Hobit: Smaugova pustatina (The Hobbit: Desolation of Smaug)

Hobbit resizePrvý Hobit zanechal v divákoch rozličné pocity. Niektorí boli nadšení návratom do Stredozeme a poctivým fantasy dobrodružstvom, iní sklamaní pomalším tempom, redším dejom a že Hobit nie je epický zážitok ako Pán prsteňov. Osobne som prvý film najprv považoval za dobre nakrútený, ale predsa len pomalý; paradoxne však režisérskym zostrihom a opakovaným zhliadnutím získal extra body. Peter Jackson sa držal knihy minule až príliš a adaptoval tvrdohlavo, len tu a tam čosi pridal a výsledkom bolo dlhočizné dielo.

No teraz vo filme Hobit: Smaugova pustatina od prvých minút cítiť, že dal priestor voľnejšej adaptácii. Prológ zasadený úplne inde dáva zmysel celému putovaniu skupiny trpaslíkov. Po šiestich minútach solí v rýchlom tempe prvé udalosti: niet priestoru pre zdržiavanie, dobrodružstvo je rozbehnuté. Orcovia idú partii po krku, tá je sledovaná za Carrockom a smeruje k domu Beorna. Udalosti sa striedajú ďalej: Gandalf ide do Dol Gulduru odhaliť potenciálne zlo a Hobit 3 resizetrpaslíci musia ísť do Temného hvozdu. Stretnú obrovské pavúky, zajmú ich lesní elfovia, od nich ujdú do Jazerného mesta a tak ďalej. Po vzore knihy strieda Jackson prostredia a dej rýchlo, ako by si tentokrát dal časový limit na jednu kapitolu 20 minút. A zvyšnú stopáž vypĺňa novými postavami alebo udalosťami.

 

Veľkú časť chvály budú žať elfovia: Thranduil je vznešený kráľ v izolácii a kypí z neho dlhoveký život, obozretnosť i vzťahy k rasám vo svete. Legolas je späť a je z neho ultrahlušiaca vražedná mašina na orcov – Jackson mu prichystal nové kúsky na obdiv i skvelý vtip do budúcnosti. Vymyslená Tauriel Hobit 2 resizeje červenovlasý skvost, výborne napísaná postava, ktorá vhodne zapadla do koloritu a hoci sa podľa traileru črtá nová elfská romanca, scenáristi pristúpili k inému zvratu i jej motivácie. Má šmrnc, Evangeline Lilly ju hrá s gráciou. Na druhej strane obyvatelia Jazerného mesta skôr zdržujú celý dej a ich taľafatky so starostom a radcom sa dali skrátiť. Bard je dobrá postava a Luke Evans ho hrá s odhodlaním, ale je to najpomalšia časť filmu.

 

Prvé dve hodiny sú nabité aj dobrou akciou či napätím: beh do domu Beorna, epizódka s pavúkmi a najmä absolútne skvostná Hobit 5 resizenaháňačka v sudoch. Je to pomyselný vrchol prvých 120 minút a kto mal pocit, že sa vo filme veľa skáče, nebude stačiť sledovať toľkú akciu na tejto ploche – a neustále v pohybe. Finálna tretina už patrí Smaugovi. Po King Kongovi tasí Jackson ďalší vizuálny triumf, ktorý treba vidieť v kine, lebo skutočne, vyprávania, piesne ani trailery vôbec nevystihujú jeho obrovitosť. Živý Smaug je sen mnohých fanúšikov a má výborný vizuál, nezabudnuteľný hlas (vďaka, Benedict Cumberbatch) i dušu. Scény s ním môžu niektorým pripadať trošku dlhé, ale nám všetkým divákom, ktorí žijeme vo fantasy i RPG duchom trpaslíkov, budú imponovať časti Ereboru, vyhne, obrovský zlatý poklad a interakcia so Smaugom.

 

Hobit 7 resizePeter Jackson si šetrí to najlepšie do konca a nie je to iba scénami v Erebore – vo finále sa paralelne odohrajú tri línie: popri Smaugovej je to aj Gandalfova v Dol Guldure či Bardova v Jazernom meste. Šikovný strih ľahko zakryje ako rýchlo vám ujde 40 minút a zrazu, bum, Réžia: Peter Jackson. To je najotvorenejší koniec filmu, aký som kedy videl a Smaugova pustatina končí prakticky uprostred scény... Len na porovnanie, Hry o život pred tromi týždňami mali ešte fajn finiš.

 

Hobit 4 resizeBudeme čakať 53 týždňov na finále, ale cítim, že bude stáť za to. Jackson sa od prvého dielu, kde polhodinu nemal problém venovať večeri, odhodlal k dynamickejšiemu pokračovaniu, kde sa síce veľa rozpráva, ale už sú tu náznaky temnoty, v Dol Guldure sa zhromažďujú šíky, proroctvá sa napĺňajú a Bitka piatich armád bude očividne majestátna. K top zážitku z dvojky chýba málo, azda trošku šikovnejší strih v Jazernom meste a vymeniť pár scén. Poctivé fantasy remeslo Petera Jacksona pokračuje a čo je najlepšie pre diváka, graduje.  (Kinema)

 

Hobit 8 resize

 

Hobit: Smaugova pustatina (Hobbit: The Desolation of Smaug), USA, Nový Zéland, 2013
161 minút
Režia :Peter Jackson
Predloha: John Ronald Reuel Tolkien (kniha)
Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillerm… (více)
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: Howard Shore
Hrajú: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Richard Armitage, Graham McTavish, James Nesbitt, John Callen, Cate Blanchett, Manu Bennett, Lee Pace, Aidan Turner, Billy Connolly, Stephen Fry, William Kircher, Conan Stevens, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Jeffrey Thomas, Stephen Hunt
Premiéra v SR: 12. decembra

Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.