Festival Hory a mesto prinesie svetovú špičku

Hory a mesto logo resizeMedzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto ponúka okrem zahraničných hostí a filmov veľký priestor aj pre domácu kinematografiu a hostí zo Slovenska. Práve k nim majú diváci nesmierne blízko, poznajú prostredie z akého vyšli, vidia sa v nich, sledujú ich cesty, výkony a to na nich pôsobí motivačne. Vďaka festivalu majú svojich „hrdinov“ na dosah. Slovenskí hostia prinášajú inú kvalitu, domácku atmosféru a autentickú blízkosť. Vyše desať našich filmov budú osobne sprevádzať ich tvorcovia. To všetko  od 2. do 6. apríla 2014 v Cinema City v bratislavskom Auparku.

„Popri hviezdnych menách zo zahraničia nesmieme zabúdať, že aj doma máme hviezdy svetového formátu. Pre nich je festival dobrou príležitosťou na konfrontáciu so širším kontextom,“ povedal programový riaditeľ festivalu Hory a mesto Alan Formánek. Pozvanie jubilejného 15. ročníka festivalu prijal  jeden z najlepších slovenských skalných lezcov súčasnosti, držiteľ mnohých významných prelezov v celej Európe Jozef Krištoffy, ktorý bude hosťom Hory a mesto po prvý raz. Úspešný reprezentant Slovenska v horolezectve zdolal svoje najvýznamnejšie prelezy v talianskych Dolomitoch, v španielskej oblasti Chulilla a na svojom konte má aj jeden z najnáročnejších prelezov na Slovensku – JetStream v Tatrách. Jeho prednáška má názov Vertikálny život – od skaliek k horám a na programe je v nedeľu 6. apríla 2014 o 17.00.
    

Michal Sabovčík a Adam Kadlečík prešli vlani zimný prechod hrebeňa Západných, Vysokých a Belianskych Tatier. Ide o mimoriadne náročný prechod, na ktorýsi trúfli ako prví po 34 rokoch. V ťažkých podmienkach a neľútostnej zime im to trvalo celých 15 dní. Všetok výstroj si niesli so sebou. Tento jedinečný výkon priblížia návštevníkom festivalu svojím rozprávaním a premietnutím fotografií s názvom Horské priateľstvá, v piatok 4. apríla 2014 o 17.00. Navyše známy slovenský režisér propagujúci Vysoké Tatry z najrôznejších perspektív Pavol Barabáš nakrútil o tejto ceste film Stopy na hrebeni, ktorý sa bude v rámci festivalu premietať po prednáške spomínaných lezcov.

 

Ďalšou dvojicou, ktorá spoločne prezentovala už aj vlani a vystúpi aj tento rok v rámci bloku Voda v stredu 2. apríla 2014 o 19.30, je Tomáš Andrássy a Evina Lásko. Tentokrát ich diváci zažijú pri rozprávaní o splavovaní divokých riek na Altaji v Rusku. Ide o oblasť na rusko-mongolskej hranici, kde sa nachádzajú jedny z najdivokejších riek na svete, na miestach  absolútne mimo bežných turistických oblastí. Obaja sú už desať rokov členmi slovenskej reprezentácie vo freestyle a extrémnom zjazde na kajakoch. V rovnakej sekcii a v rovnaký večer vystúpi aj stálica festivalu Luciša Hollá, ktorá už roky patrí k slovenskej vodáckej špičke. Po mnohých rokoch, kedy sa so svojou vodáckou partiou vydávali na opačný koniec sveta, objavili Balkán, ktorý ich očaril. Prednáška s krátkym filmom o putovaní po riekach Bosny, Grécka či Čiernej hory sa volá Člnkovanie na Balkáne. Dalibor Krupka pripravil pre tohtoročný festival prednášku o lietaní nad rôznymi oblasťami Álp. Na dobrodružný let plný nebezpečenstva sa vydal spolu so svojou skupinou Paragliding Expedition Slovakia (P.E.S.). Ich cieľom nebýva lámanie rekordov, ale spoznávanie, objavovania a približovanie sveta z výšky; na programe v sekcii Vzduch, vo štvrtok 3. Apríla 2014 o 20.30.

 

Pätnásty ročník festivalu Hory a mesto ponúkne aj vyše desať slovenských filmov. Okrem spomínanej snímky Pavla Barabáša Stopy na hrebeni to bude aj autentický príbeh režiséra Erika Baláža o jednej z posledných divočín v Európe s názvom Vlčie hory. Peter Csonka spracoval životný príbeh ugandského kajakára, ktorý sa nenechal odradiť a napriek svojim biednym pomerom mal vlastné ambície a trénoval, aby dosiahol svoje sny a priblížil sa západnému spôsobu života; film má názov Chaga – TheStory. Etablovaný horský režisér Rastislav Hatiar uvedie až dva svoje filmy. Slepá dôvera je o slepom horolezcovi, ktorého zachytáva pri výstupoch na Gerlachovský štít a Mont Blanc, pričom nejde len o samotné výstupy, ale o prekonávanie samého seba a pozitívny prístup k životu. Druhý film sa volá Strach zo smrti a je o rovnomennej lezeckej ceste vo Vysokých Tatrách. Rovnako režisér Juraj Lukáš prichádza s dvoma krátkymi cyklistickými snímkami: Dve tváre Strážova a Jesenné ráno na Minčole.

 

Festival je určený aktívnym aj pasívnym milovníkom outdoorových aktivít. Jadrom akcie je filmová prehliadka, ktorá ponúka filmy z celého sveta, pričom vo väčšine prípadov ide o jedinečnú príležitosť tieto filmy vidieť. Dokumentujú športové výkony a nevšedné zážitky a sú tematicky rozdelené na lezecké, vodácke, cyklistické, lyžiarske, environmentálne, filmy o lietaní a turistike. Zároveň približujú bežne neprístupné oblasti sveta. Festival každoročne oslovuje a inšpiruje tisíce mestských ľudí všetkých generácií, ktorým ponúka inšpirácie, ako zmysluplne tráviť voľný čas.
Po skončení v Bratislave sa vybraný program festivalu Hory a mesto ďalej uvedie v Česku, Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku ho uvidia aj nadšenci pre hory v mestách: Prešov, Dolný Kubín, Žilina a Zvolen.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.