Gravitácia (Gravity)

Gravitácia resizeMedzinárodný filmový festival v Benátkach otváral tohto roku mimosúťažný film Gravitácia Alfonza Cuaróna, v ktorom si hlavnú úlohy zahrali Sandra Bullock a George Clooney. Na legendárnom benátskom červenom koberci sa viac pozornosti dostalo Clooneymu i keď by si to bol tentoraz viac zaslúžila Sandra. No obaja odohrali svoj part dokonale a o tom sa môže teraz presvedčiť aj naše publikum.

Už dávnejšie som si uvedomila, že tvorcovia z Južnej Ameriky majú vycibrenejšie obrazové videnie ako obyvatelia starého kontinentu. Ťažko povedať prečo? Možno vďaka inej mentalite a temperamentu, možno aj preto, že sú obklopení divokou prírodou a vystavení viacerým prírodným katastrofám. Neviem. Jedno je isté - je to tak. K týmto géniom obrazového stvárnenia patrí aj Alfonso Cuarón (1961) narodený v Mexiko City, ktorý sa však veľmi rýchlo Gravitácia 12 resizeuplatnil aj v Hollywoode. Po štúdiách začal experimentálne pracovať ako asistent réžia na mnohých anglicky hovoriacich filmoch, ktoré vznikli v Mexiku a v Latinskej Amerike. Debutoval s romantickou komédiou Len s tvojím partnerom, ale upútal až filmom Malá princezná. Definitívne však prerazil až kultovou road-movie Mexická jazda. Potom nasledovali napríklad filmy Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Potomkovia ľudí a tohto roku tento mág filmového plátna zažiaril snímkou Gravitácia.

 

Cuaróna možno inšpirovala skutočná udalosť, keď sa v roku 2009 zrazili družice Kosmos 2251 a Iridium a vo vesmíre ostalo vraj vyše dvetisíc úlomkov, ktoré ním Gravitácia 4 resizepoletujú a môžu spôsobiť nejednu katastrofu. Príbeh sa odohráva v súčasnosti a i keď možno mnohí budú pochybovať o hodnovernosti príbehu, žiaľ, je v ňom kúsok fikcie, ale veľa, veľa reality.

 

Pomenovanie vesmírny thriller sa asi najviac hodí na tento mimoriadny film, v ktorom sa vo veľkom, nádhernom a farebnom vesmíre ocitnú traja ľudia, jeden, ktorý si užíva lietanie a dvaja - skúsený astronaut Matt Kowalsky (George Clooney), veliteľ raketoplánu, a doktorka Ryan Stone (Sandra Bullock), ktorí vo voľnom vesmíre opravujú Hubblov teleskop. Robia to až dovtedy kým do raketoplánu nevrazia trosky ruského satelitu, vážne ho poškodia a pragmatický Gravitácia 7 resizeMatt vie, že odtiaľ musia okamžite vypadnúť. Ryan je zmätená, možno aj preto, že na testoch v Houstone často všetko spackala, ale nemá inú možnosť len letieť s Mattom vesmírom. Pohltí ich tma a priviazaní k sebe putujú do neznáma. Ryan si neskôr aj povzdychne: „Nenávidím vesmír“. Čo jej pomôže len na odreagovanie, lebo ak chce prežiť musí ním letieť. Tretieho z posádky nájdu mŕtveho a čo čert nechce opúšťa ju aj Matt, Ryanina jej jediná nádej. Veď ona nič nevie a čo by dala za, keby ju zasa non stop častoval svojimi historkami. Matta pohltil vesmír a osamelá doktorka sa musí prepraviť na dve opustené stanice, aby jej návrat na Zem bol možný. Mladej vedkyni neostáva nič iné, ako bojovať. Všetko sa okolo nej rúca, chýba jej kyslík, potom začne horieť, na čo len siahne sa pokazí, spojenie s Houstonom je stratené. Náhodou sa dostanú k nej len zvuky zo Zeme, a to čo ju najviac poteší je psí štekot. Taká maličkosť,až banalita, a zasa má chuť bojovať. Ryan so svoj vesmírny tanec z jednej zničenej stanice na druhú nedokáže ani vychutnať, lebo je stále v ohrození života. Jedno však už vie, že všetci sme v nekonečnom vesmíre len smietkou, nič neznamenáme a asi to aj vždy tak bude.

