Vo Francúzsku vyšli na DVD filmy Štefana Uhra

si javais un fusil resizeZáujemcovia o slovenskú kinematografiu vo francúzsky hovoriacich krajinách majú odteraz možnosť spoznať ďalšie filmy, ktoré pochádzajú zo zlatého fondu slovenskej kinematografie.  Vo Francúzsku v týchto dňoch vyšli na DVD štyri snímky Štefana Uhra a poviedkový film troch režisérov Dialóg 20 40 60, v ktorom jednu z poviedok režíroval aj Peter Solan. Je to už tretia kolekcia slovenských filmov z parížskeho vydavateľstva Malavida, ktoré DVD nosiče vydáva s bohatou výbavou a sprievodnými materiálmi.

V najnovšej kolekcii francúzskeho vydavateľstva Malavida sú štyri Uhrove filmy z obdobia druhej polovice 60. rokov minulého storočia, ktoré patria k novátorským dielam svojej doby. Štvoricu filmov tvorí Organ (1964) z obdobia vojnovej Slovenskej republiky, adaptácia rovnomennej novely Dominika Tatarku Panna zázračnica (1966) o mladej medzivojnovej generácii umelcov, ďalej sfilmovaná ľudová balada o otcovi a jeho troch dcérach Tri dcéry (1967) a tragikomický príbeh Keby som mal pušku (1971) s pohľadom pätnásťročného dedinského chlapca na vojnové udalosti.

 

trois filles resizeUhrov film Slnko v sieti (1962), ktorý sa považuje za prelomové dielo československej novej vlny, vyšiel vo vydavateľstve Malavida už v prvej kolekcii slovenských filmov ešte v roku 2010 spolu so Solanovým filmom Boxer a smrť (1962) a dvoma filmami Juraja Jakubiska Kristove roky (1967) a Vtáčkovia, siroty a blázni (1969). Druhá kolekcia slovenských filmov vyšla v roku 2012 a na francúzsky trh priniesla štyri filmy režiséra Dušana Hanáka 322 (1969), Obrazy starého sveta (1972), Ružové sny (1976) a Ja milujem, ty miluješ (1980), neskôr k nim pribudla aj dokumentárna snímka Papierové hlavy (1995). V aktuálnej kolekcii filmov spolu so štyrmi Uhrovými snímkami vyšiel aj poviedkový film Dialóg 20 40 60 (1968) o citových vzťahoch muža a ženy v rôznom veku, ktorý nakrútili režiséri Jerzy Skolimowski, Peter Solan a Zbyněk Brynych. DVD s filmami  Štefana Uhra i snímka Dialóg 20 40 60 sú v pôvodnom znení s anglickými a francúzskymi titulkami a každý nosič obsahuje aj šestnásťstranový časopis s profilmi tvorcov, rozhovormi a recenziami filmov, ktorých autormi sú etablovaní slovenskí filmoví historici a kritici.

 

lorgue resizeFrancúzske vydavateľstvo Malavida sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel, od roku 2006 sa špecializuje na vydávanie DVD edícií filmov zo 60. rokov minulého storočia. K divákom sa vďaka nemu dostali napríklad české filmy Ostře sledované vlaky a Skřivánci na niti Jiřího Menzla, Intimní osvětlení Ivana Passera, Každý den odvahu Evalda Schorma, filmy Andrzeja Wajdu Kanály či Popol a diamant, Zlatý vek Luisa Buňuela a mnohé ďalšie. Od roku 2010 vyšlo vo vydavateľstve Malavida už celkom 14 slovenských filmov, ktoré sú v distribúcii vo Francúzsku, Švajčiarsku a v Belgicku. Ide o diela zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, ktoré sú adekvátnou súčasťou dejín la vierge miraculeuse resizeeurópskeho filmu. Lionel Ithurralde z vydavateľstva Malavida o nich hovorí, že „sú to nesporne majstrovské diela. Charakterizuje ich celková vysoká kvalita, provokatívny tón, estetická a scenáristická dômyselnosť, a tiež skutočnosť, že možností vidieť tieto filmy je stále menej“.

 

Viac informácií o edíciách európskych filmov vydavateľstva Malavida, vrátane troch kolekcií slovenských filmov, nájdete na www.malavidafilms.com. DVD so slovenskými filmami si je možné zakúpiť v predajni SFÚ – Klapka.sk aj na www.klapka.sk. DVD nosiče s Uhrovými filmami stoja 12 eur, cena za DVD s filmom Dialóg 20 40 60 je 13 eur.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.