Paddington 2

Detské srdcia si však okamžite získala ich úspešná filmová verzia Paddington z roku 2014, ktorú nakrútil ako svoj druhý celovečerný film britský režisér Paul King, známy predovšetkým svojou scenáristickou a režijnou prácou pre Padington2 resizetelevíziu. Tohtoročného pokračovania Paddington 2 sa autor literárnej predlohy nedožil. Skonal v lete. Nie však záujem o jeho malého hrdinu, ktorý údajne zdieľa i kráľovská rodina, presnejšie vojvodkyňa Kate a jej deti.

Príbeh filmu je pomerne veľmi jednoduchý. Paddington zháňa darček k stým narodeninám pre tetu Lucy, medvedicu, ktorá ho kedysi v Južnej Amerike ako mláďa zachránila, vychovala a nakoniec poslala do Londýna. Vždy snívala uvidieť toto mesto, takže najvhodnejšia by bola vzácna skladacia kniha o jeho pamätihodnostiach. Medvedík sa snaží zarobiť si na ňu rôznymi brigádami. Medzitým ju však niekto zo starožitníctva ukradne. Paddingtona zatknú ako podozrivého a rodina Brownovcov, Padington5 resizektorá sa ho v Londýne ujala, sa usiluje  očistiť jeho meno a nájsť skutočného zlodeja.

Dejovo možno nič moc, ale príležitosť pre mnohé gagy. Väčšina z akcií, do ktorých sa medvedík v dobrej viere pustí, sa totiž končí katastrofou, na ktorej sa divák chtiac-nechtiac baví. Deti na situačnej až fraškovitej komike, rodičia na vtipných „hláškach“ a druhoplánových súvislostiach. Či už ide o Paddingtonovo pôsobenie v holičstve, svojské umývanie okien alebo, keď sa mu do pračky pripletie  omylom červená ponožka alebo sa vydáva v rámci utajenia za smetný kôš. Postavu Padington7 resizemedvedíka Paddingtona „ma na svedomí“ team vraj skoro päťsto počítačových animátorov a odborníkov na vizuálne efekty a aj vďaka nim  pôsobí  až ľudsky. Mimochodom, hlas mu v slovenskom dabingu  prepožičal Marek Fašiang (podobne  ako kedysi Harry Potterovi).

Dospelí diváci ocenia inak výborné herecké obsadenie, prípadne inšpiráciu citáciami hoci aj bondoviek či iných kultových filmov napríklad scény vo väznici alebo hľadanie pokladu a podobne. V postavách manželov Brownovcov sa zasa stretávame so Sally Hawkins a Hughom Bonnevillom. Majiteľa starožitníctva imigranta Grubera hrá opäť oscarový Padington3 resizeJim Broadbent. Nuž a kým v predchádzajúcom príbehu šla Paddingtonovi po krku Nicole Kidman ako riaditeľka múzea. Tentoraz si hlavného zloducha, zhasínajúcu hereckú hviezdu, s očividnou chuťou „strihol“ Hugh Grant.

V prvom filme o Paddingtonovi sa pertraktuje  stále aktuálny motív siroty, imigranta, ktorá hľadá nový domov.  Dobrosrdečný a slušný medvedík si ho našiel u Brownovcov a obľúbila si ho celá štvrť. Až na výnimky, napríklad suseda, ktorý  sa snaží naladiť komunitu proti nemu. Teraz však kladú  tvorcovia dôraz Padington8 resizena spolupatričnosť rodiny, vytrvalosť v ochote pomáhať  druhým a, samozrejme, na dobrotu a slušnosť. Teda na hodnoty, ktoré  dnešný svet považuje div nie za archaizmus, alebo niečo, čo patrí iba do rozprávky. O to viac si rozprávku o naivne dobráckom, slušnom a statočnom Paddingtonovi cením.

Priznám sa však, že som ju vnímala aj prostredníctvom atmosféry, ktorú tvorila v nedeľu popoludní kinosála nabitá množstvom detí a ich rodičov či starých mám. Mnohí mali deti na Padington11 resizekolenách, zásobovali  ich stálym prídelom pukancov, limonády, vodili na záchod a medzitým im trpezlivo do uška dovysvetlovávali to, čo sa dialo na plátne, diskutovali o tom, čo robia protagonisti, ale poväčšinou sa smiali spolu s nimi a na záver nadšene tlieskali. Kritici môžu mať  svoje výhrady. Veľkofilm to nie je, ale dobrý rodinný film áno.

Padington10 resizePaddington 2, Veľká Británia, Francúzsko, 2017
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Paul King
Scenár: Paul King a Simon Farnaby na motívy kníh Michaela Bonda
Strih: Jonathan Amos, Mark Everson
Scénografia: Gary Williamson
Hrajú: Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Sally Hawkins, Hugh Grant, Julie Walters, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Peter Capaldi, Hugh Bonneville, Samuel Joslin, Madeleine Harris, Julie Walters, Jim Broadment, Kobna Holdbrook-Smith, Noah Taylor, Tom Conti, Richard Ayoade, Joanna Lumley a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 30.novembra 2017
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.