Out Györgya Kristófa otvorí festival Cran-Gevrier

Debutový film Out (2017) mladého režiséra Györgya Kristófa, ktorý mal svetovú premiéru v súťažnej sekcii Un certain regard na tohtoročnom MFF Cannes, uvedie na festivale v Cran-Gevrier osobne režisér. Príbeh jeho filmu sa začína na východnom Slovensku v rodisku tvorcu, končí sa v Lotyšsku na šírom mori a sleduje Ágostona, ktorý sa z malého mesta po zavretí elektrárne vydáva na púť cez východnú Európu. Film sa spolu s ďalšími piatimi slovenskými dielami bude uchádzať o tri festivalové ceny, konkrétne cenu divákov, cenu študentskej poroty a cenu cinefilov. Do súťaže sú zaradené aj filmy Učiteľka (2016) Jana Hřebejka, Čiara (2017) Petra Bebjaka, Domácí péče (2015) Slávka Horáka a dokumentárny film Martina Kollara 5 October (2016), výherca ceny divákov získa umelecké dielo francúzskeho umelca slovenského pôvodu Yana Zoritchaka. Kolekciu slovenských filmov vo festivalovom programe doplní v sekcii Panorama film Dušana Hanáka Ružové sny (1976) o dedinskom poštárovi Jakubovi a cigánke Jolanke.

Festival počas svojho jedenásteho ročníka uvedie celkovo 20 filmov z deviatich krajín strednej Európy. Okrem Slovenska budú zastúpené aj filmy z Českej republiky, Bulharska, Maďarska, Poľska, Srbska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny či Kosova. “Program ponúka prierez toho najlepšieho zo súčasnej stredoeurópskej filmovej tvorby a je zostavený tak, aby oslovil nielen skúsených divákov, ale aj širokú verejnosť i najmenších. Ide prevažne o filmy, ktoré majú za sebou úspešné uvedenia na významných medzinárodných filmových festivaloch za posledné roky,” hovorí Imelda Selková z oddelenia filmových podujatí Národného kinematografického centra SFÚ.

Jedenásty Festival slovenského a stredoeurópskeho filmu (Les 11e  Rencontres du Cinéma Slovaque et d'Europe Centrale) v Cran-Gevrier sa koná pravidelne každé dva roky. Vznikol v roku 1997 z dlhoročného partnerstva medzi francúzskym mestom Cran-Gevrier a slovenským mestom Trenčín a vo svojom programe tradične uvádza najnovšie slovenské filmy. V minulosti sa na ňom premietlo množstvo slovenských celovečerných aj krátkych filmov a zúčastnili sa ho napríklad režiséri Dušan Hanák, Miro Šindelka, Marko Škop, Vlado Balko, Iveta Grófová, Martin Šulík a mnohí ďalší. Festival sa koná v kine La Turbine, organizáciu na slovenskej strane zabezpečuje od jeho vzniku Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.