevedno presne ani z akej čudnej krajiny (Aq-Salim al-Jabat) sa vynoril pikolík, pravá ruka Gustava, Zero Moustafa, (mladého Zera hrá Tony Revolori, starého Mr. Moustafu F. Murray Abraham). Zero je však učenlivý, oddaný a vďačný. Títo dvaja, ochranca a žiak, putujú rôznymi obdobiami, veselými medzivojnovými časmi, nástupom fašizmu, prežívajú zvraty dejín každý po svojom a Grandhotel 9 resizepredsa spoločne. Gustave, človek, ktorý vie odpoveď na všetko, má slabosť k starým dámam a patrí k nim aj bohatá 84- ročná bohatá grófka Madam D (Tilda Swinton) a tá nečakane zomrie. Gustave nelení a so svojim pikolíkom sa okamžite vydá na jej pohreb. Čo čert nechcel grófka mu z vďačnosti, v poslednom dodatku bohatého testamentu, odkáže vzácny obraz s čím nesúhlasia dedičia, najmä jej syn Dmitri (Adrien Brody). Cirkus okolo obrazu je povelom k štartu kolotoča prekotných udalostí, nevynímajúc väzenie, útek , vraždy a podrazy. Samozrejme, nechýba ani nehynúca láska mladého Zera ku krásnej cukrárskej učnici Agathe (Saoirse Ronan). Keby autor film skutočne koncipoval ako rozprávku, tak by dvaja mladí žili šťastne kým by nezomreli. To šťastie im bolo síce dopriate, ale len na krátky čas. Snímka je aj o pominuteľnosti okamžiku, túžbe nevzdať sa Grandhotel 5 resizesvojich snov, o vernosti a oddanosti, zrade, falošnosti a zverstvách vojny. Osobitne o absurdnosti situácií vo vojnou zmietaných krajinách a náhlou zmenou charakterov dlhoročných priateľov, známych. Nič nové pod slnkom. Zážitkom však je to, ako to Anderson prezentuje - s nadsázkou a s humorom.

Wesa Andersona, geniálneho fantastu, inšpirovali k napísaniu scenára Grandhotel Budapešť aj diela veľkého spisovateľa a mysliteľa Stefana Zweiga, možno najviac jeho slávna a nezabudnuteľná Šachová novela. Anderson si vymýšľa, dej väčšinou osciluje medzi fikciou a realitou, vymýšľa si tie najneuveriteľnejšie situácie, robí si zo seba, ale aj z diváka blázna, ponúka mu množstvo Grandhotel 11 resizezrušenia, od vraždy k nepravému testamentu (má toľko dodatkov, že sa v nich ani čert nevyzná), od kradnutia obrazu po rafinovaný útek z väzenia, od trblietavej slávy jednej rozporuplnej epochy, až po schátraný hotel, vegetujúc prežívajúci až po súčasnosť. Súčasnosť však nehrá vo filme veľkú rolu, poslúži len na spomínanie a kontrast medzi tým čo bolo a navždy odišlo. Epocha, jej noblesa, ale aj jej odvrátená tmavá stránka síce odišla, ale odišli skutočne aj jej najtemnejšie odkazy, výstrahy a ponaučenia z mysle ľudstva. Nad tým sa už tvorca nezamýšľa, len veľmi jemne na ne upozorní.

 

Film hýri veľkými hereckými menami, z ktorých najviac zaujal herecký výkon Ralpha Fiennesa. Jeho consierge je sebavedomý a Grandhotel resizevynachádzavý v každej situácii, trochu hochštapler, trochu dobrák, trochu samotár, ale aj nenapraviteľný zvodca najmä starých dám. Má ich rád a neviete, či ich starobu alebo peniaze. Je to jedno, robí to s pôvabom. Nebezpečenstvo ignoruje akoby mu chýbal pud sebazáchovy a možno ho úmyselne vyhľadáva. Fiennesov M. Gustave je v jeho podaní farbistá postava, tak ako celý film. Výborným nahrávačom mu bol Tony Revolori v úlohe Zera – nesmelý, trochu ťuťmák, no popri všetkom mimoriadne cieľavedomý a nadovšetko milujúci Agathu. Na všetko môžu siahnuť len na jeho milovanú nikdy. Adrien Brody si s pôžitkom zahral chamtivca, ktorý sa neštíti ničoho ani vraždy. Úloha poctivého právnika, ktorému sa táto vlastnosť veľmi nevyplatila, sa ušla vynikajúcemu Jeffovi Goldblumovi. Willem Grandhotel 7 resizeDafoe sa s rolou zabijaka výborne pohral a dodal jej vierohodnosť. Nezabudnuteľná je aj Tilda Swinton ako Gustava zbožňujúca Madame D. Jude Law v úlohe mladého spisovateľa a F. Murray Abraham ako záhadný Mr. Moustafa, súčasný majiteľ hotela, ktorý sa s ním nedokáže rozlúčiť, prevedú diváka s prehľadom cez všetky úskalia tohto bláznivého príbehu. Do dlhého zoznamu hercom musím ešte pridať mená ako Mathieu Amalric, Harvey Keitel, Bill Murray, Edward Noton, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Léa Seydoux a Tom Wilkonson. Všetci na malej ploche podali suverénne herecké výkony a myslím si, že si svoje party vychutnávali. Ku kladom Adresonových scenárov vo všeobecnosti patrí, že sa pohrá s každou aj s tou najmenšou postavou a zahrať si aj epizódnu rolu je skôr česť aj pre popredného herca, lebo postavy sú tak presne charakterizované, že si ich zapamätáte.

 

Grandhotel 2 resizeNemenej dôležitú úlohu hrá v Andersenových filmoch aj hudba. Tak ako v snímke Až vyjde mesiac hudbu k filmu zložil Alexander Desplat, ktorý balalajkovým motívom podčiarkol náladu stredoeurópskej (aj východoeurópskej) kultúry a dodal tak filmu isté čaro a tiež neomylnosť, kde sa to všetko mohlo i nemuselo odohrať. Podivnú, ale pôvabnú atmosféru tohto „bláznivého“ filmu zvýraznila aj skvelá kamera Roberta D. Yeomana.

 

Na Andersenov film Grandhotel Budapešť odporúčam ísť divákom, ktorí majú zmysel pre humor, nadsázku, bláznovstvá, ale zamyslia sa aj nad druhým plánom filmu. Lebo Grandhotel Budapešť v neznámej krajine Zubrowka niekde v Alpách je metafora o jednej nenávratnej epoche a jej absurdnosti. No tiež odkazom na poučiteľnosť, či skôr nepoučiteľnosť ľudského konania.
 
Grandhotel Budapesť 20 resizeGrandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel), USA, 2014
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Wes Anderson
Scenár: Wes Anderson
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, F. Murray Abraham, Edward Norton, Adrien Brody, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Tom Wilkinson, Léa Seydoux, Bill Murray, Jude Law, Bob Balaban, Owen Wilson, Mathieu Amalric, Florian Lukas
Premiéra v SR. 20. marca 2014
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.