Kino Lumière bude hostiť 21. Febiofest

Febiofest logo resizeV marci sa Kino Lumière stane dejiskom 21. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sa v jeho priestoroch uskutoční od 21. do 27. marca. Vďaka nemu diváci uvidia filmy, ktoré sa bežne v slovenskej distribúcii nepremietajú. Na svoje si v marci prídu však aj fanúšikovia distribučných filmových noviniek. Program kina bude mimoriadne pestrý a chýbať nebudú ani tradičné cykly.

Kino Lumière vo svojej dramaturgii pravidelne uvádza nové slovenské a koprodukčné filmy. V marci budú môcť priaznivci slovenskej kinematografie vidieť dokumentárny film Arcibiskup Bezák Zbohom... v réžii Oľgy Záblackej, ktorý približuje pozoruhodnú osobnosť kňaza Róberta Bezáka s pohnutým osudom. Ukazuje ho nielen ako arcibiskupa a medializovanú osobnosť, ale aj ako syna, brata či priateľa. Do programu je zaradený aj dokument Štvorec v kruhu fair play resizealebo Život medzi únikmi a snami režiséra Ľubomíra Štecka, ktorý sleduje prešovského rodáka Vladimíra Ossifa, jedného z našich najúspešnejších a najznámejších maliarov vo svete, ktorého doma pozná málokto. V oblasti hranej tvorby sa tento mesiac premietne aj koprodukčný česko-slovenský film Andrey Sedláčkovej Fair Play. Zaoberá sa témou dopingu vo vrcholovom športe v čase socialistického Československa.

 

Z noviniek a premiér to bude deväť zahraničných filmov, medzi nimi napríklad snímka Grandhotel Budapest režiséra Wesa Andersona, ktorý na nedávnom Berlinale získal Veľkú cenu poroty, ďalej najlepší britský film roku 2012 Rozbitý svet Rufusa Norrisa, konverzačnú komédiu Blízko od seba Johna Wellsa, nové filmy Kena Loucha Spirit of 45´, film bratov Coenovcov Vnútri Llewyna Davisa alebo snímku od Andrzeja Wajdu Walesa, človek z nádeje. Premietať sa bude aj Borgman od Alexa van Warmerdama, Philomena Stephena Frearsa a Ona v réžii Spika walesa clovek z nadeje resizeJonza s čerstvo udeleným Oscarom za najlepší pôvodný scenár. Naposledy bude možné nielen v Kine Lumière, ale v celej slovenskej distribúcii vidieť dánsky film Adamové jablka (2005), ktorý nakrútil Anders Thomas Jense a v čase premiéry získal veľkú priazeň divákov. Ide o medzinárodne úspešnú komédiu o boji medzi dobrom a zlom.

 

Aktuálny ročník Febiofestu prinesie do Kina Lumière viac ako sto filmov z hranej, dokumentárnej a animovanej európskej a americkej produkcie v pätnástich programových sekciách, ale aj Súťaž krátkych filmov krajín V4, horúce slovenské novinky či najlepšie westerny. Počas neho sa v kine uskutoční za účasti režiséra Martina Šulíka aj projekcia filmu Záhrada v zreštaurovanej a zdigitalizovanej verzii, ďalej krst publikácie Rozprava o westerne slovensko-českej dvojice autorov Petra Michaloviča a Vlastimila Zuzsku a tiež ďalšie sprievodné podujatia i diskusie s divákmi. Počas Febiofestu sa v Kine Lumière bude konať aj  vernisáž výstavy Strieborné tváre II, ktorá nadväzuje na súčasnú výstavu fotografií Mira Nôtu v priestoroch kina. Výstava predstaví ďalších tridsať portrétov známych osobností slovenského filmu z obdobia posledných desiatich rokov, no obohatená bude aj o nové portréty takých osobností, ako sú režiséri Dušan Hanák alebo Martin Šulík, ktorých autor portrétoval tento rok. Do marcového programu je zaradená aj špeciálna projekcia koprodukčnej drámy Dozvuky režiséra Wladyslawa Pasikowskeho. Uskutoční sa 14. marca a jej uvedenie je súčasťou podujatia Visegrad Film Forum (VFF), vzdelávacej platformy pre profesionálov z oblasti filmu, študentov filmových odborov, médií a audiovizuálnych štúdií i priaznivcov filmového umenia. Film osobne uvedie scénograf Allan Starski, držiteľ Oscara za výpravu filmu Schindlerov zoznam Stevena Spielberga.

 

Archívne pondelky tento mesiac predstavia štyri filmy na tému Literatúra, film, emócie. Premietne sa Swannova láska (1984) od Volkera Schlöndorffa podľa Marcela Prousta, Márquezova Kronika vopred ohlásenej smrti (1987) v réžii Francesca Rosiho, Dostojevského Besi (1988) od Andrzeja Wajdu i Tiché dni v Clichy (1990), ktoré podľa románu Henryho Millera nakrútil Claude Chabrol. V marcovom programe bude aj film Krzysztofa Kieslowskeho Tri farby: Modrá (1993) v hlavnej ženskej úlohe s francúzskou herečkou Juliette Binoche, ktorá v marci oslávi päťdesiat rokov. Z výročí filmových osobností si Kino Lumière pripomenie aj gruzínskeho režiséra Tengiza Abuladzeho (1924 – 1994) jeho tromi filmami Prosba (1967), Strom prianí (1976) a Pokánie (1984). V pravidelnom premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon pod názvom Kino-Ikon Plus sa tento mesiac premietne sovietska vojnová snímka Previerka osudom z roku 1971, opäť z filmografie režiséra Alexeja Germana. V cykle Filmový kabinet sa uskutoční prednáška na tému Československá nová vlna (II) a všednosť s filmom Miloša Formana Hoří má panenko (1967).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.