 

Gravitácia 9 resizeJe zbytočné pokúšať sa podrobnejšie vyrozprávať dej, veď sa to ani nedá, lebo zdanlivo sa nič čo by sme nepredpokladali nedeje. Gravitácia je však predovšetkým filmom o vôli prežiť, oslavou pominuteľnosti a krehkosti ľudskej existencie a jej nepatrnom mieste v univerze. Snímka sa skôr zaoberá pocitmi hrdinov nechaných napospas v hĺbke a nekonečnosti vesmíru, ako ich vzájomnými vzťahmi. Sústreďuje sa skôr na vnútorný svet Ryan, jej pochybnosti, bolesti zo smrti dieťaťa, ale nakoniec aj na jej nezlomnú vôľu po živote. Sandra Bullock, ktorá nezíde s plátna (dalo by sa povedať, že je to jej film), Gravitácia 6 resizev každom okamihu, zlyhania i nádeje, spomienok i odovzdania sa do vôle osudu, decentne rozohrala širokú škálu svojho hereckého umenia. V jednom rozhovore sa aj posťažovala, že to bola pre ňu ťažká rola, lebo uväznenie v skafandri, malé priestory vesmírnych staníc a beztiažový stav, jej dali zabrať. George Clooney mal ako ostrieľaný astronaut ľahšiu úlohu už aj preto, že mal podstatne menší priestor, ale bez neho by raz rezignácia, raz vzopätie Ryan k životu, nemala zmysel. Aby nevzniklo nedorozumenie, nejde o ľúbostný vzťah, ale o spolupatričnosť ľudí nechaných napospas. Matt v podaní Clooneyho je sympatický a vyrovnaný človek, po tejto misii sa chystá do dôchodku, ale v krízovej situácii vie, čo musí urobiť. S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že je to film Sandry Bullockovej, ktorej v kritických chvíľach vhodne sekunduje Goerge Clooney.

 

Gravitácia 10 resizeNebudeme si nič navrávať film nebazíruje na tom, aby zaujal dejom, ale ako sme už naznačili, snaží sa o sprostredkovanie pocitov, a tak chce emocionálne pripútať diváka, najmä k hlavnej hrdinke. Snímka je však mimoriadna najmä po vizuálnej stránke, povedala by som, že dokonalá a v trojrozmernom prevedení 3D zatiaľ neprekonaná. Neviem si film inak ani predstaviť. Gravitácia je vo svojom žánri unikátna za čo vďačí tak invenčnému tvorcovi, ako aj kameramanovi Emmanuelovi Lubezkimu. Fascinujúca hĺba a rozpínavosť vesmíru, najmä však dážď meteoritov, rozpad dvoch kozmických staníc, lietanie nebezpečných úlomkov vesmírom, sú úchvatné a zároveň hrôzostrašné. V nemom úžase sledujeme aj poletovanie dvoch kozmonautov v skafandroch nekonečným vesmírom, odpútaných od raketoplánu a čakajúcich na zázrak kam ich to zaveje.

 

Gravitácia 13 resizeNo, keď prvé nadšenie (to je pre diváka prvoradé) trochu opadne, zbadáme aj niektoré schválnosti, možno aj nepravdepodobnosti, ale Cuarónovi všetko odpustíme, lebo pripravil divákovi neuveriteľný vizuálny zážitok, ktorý sa bude preto stále tak vyzdvihovať, lebo cez kavalkádu nádherných obrazov sa dopracuje k podstate toho, čo chcel zdeliť o vesmíre, Zemi a človeku. Nepotrebuje na to záplavu slov, zbytočných dialógov, z ktorých si divák ani polovicu nezapamätá, ale dovolí mu pátrať a snívať cez obraz. Viem, že už nie sme zvyknutí ponoriť sa do obrazu a vydolovať z neho ústrednú myšlienku, možno aj preto, že to mnoho režisérov to už ani nedokáže, ani nechce. Nie však Alfonso Cuarón – ten je majstrom vyjadrenia sa cez vizuálnu zložku, slová sú mu takmer zbytočné.

 

Možno mnohým divákom bude chýbať akčné sci-fi, možno sa s takýmto spôsobom rozprávania nestotožnia, to však nič nemení na fakte, že Gravitácia je mimoriadny film, aký sme už dávno nevideli.    

 

Gravitácia 11 resizeGravitácia (Gravity), USA, 2013
Réžia: Alfonso Cuarón
Scenár: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Hraju: Sandra Bullock, GEotge Clooney, Eric Michels
Premiéra v SR: 3. októbra 2013
Foto: Continetal film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.