Životná šanca (One Chance)

Životná šanca 13 resize„Ak príde, nesmieš zaváhať!“ znie  slogan britsko-amerického filmu Životná šanca (2013),ktorý v týchto dňoch prináša do našich kín distribučná spoločnosť Forum Film. Nemali by zaváhať ani diváci, ktorí obľubujú inšpiratívne príbehy zo skutočnosti. Film totiž vznikol na základe osudu Paula Pottsa, víťaza prvej série televíznej súťaže Británia má talent v roku 2007. Mimochodom, jej spolutvorca a porotca Simon Cowell sa nielen objaví na plátne, ale je aj jedným z producentov filmu.

Nakrútil ho americký režisér, scenárista a producent David Frankel (1959). Tento  absolvent Harvardskej univerzity získal Oskara za krátkometrážny film Dear Diary (1996) a je držiteľom šiestich cien Emmy za televíznu tvorbu. Z nej poznajú naši diváci napríklad seriály Sex v meste (1998) a Bratstvo neohrozených (2001). Z jeho filmovej tvorby sa Životná šanca 3 resizediváckej pozornosti teší asi najviac opus z módneho prostredia Diabol nosí Pradu (2006) s vynikajúcou Meryl Streep  a spracovanie knižnej predlohy o nevychovateľnom psovi a jeho ľudskej rodine Marley a ja (2008). Svoj najnovší film – príbeh predavača mobilných telefónov z malého mestečka v Južnom Wallese, ktorý sa stal zrazu slávnym amatérskym operným spevákom, nazval One Chance, čo je aj  názov Pottsovho prvého, mimoriadne úspešného, albumu. Štylizoval ho ako jeho rozprávanie o tom, ako sa mu podarilo dostať na vrchol.

 

Nevedno, nakoľko sa scenár Justina Zackmana pridŕža  reálnych faktov. Veď samotný Potts v rozhovoroch na margo filmu „zahmlieva“ a vyhlasuje: „Chcel som, aby sa ľudia zasmiali, aby to bola komédia, ktorá sa Žiotná šanca resizedotkne divákov, ukáže ako sa hlavný predstaviteľ svojím úsilím dostáva k tomu, po čom túžil, a to je dôležitejšie, než aby bol film založený iba na skutočnosti.“ Skutočnosťou však je, že obézny chlapec z mestečka v Južnom Walese mal krásny hlas, rád spieval a fascinovala ho opera, v čom ho podporovala mama, ale otec mu to zazlieval. Navyše celé detstvo a dospievanie ho časť spolužiakov šikanovala. Určite sa to podpísalo na jeho absolútnom nedostatku sebavedomia, mimoriadnej tréme a nedostatku priateľov. Neohrabaný a nerozhodný  mladík si aj svoju prvú lásku a neskoršiu manželku Julie-Ann, či ako ju volá Juls (výborná Alexandra Roach) Životná šanca 11 resizenájde cez internet, ale nebyť jeho šéfa (Mackenzie Crook), asi by sa neodhodlal pozvať ju na stretnutie. Katastrofické udalosti okolo zdravotných problémov a neskonalej  smoly mladého muža na jeho ceste za snom o speve môžu byť pravdou, ale aj scenáristickou fantáziou. V každom prípade  ilustrujú svojský súboj s osudom i sebou samým. Veď  Paul, ktorý má síce, ako o ňom hovoria „čisté srdce“, ale priveľa pochybností, málo guráže a často má chuť všetko vzdať, najmä, keď „pohorí“ na vysnívanom opernom kurze v Benátkach pred majstrom Pavarottim.

 

Režisér mal šťastnú ruku pri výbere hercov. Platí to najmä na predstaviteľov Paulovych rodičov i v podaní  výborného Colma Meaneyho a Julie Walters, predovšetkým Životná šanca 14 resizevšak samotného Paula, ktorého v dospelom veku stvárňuje viac ako vierohodne James Corden. Hlas mu v spievaných pasážach  známych operných árii prepožičiava Paul Potts. Najpôsobivejšia je asi  scéna, keď prichádza po prvý raz pred televízne kamery. Nervózny, až smiešny, zavalitý chlapík so zlým chrupom, príde na pódium a vyhlási, že bude spievať operu. Porotcovia i publikum sa  iba otrávene usmejú. A potom ten muž otvorí ústa a nádherným hlasom „odpáli“ slávnu Nessun dorma (Nespite) z Pucciniho opery Turandot a všetci  žasnú, šalejú, vstávajú a aplaudujú.

 

Filmovo nie je Životná šanca ani veľké, ani originálne dielo. Niektoré scény pôsobia trochu ako reklama na Benátky, z iných cítiť  filmové citácie a v závere je možno až priveľa Životná šanca 6 resizeslov. Ale dialógom nemožno uprieť vtip a samotnému poňatiu príbehu zaujímavé momenty. Napríklad v pasážach, keď sa strihovo pohráva s motívom „šikany“  a tým ako čas letí (pred očami nám rastú chlapci, prenasledujúci protagonistu), alebo rozdiel medzi tým, čo Paul hovorí do telefónu a čo vidíme v reáli, zdôrazňovanie úlohy rodiny a jej podpory a podobne.

 

Pavarotti   študentom svojho kurzu zdôrazňoval, že operný spevák musí mať nielen hlas, ale aj nervy zlodeja, aby dokázal publiku ukradnúť srdce. Životná šanca divákov asi o srdce nepripraví. Ale poteší ako príjemná rodinná komédia a môže inšpirovať (určite nielen účastníkov talentových súťaží), dodať nádej. Lebo aj keď život nie je rozprávka, niektoré príbehy sa končia dobre.

 

Životná šanca 4 resizeŽivotná šanca (One Chance)
Veľká Británia a USA , 2013
Dĺžka: 103 minút
Réžia: David Frankel
Scenár: Justin Zackman
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Theodore Shapiro
Hrajú: James Corden, Mackenzie Crook, Julie Walters, Alexandra Roach, Colm Meaney, Simon Cowell, Jemima Rooper a ďalší
Premiéra v SR: 20. februára 2014
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.