7 sestier (Seven Sisters)

Rok 2043 a ľudstvo pomaly ale isto smeruje k svojej záhube. Zem sa totiž neustále preľudňuje a nepomáha ani riešenie v podobe geneticky modifikovanej potravy, ktorá má zabrániť hladomoru. Vláda je preto nútená prijať Sedem2 resizedrastické opatrenia. Mať viac detí je zakázané a ktokoľvek okrem najstaršieho súrodenca je okamžite uspaný prostredníctvom kryokomory. Karen Settman sa narodí rovno sedem identických dcér a ťažký pôrod ju stojí život. Jej otec Terrance však dokáže celú situáciu utajiť a rozhodne sa vytvoriť systém, ktorý pomôže všetkým sestrám prežiť čo najdlhšie. Každá zo siedmich sestier je bezprostredne po narodení pomenovaná podľa jedného dňa v týždni, a to je aj jediný deň, kedy môže vychádzať von z apartmánu. Tam však prevezme univerzálnu identitu s menom ich matky. Takto to úspešne funguje približne tridsať rokov, avšak Pondelok sa jedného dňa nevráti domov...

Sedem3 resizeÚstredná premisa vcelku sympaticky reaguje na aktuálnu tému populačnej explózie, ktorá sa dlhé desaťročia prejavuje napríklad aj v Číne. Tvorcovia ju však úmyselne ženú do extrému a prinášajú vlastnú víziu neveselej budúcnosti, spolu s potenciálnym riešením tohto problému. Nie vždy tieto fiktívne usporiadania a predstavy fungovania spoločnosti dávajú dokonalý zmysel, no 7 sestier na to ide vcelku logicky a v konečnom dôsledku aj pomerne uveriteľne. Ak by ste však náhodou čakali hĺbavejší science fiction zážitok, potom si nechajte zájsť chuť. Najznámejšou snímkou neveľmi známeho scenáristického dua je nevydarený thriller Vražedná hra a Sedem10 resizenórsky režisér Tommy Wirkola sa pre zmenu preslávil predovšetkým hororovou komédiou o zombie nacistoch Dead Snow, či netradičnou verziou známeho príbehu Janko a Marienka s podtitulom Lovci čarodejníc. Avšak nič nie je vyložene čiernobiele a aj s touto zostavou sa podarilo vykresať niečo, čo v tých lepších chvíľach evokuje tvorbu Paula Verhoevena.

Hoci sa minimálne prvá polhodina snaží navodzovať dojem serióznejšej záležitosti, netrvá dlho a film sa prepne do  akčného módu. Súčasne sa roztočí mohutný kolotoč viac či menej predvídateľných zvratov, ktorý zastavia až záverečné titulky. So spomínanými zvratmi sa pritom začnú okamžite Sedem5 resizevynárať i dejové trhliny a hoci ich scenáristi priebežne lepia, alebo sa o to aspoň snažia, každý ďalší zlom so sebou prináša nové a nové nezrovnalosti. Na samom konci sa už vyložene derú na jazyk otázky smerujúcu na elementárnu logiku celej zápletky a je až škoda, že z potenciálne ambiciózneho sci-fi zostalo iba torzo. Lenže...

Film má napriek popísaným problémom slušný spád a dokáže si po celý čas držať obstojné napätie. S hrdinami, respektíve Sedem7 resizehrdinkami sa totiž vôbec nezaobchádza v rukavičkách a nie je tak vôbec isté, ktorá z nich sa dožije záveru. Akčné scény sú svižné, pútavo nakrútené a navyše je ich dostatok. Aj z jedného z najväčších záporov – nižšieho rozpočtu - sa podarilo vykresať klad. Tu sa tam dianie ozvláštňuje nejaká modernejšia technika vymykajúca sa známemu,  inak sa však sci-fi prvky držia v uveriteľných medziach a pôsobia príjemne realisticky. Tým sa darí navodzovať atmosféru sveta, ktorý súčasnému je, i nie je až tak vzdialený.

Sedem12 resizeNetreba zabúdať ani na predstaviteľku titulnej roly. Nomi Rapace možno nie je hviezda prvej svietivosti a nemá ani sexapeal známejších kolegýň, lenže tridsaťsedemročná švédska herečka je dostatočne talentovaná na to, aby dokázala uhrať pomerne náročnú viacrolu. Hlavne v spoločných scénach jej síce pomáha i snaha o čo najväčšie vizuálne odlíšenie sestier, ale faktom je, že i napriek zjednodušeným charakteristikám si dokážete každú z nich správne zaškatuľkovať –  a po skončení filmu by ste nemali mať výraznejší problém správne identifikovať, ktorej patrila ktorá poloha. V menšej úlohe je dostatočne výrazný aj Sedem8 resizeWillem Dafoe. Škoda len, že Glenn Close si tentokrát vybrala slabšiu chvíľku a jej ústredná záporáčka príliš nezaujme.

Snímka 7 sestier sa skutočne nezaradí do zlatého fondu svetovej kinematografie a nepochybne sa nájdu diváci sklamaní z toho, akým spôsobom narába so zaujímavými proprietami. A v podstate právom. Tí ostatní si však môžu vychutnať pomerne svižnú a drsnú sci-fi jazdu, ktorá sa nebojí vyhýbať výraznejším kompromisom.

Sedem11 resize7 sestier (Seven Sisters/What Happened to Monday), Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko, USA, 2017
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Tommy Wirkola
Scenár: Max Botkin, Kerry Williamson
Kamera: José David Montero
Strih: Martin Stoltz
Hudba: Christian Wibe
Hrajú: Noomi Rapace, Christian Rubeck, Willem Dafoe, Glenn Close, Pal Sverre Hagen, Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Jeppe Beck Laursen, Alexandre Nguyen, Kirsty Averton, Marwan Kenzari, Lara Decaro a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 30. novembra 2017
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.