Frajeri vo Vegas (Last Vegas)

Frajeri resizeNa také zvučné mená, Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman a Kevin Kline, vsadil americký režisér Jon Turteltaub vo filme Frajeri vo Vegas. A rozhodol sa správne, lebo komédia o starnúcich kamarátoch, ktorí si idú vyhodiť z kopýtka do Las Vegas stojí a padá na ich bravúrnych hereckých výkonoch.

Zistila som, že tieto štyri herecké legendy majú dovedna šesť Oscarov, deväť oscarových nominácii a spolu sa stretli na filmovom plátne po prvý raz. Režisér filmu Jon Turteltaub (1963), celým menon Jonathan Charles Turteltaub, je synom spisovateľa Saula Turteltauba a nie je vo filmovom svete nováčikom. Podpísal sa pod niekoľko veľmi úspešných mainstreamových filmov ako Traja nindžovia, Kokosy na snehu, Inštinkt, Kým si spal, Fenomén, Frajeri 5 resizeLovci pokladov a pokračovanie Lovci pokladov: Kniha tajomstiev a Čarodejníkov učeň. Ani v tomto filme neostal veľa dlžný svojej povesti dobrého zabávača a preniesol na filmové plátno milú a nenáročnú komédiu, vhodnú na pozeranie po vianočnom zhone.

 

Po vtipnej expozícii, ktorej nám predstaví štvoricu nerozlučných priateľov ako „postrach“ Brooklynu, samozrejme, v detskom veku, sa rýchlo preklenie sa do súčasnosti, keď sú to už statní sedemdesiatnici. Každého zavial osud niekam inam. Sam (Kevin Kline) žije so ženou na Floride, Archie (Morgan Freeman) so synom v Jersey, vdovec Paddy (Robert De Niro) smúti za manželkou v Brooklyne, nič ho nezaujíma a štvrtý zarytý starý mládenec Billy Frajeri 8 resize(Michael Douglas je úspešným právnikom v Malibu. Z letargie ich vytrhne práve telefonát Billyho, ktorý sa rozhodol konečne oženiť sa a svoju nastávajúcu požiadal o roku netradične - v smútočnom príhovore za zosnulým priateľom. Vekový rozdiel mu neprekáža - on má sedemdesiat a nádejná manželka viac ako o polovicu menej.

 

Každý z nich, okrem Billyho, má nejaký neduh. Sama bolí všetko, čo len môže, Archie je po mozgovej príhode a syn ho šetrí od všetkého, dokonca aj od opatrovania vnuka, Paddy fňuká zabednený doma, nikoho k sebe nepustí, len si do zblbnutia pozerá fotky milovanej ženy. Billy je však stále vo forme a dokáže nahovoriť svojich priateľov, aby oslávili jeho krok do neznáma v meste hriechu v Las Vegas. Horko - ťažko sa dajú dohromady, Frajeri 10jpg resizeSam dokonca s odporúčaním manželky, aby si vyhodil z kopýtka a vrátil sa taký aký kedysi bol. Keď sa však stretnú vo Vegas zistia, že to nie je už to mesto, aké poznali. Všetko je inak ani hotel už nie je ten istý. Čaká ho rekonštrukcia a bude k dispozícii o dva či tri roky. Casino Sands kde dakedy hrávali je zavreté. No večný playboy (dnes už playpapá) Billy objaví ako vždy pôvabnú i keď už tiež staršiu dámu. Učaruje mu jej spev. Diana (Mary Steenburgen) je pôvodne daňová právnička z Atlanty a cíti sa osamotená. Vo Vegas si splní svoj sen – spieva v bare, kde síce takmer nikto nechodí, ale je šťastná. A čo čert nechcel padla do oka Billymu. Hrdinka sa najlepšie charakterizuje sama: „Som Frajeri 11 resizerozvedená. Žijem sama. Nudím sa. Ale spievam a milujem svoj život“. No neprejaví záujem o ňu len Billy, ale aj ufrflaný vdovec Paddy. Títo dvaja majú nevyrovnané účty – obaja totiž milovali tú istú ženu a zdá sa, že sa história zopakuje. No, ako to nakoniec dopadne neprezradím. Od začiatku do konca je však pnutie medzi nimi veľké a ďalší dvaja len hasia stále hroziaci požiar. Vegas už síce nie je to čo bývalo, ale štyria kamoši sa rozhodnú to rozkrútiť vo veľkom štýle, čo sa im podarí aj vďaka Archiho hráčskej vášni a šťastiu. Nakoniec vraj Vegas zažilo takú party, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani rozhadzovačné hviezdy popu.    

