Prvá: Magda Husáková Lokvencová

PRVA Magda Husakova Lokvencova pozvanka resizeCyklus PRVÁ je sériou dokumentárnych portrétov žien, ktoré sa ako „prvé“ presadili v rôznych oblastiach života a menili našu spoločnosť k dnešnému obrazu, v ktorom je žena samozrejmosťou vo verejnej sfére. Cyklus je intímnou spomienkou na osobnosti alternatívnych ženských dejín, ktoré zostali popri známych mužských hrdinoch (Štúr, Štefánik či Dubček) takmer neviditeľné.

Nezáleží na tom, ako boli úspešné. Dôležité je, že sa ako prvé odhodlali vstúpiť na neprebádanú pôdu sebarealizácie a aj napriek tradíciam a predsudkom sa rozhodli vybočiť z radu. Ich osobné príbehy a dielo, ktoré zanechali, tvoria našu históriu a mali by sa stať súčasťou spoločenskej pamäte. Ako rezonuje odkaz týchto žien a ich práce v spomienkach blízkych a v našom kultúrnom priestore? Ako nás môžu inšpirovať, čím môžu byť pre nás vzorom?

 

Cyklus bude tvoriť desať štyridsaťminútových dokumentárnych filmov – štyri s plánovanou televíznou premiérou na konci roku 2014 a šesť v priebehu roku 2015. Pilotná časť s názvom PRVÁ: Magda Husáková Lokvencová je venovaná manželke Gustava Husáka, ktorá sa do dejín zapísala ako prvá divadelná režisérka. Režírovala diela Brechta aj Majakovského, ako prvá spolupracovala so ženskou scénografkou a ako jedna z prvých žien si tiež vyskúšala PRVA pilot foto Slava Daubnerova Zuzana Liova Juraj Chlpik resizetelevíznu réžiu. Film o výraznej, zrelej a vzdelanej osobnosti, ktorá počas svojho krátkeho - ani nie päťdesiatročného – života stihla získať niekoľko prvenstiev, vznikol v réžii Zuzany Liovej. Snímku produkovala spoločnosť Hitchhiker Cinema v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Slovenským filmovým ústavom. Projekt finančne podporili Tatrabanka, Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

 

Zuzana Liová, režisérka a scenáristka o filme hovorí: „Námet cyklu PRVÁ vznikol, keď sme sa so strihačkou Saškou Gojdičovou trochu s nadsázkou rozprávali o tom, či máme „slovenskú národnú hrdinku. Nevedeli sme o žiadnej, ale tento impulz nás priviedol k úvahám o ženách, ktoré tu, v našom priestore, niečo dokázali a ich život a dielo môže byť inšpiratívne dodnes. Aké boli osudy tých, ktoré sa medzi prvými rozhodli v niečom realizovať, vystúpiť z tradičnej roly, vzdelávať sa a vytvoriť niečo, na čo mohli nadväzovať ďalší.  Ako sa dokázali presadiť navzdory svojmu okoliu,  súkromným prekážkam, či veľkým dejinným udalostiam, ktoré často významne zasahovali do ich životov. Z množstva fragmentov, ktoré sme o nich nazbierali, fotografií, spomienok, útržkov z denníkov, úradných dokumentov a korešpondencie chceme skladať intímne spomienkové portréty. Už pri našej prvej Prvej – divadelnej režisérke Magde Husákovej Lokvencovej – bolo zaujímavé sledovať, čo po nej zostalo v pamäti blízkych, kolegov a priateľov a ako dôležité okamihy svojho života prežívala ona sama. Jej osud je plný smutných absurdít, ale zároveň obrazom o tom, ako táto žena, plná vášne pre divadlo, dokázala navzdory nezmyselným zákazom žiť svoj sen.“


(Námet: Zuzana Liová, scenár: Zuzana Liová, Alexandra Gojdičová, réžia: Zuzana Liová,  producent: Barbara Janišová Feglová, dramaturgia: Ingrid Mayerová, Peter Kerekes,kamera: Juraj Chlpík Strih: Alexandra Gojdičová, hudba: Miro Tóth, Martin Hasák, animácie: Andrej Kolenčík, zvuk: Tobiáš Potočný.)

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.