Špinavý trik (American Hustle)

Špinavý trik 15 resizeTri  Zlaté glóbusy (najlepší film, najlepšia herečka  a najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe), desať nominácii na Oscara , a povesť „najlepšieho filmu roku 2013“  sprevádza americký film Špinavý trik, ktorý v januári prináša do našich kín spoločnosť Itafilm.

„Niečo z toho sa aj stalo“  je prvý titulok, ktorý sa objaví na plátne. Naznačuje, že inšpiráciou bol  skutočný prípad FBI zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. Presnejšie – tajná operácia Abscam, ktorá vyvrcholila korupčným škandálom a následným odsúdením amerického senátora a šiestich členov Snemovne reprezentantov.
Špinavý trik 3 resizeLenže  tvorca -americký režisér a scenárista David O.Russell (1958) – viac ako  na samotný príbeh  podvodu s kriminálno-politickou zápletkou vsadil na psychologicky zaujímavo prekreslené a miestami úsmevne podávané  rozprávanie o vzťahoch, láske a túžbach  svojich protagonistov. Mimochodom, D.O.Russell je pôvodne absolventom štúdia politológie a angličtiny, vystriedal viacero zamestnaní (napríklad bol aj čašníkom) a nakrúcal krátke filmy. V oblasti celovečerného filmu debutoval ako režisér nízkorozpočtovými titulmi Spanking the Monkey (1994)  o sexuálnom vzťahu matky a syna a Flirtovanie s katastrofou (1996), ktoré mali nečakaný komerčný úspech. Záujem kritiky  i verejnosti vzbudil a rad medzinárodných ocenení získal Špinavý trik 2 resizevšak až jeho protivojnový film o vojne v Perzskom zálive Traja králi (1999). Nasledoval kontroverzný titul I Heart Huckapees (2004). Umelecký prelom znamenala životopisná dráma z boxérskeho prostredia The Fighter (2010), ktorá mu priniesla prvé nominácie na Oscara. Film Terapia láskou (2012) získal  vlani už nominácie na Oscara  vo všetkých hereckých kategóriách (vraj po prvý raz v histórii) a aj  za najlepší film, réžiu a scenár. Jeho najnovší opus Špinavý trik (2013) tento nominačný úspech zopakoval a rozšíril aj o nominácie za kostýmy a výpravu či strih. Až začiatkom marca sa dozvieme, koľko Oscarov sa nakoniec filmu ujde.
Špinavý trik 13 resizeZákladom príbehu je  rozprávanie o tom, ako sú prvotriedny podvodník Irving Rosenfeld (Christian Bale) a jeho partnerka a milenka Sydney Prosserová  (Amy Adams) donútení spolupracovať s psychicky nevyrovnaným agentom FBI Richie DiMasom (Bradley Cooper), aby usvedčili z korupcie starostu mesta Camden v New Jersey - Carmina Polita (Jeremy Renner). Tento obľúbený politik chce mesto zveľadiť, dať ľuďom šancu zamestnať sa, aj keď by nemalo byť všetko podľa  zákonných pravidiel. Nadchne ho, keď sa dozvie, že investorom by mohol byť bohatý arabský šejk. Netuší, že ide o nastrčeného agenta a všetky stretnutia a rozhovory sú odpočúvané a nahrávané. Druhá vec je, že provízie, úplatky  či podvody Špinavý trik 12 resizesa stali akousi samozrejmosťou a zdá sa, že ich ľudia už ani nepovažujú za prečin. Rovnako ako sa všeličo ospravedlňuje sloganom „účel svätí prostriedky“.

 