 

Frajeri 4 resizeKeď mám hodnotiť do akej miery sa podarilo Jonovi Turteltaubovi splniť očakávanie divákov, musím konštatovať, že len na sedemdesiat percent. Zároveň však dodať, že komédia je jeden z najťažších žánrov i keď sa zdá, že ide len o humor a srandičky. Tie však, ak nie sú dostatočne inteligentné a trefné, veľmi ľahko skĺznu do banality alebo pivného humoru. Tomuto sa Turteltaub i skúsený scenárista Dan Fogelman vyvarovali, dialógy sú vtipné miestami síce trochu didaktické, žiaľ, dej je až príliš predvídateľný a v prvej polovici, po sviežej expozícii, snímka stráca na dychu. Keď už hrozí nuda, príbeh sa rozkrúti na plné obrátky, bohato ilustrovaný pozlátkovým svetom Las Vegas, ako napríklad súťaž dievčat v plavkách, ale najmä bombastická travesty show a iné atrakcie. Čo však filmu Frajeri 13 resizepridá čaro sú herecké výkony. Morgan Freeman ako Archie je nezabudnuteľný, z utiahnutého uboleného a chorobou vystrašeného starca sa vykľuje človek s iskrou v očiach, tužiaci po plnokrvnom živote a nie vegetovaní. Nezabudnuteľná je jeho tanečná scéna. Sam v podaní Kevina Klinea, ktorého manželka núti cvičiť s tučniakmi a starými babami v bazéne, aby si rozhýbal končatiny, čo ho k smrti nudí, zistí, že nie je ani taký chorý, ako si to nahováral. Preberie sa zrazu užíva život plnými dúškami a čo je najdôležitejšie vráti sa mu humor. Nebyť Roberta De Nira Paddy by nebol takým Frajeri 2 resizeúspešným katalyzátorom celého deja. Paddy je nešťastný, hnevá sa na celý svet, najmä na Billyho, že ho v najťažšej chvíli zradil. Je to azda najvýraznejšie napísaná postava a nebyť tak veľkého hráča ako De Niro film by bol veľa stratil. Dôstojným partnerom mu bol Michael Douglas v úlohe Billyho. Na prvý pohľad dva diametrálne vzdialené charaktery sú si v mnohom podobné. Majú rovnaký vkus, možno ani názory na život sa im celkom nerozchádzajú. Douglas zahral večného Frajeri 9 resize„mladíka“ so šarmom, s veľkou dávkou empatie voči svojim priateľom i skrytou obavou o svoje nerozvážne rozhodnutie. Vynikajúci výkon veľkého herca. Vlastne ťažko rozhodnúť, kto z nich je lepší. Isté je všetci štyria sú frajeri ako sa patrí a Mary Steenburgen „kočka“. Jej Diana srší úprimnosťou, pochopením a pôvabom pekne starnúcej ženy.

 

Frajeri vo Vegas sú však po prvé filmom o veľkom priateľstve, ktoré nezničil ani čas a po druhé o tom, že život treba žiť naplno, vždy a za každých okolností. Zavrieť sa do ulity nie je Frajeri 14 resizeriešenie. Aby sme si to s hrdinami naplno užili a pouvažovali nad zmyslom života prispela aj rýchlo pulzujúca kamera Davida Henningsa, zachytávajúca vôňu i pach mesta hazardu i hriechu, ale aj atmosferotvorná hudba Marka Mothersbaugha. Jonovi Turteltaubovi zasa treba pripočítať k dobru, že udržal príbeh na hranici vkusu, neskĺzol do najlacnejších klišé a napriek tomu, že príbehy o zmysluplnom starnutí sú v tomto čase v móde, bude jeho film patriť k tým vydarenejším.

 

 

 

Frajeri 6 resizeFrajeri vo Vegas (Last Vegas), USA, 2013
Réžia: Jon Turteltaub
Scenár: Dan Fogelman
Kamera: David Hennings
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrajú: Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman, Kevin Kline, Mary Steenburgen, Jerry Ferrara, Rómska Malc, Roger Bart, Joanna Gleason, Michael Faly, Bre Blair, Apríla Billingsley, Stephen Scott Scarpulla, Andrea Moore, Noah Harden
Premiéra v SR: 19. decembra 2013
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.