Januárové číslo mesačníka Film.sk

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            obalka Film.sk 1 2014 resizeJanuárovým číslom otvára Film.sk svoj jubilejný pätnásty ročník. V jeho pestrom obsahu čitatelia nájdu fundované štúdie o slovenskej filmovej tvorbe v uplynulom roku v oblasti hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, všetky od rešpektovaných autorov. Okrem tradičných rubrík sa v ňom nachádzajú aj zaujímavé novinky, pričom téma Film.sk sa venuje spoločensky aktuálnej digitalizácii jednosálových kín a ich fungovaniu v nových podmienkach.

Digitalizácia kín otvára pred kinármi nové možnosti, Film.sk o nich informuje v rubrike Téma. Hovorí aj o vzdelávacích projektoch, seminároch a konferenciách, z ktorých viaceré vychádzajú zo skutočnosti, že digitalizácia pre kinárov predstavuje aj zmenu uvažovania o prevádzkovaní kín. Rubrika Aktuálne sa tentoraz opäť vracia k národnému projektu Digitálna audiovízia, ktorý realizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s RTVS a ktorý na konci minulého roka vďaka kolaudácii digitalizačného pracoviska v Kine Lumière uzavrel ďalšiu etapu. Aktuálne Film.sk približuje aj edičnú činnosť SFÚ za uplynulý rok a pripravované projekty na rok 2014, medzi ktorými je aj prvý blu-ray nosič v histórii SFÚ s filmom Martina Hollého Signum laudis.

 

O svojom novom filmovom projekte Denník Agáty Schindlerovej v réžii Zdeňka Jiráskeho hovorí jeho producentka Lívia Filusová. Je prvou slovenskou producentkou, ktorá sa rozhodla  financovať film formou crowdfundingu, čo je moderná forma kolektívneho financovania, keď na výrobu filmu finančne prispieva aj verejnosť. Recenzie v januárovom čísle reflektujú dva zahraničné filmy v slovenskej distribúcii. Jedným z nich je americká snímka Komorník režiséra Leeho Danielsa o čiernom komorníkovi v Bielom dome, ktorý počas svojho života obsluhoval sedem amerických prezidentov. Film poukazuje na rasizmus ako celosvetový problém a na pozadí emotívneho rodinného príbehu hovorí o boji za slobodu. Francúzsky politický triler Kapitál režiséra Costu-Gavrasa sa odohráva v prostredí najvyšších finančných kruhov v čase ekonomickej krízy. Režisér ním nadväzuje na svoje predchádzajúce diela, reflektuje súčasné svetové rozloženie síl, keď fungovanie spoločnosti viac závisí od rozhodnutí nadnárodných korporácií než politických subjektov, no neprináša žiadny prehlbujúci názor alebo novátorský pohľad.

 

So záujmom sa v januárovom čísle každoročne stretáva hodnotenie domácej filmovej tvorby za uplynulý rok. Hrané filmy za rok 2013 tentoraz reflektuje filmová teoretička Jana Dudková, ktorá pôsobí v Ústave divadelnej a filmovej vedy SAV, dokumentárnu tvorbu hodnotí filmový publicista Pavel Smejkal a animovaný film Eva Šošková, doktorandka na Katedre audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU. Vzhľadom na väčší počet krátkych filmov v slovenskej kinodistribúcii v minulom roku si čitatelia v rubrike Ohlasy môžu prečítať aj názor Maroša Broja, programového riaditeľa festivalu Fest Anča, na to, ako sa im darilo a či vôbec zaujali. Svoj priestor dostali aj čerstvo vydané DVD Virvar – Súčasný slovenský animovaný film s výberom šestnástich animovaných filmov tvorcov porevolučnej generácie a zborník slovenských a českých filmologických štúdií o významnom francúzskom režisérovi Alainovi Resnaisovi Kinematografia mozgu. Z nedávnych festivalov sa mesačník vracia na novembrový MF dokumentárnych filmov Jeden svet. Aj v novom roku pokračuje redakcia v publikovaní seriálu Svet spravodajského filmu, kde upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3.

 

V tradičných rubrikách si záujemcovia v januárovom čísle prečítajú aj to, na čom pracujú kameraman Tomáš Stanek, dokumentarista Šimon Ondruš a strihačka Alexandra Gojdičová. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje tentoraz filmový publicista Jaroslav Hochel a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše výtvarníčka Mária Čorejová. Súčasťou januárového čísla je pravidelne od jeho vzniku aj register predchádzajúceho ročníka Film.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.