Protagonistov príbehu  ospravedlňuje aj  režisér. Sú to, takpovediac sympatickí gauneri, aj keď fyzicky vzbudzujú skôr úsmev. Napríklad v úvode vidíme, ako si Irving komplikovane prekrýva plešinu a vytvára zdanie bohatého účesu, ale už ho ani nenapadne tajiť pivné brucho. Alebo ako zdôvodňuje  svoje podvodnícke akcie -  ako dieťa kedysi rozbíjal v mestečku okná, aby Špinavý trik 7 resizejeho otec – sklenár mal prácu, ale ten nakoniec o ňu prišiel. Irving chcel žiť inak a mať sa lepšie. Poctivá práca však bohatstvo nenúkala. Najľahšia cesta bola podvody – finančné i v obchode s umením.  
Ale podvádzať nechcel rodinu – miloval adoptovaného syna Dannyho a nerozviedol sa s jeho príťažlivou, ale nebezpečne psychicky labilnou a hlúpou matkou Rosalyn (Jennifer Lawrence) i keď neskonale miloval kultivovanú  a vtipnú Sydney. Protagonisti príbehu klamú okolie, ale i sami seba. Napríklad agent FBI Richie si robí trvalú, žije s matkou, ale trpí velikášskou predstavou o svojej výlučnosti a schopnosti „zamiesť“ s Špinavý trik 11 resizepolitikmi i s mafiánmi. Vydiera citovo i doslova Sydney a tej chvíľu trvá, kým pochopí, že ide o nebezpečne vyšinutého a násilníckeho jedinca .

 

Režisér a scenárista David O. Russell  dokáže ponúknuť hercom výrazné a jedinečné postavy. Nečudo, že s ním radi opakovane spolupracujú. Napríklad Robert DeNiro neváhal a prijal v Špinavom triku hoci aj malú postavu  nebezpečného mafiánskeho šéfa. V prípade predchádzajúceho filmu Terapia láskou bol však nominovaný na Oscara, podobne ako Bradley Cooper a Jennifer Lawrence, ktorá si sošku nakoniec odniesla. Nuž a tú si za film The Fighter odniesol Christian Bale a Amy Adams sa musela uspokojiť s nomináciou. Opakujem, uvidíme, ako to s Oscarmi dopadne tento rok. Bez ohľadu na výsledok a možno aj isté divácke sklamanie, ktoré vyplýva z príliš veľkej miery Špinavý trik 6 resizeočakávania po tom, čo všetko sa o filme popísalo, je už dnes zrejmé, že  Špinavý trik je zaujímavý film s výbornými hereckými  výkonmi.

 

Ale aj s radom otázok. Napríklad aj o tom, nakoľko sa stali  podvody a klamstvá  samozrejmou súčasťou nášho života? Je naozaj také ľahké manipulovať s kýmkoľvek a ľudia vidia to, čo chcú vidieť, ak im to správne  naservírujete? Klamú nás druhí, alebo klameme viac sami seba vo svojich predstavách o sebe a svete? Film hovorí o vážnych veciach s nadhľadom a miestami možno až fraškovite, inde zas trochu rozprávkovo, občas je to priveľa slov, občas istý cynizmus a  náznaky. Irving je majiteľ Špinavý trik 4 resizesiete čistiarni. Dá sa vyčistiť aj duša a svedomie? Alebo dá sa všetko kúpiť -  aj znížený rozsudok, aj zmier s mafiou, istá sloboda? A ako to je s priateľstvom, odpustením a so zdravím? Irving sa chce ospravedlniť starostovi, že ho zradil. Akosi nechápe, že ho vyhadzujú z domu. Len sa napcháva tabletami. Bolí ho srdce skutočne i symbolicky? A celá tajná operácia a vyšetrovanie? Skutočne veľké ryby nikto ani len neobvinil. Stálo to vôbec za to? Nie, protagonisti  príbehu nezahynú, prežijú a možno sú aj šťastní. Rosalyn v náručí mafiána, Sydney s Irvingom a malým Danym v striedavej starostlivosti?

 

Jedna z posledných replík Irvinga vo filme znie: „Príbeh umenia prežiť pokračuje...“ Naozaj nám z toho toľkokrát opakovaného a okrídleného slovného spojenia „umenie žiť“  zostalo iba „umenie prežiť“?

 

Špinavý trik 10 resizeŠpinavý trik (American Hustle), USA, 2013
Dĺžka: 129 minút
Réžia: David O.Russell
Scenár: Eric Singer, David O.Russell
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Danny Elfman
Kostýmy: Michael Wilkinson
Výprava: Judy Becker, Heather Loeffle
Strih: Judy Cassidy,Crispin Struthers, Alan Baumgarten
Hrajú: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence. Michael Peňa, Robert De Niro a ďalší
Premiéra v SR: 23. januára 2014
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.