Dědictví aneb Kurvaseneříká (Dědíctví aneb Kurva se neříká)

Dedictvi 3 resizeKeď už jednotka Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) zožala úspech a tržby, prečo by to nemohla spraviť aj dvojka? Lenže prvý režírovala Věra Chytilová a bola aj spoluautorkou scenára s Bolkom Polívkom, pod réžiu pokračovania Dědictvi aneb kurvaseneříká sa podpísal Robert Sedláček a scenáristovi Polívkovi dal voľnú ruku.

Akoby sa tentoraz Bolek Polívka snažil napodobniť úspech amerického trháku Tron: Legacy, ktorý po viac ako 20 ročnej odmlke dokázal po tak veľkej prestávke priniesť do kín a domácností kvalitný filmový zážitok. Jediným rozdielom je, že Dědictví nie je blockbuster s miliónovými efektmi odohrávajúci sa v digitálnom svete, ale v dedinskom prostredí Dedictvi 2 resizeplnom starých ľudí a depresie. Ťažko povedať, či je to momentálnou finančnou slučkou, ktorú si Bolek uťahuje okolo svojho krku, alebo jeho snaha dokázať nám, že je ešte stále dobrým  humoristom, avšak pokračovanie vydarenej jednotky badateľne stratilo 20 rokov kvality a Bohušovho šarmu.

 

Za tú dobu náš obľúbený hrdina z detstva zostarol, prišiel o značnú dávku drzosti a odvážneho vtipu, ktorý spravil z Kurvahošigutntag jeden z mála trhákov svojej doby. Tieto kvality, nanešťastie, nahradil depresiou a „buranstvom“, ktoré ho neopúšťajú počas celých 106 minút. Aj samotný divák má miestami problém neupadnúť do nich tiež.

 

Dedictví 5 resizeZačiatok filmu sa svojou nostalgiou a čiernym humorom snaží poukázať na odvrátenú stranu lásky a nešťastie, vďaka “skvelému” hereckému výkonu hlavného hrdinu, pôsobí skôr znudene a nepochopene. Hrdina opäť raz začne náruživo holdovať alkoholu, pričom pivo alebo šampanské v jeho prípade využíva len na uhasenie smädu. Po pár zdĺhavých a nič nehovoriacich scénach, s inovatívnymi zábermi ťavieho pozadia, si Bohuš nájde nového doktora a novú lásku. Súčasne však stále Dedictvi 8 resizesúperí s výjavmi duchovnej podoby svojej mŕtvej ženy Vlastičky (Dagmar Veškrnová-Havlová). Tá ho síce počas filmu zásobuje viacerými odporúčaniami a múdrosťami, Bohuš ich však neberie na vedomie a po celý čas ich ignoruje.

 

Neviem, či to bolo myslené zámerne, ale takmer počas celého filmu som mala chuť hlavného hrdinu skôr ľutovať a smiať sa na ňom, ako smiať sa s ním. Bohušova jednoduchosť, pobláznenie a dôvtip, ktorými tak sršal v prvom diele, sa zmenili na starecký súboj s útrapami života vdovca, ktorý už nemá pre koho a pre čo žiť. Na druhej strane sa Polívkovi niekoľkokrát podarilo obecenstvo kinosály rozosmiať, čo dokázalo celkový dojem ľahko skresliť. Inčučuna a opakovaná scéna s čašníkom, v jemne odľahčenej verzii, určite filmu pridali na odviazanosti a spätosti s pôvodným dielom. Originalitou film síce nesrší, Dedictvi 7 resizeno pár neopozeraných hlášok a hlavne celofilmový vtip, ktorého epické ukončenie sa dozvie divák až na konci, dodali útrapám Bohuša charakter pozvánky na oddychový zážitok najmä pre skalných fanúšikov pôvodného dielu.

 

Toš, kto mal rád Arnošta a jeho neustále svietiaci nos, staré známe postavy z Kurvahošigutntag, doktorov a hlavne Bolka Polívku (nakoľko ho vidieť 99% filmu), šup ho kúpiť si lístky, popcorn a nasadnúť na nekrátku jazdu dôchodcovskej správcovskej spoločnosti vedenej kniežaťom Bohušom.

 

Dedictví 9 resizeDědictví aneb kurvaseneříká (Dědictví aneb Kurva se neříká), Česko, 2014
Dĺžka: 106 minút
Réžia: Robert Sedláček
Scenár: Bolek Polívka
Kamera: Michal Krejčí
Hrajú: Bolek Políka, Arnošt Goldflam, Miroslav Donutil, Ivana Chýlková, Dagmar Veškrnová- Havlová, Břetislav Rychlík, Karel Gott, Karel Heřmánek, Jiří Pecha, Anna Polívková, Marian Roden, Jitka Čvančarová, Robert Jašków, Ivana Uhlířová, Jan Novotný, Milan Lasica, Hana Krížková, Michal Pavlata, Josef Kuhn
Premiéra v SR: 6. február 2014
Foto: Garfield Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.