Scorseseho The Last Waltz v cykle Music & Film

Záznam z koncertu kanadsko-americkej kapely The Band s hudobnými legendami na pódiu sa premietne vo štvrtok 23. novembra 2017 o 20.30 hod. len na jedinej projekcii na Slovensku. „Film The Last Waltz mal premiéru 26. apríla 1978 v USA a v máji bol uvedený mimo súťaž na MFF v Cannes,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. lastwaltz-76 resize„Následne sa dostal do distribúcie v krajinách celého sveta, v bývalom východnom bloku však len v Maďarsku a NDR. Koncom 70. rokov bol v programe Letnej filmovej školy v Hořoviciach a podľa mojich informácií projekcia v Kine

Lumière bude prvou a jedinou verejnou na Slovensku.“

Film je záznamom posledného koncertu kanadsko-americkej kapely The Band, známej vďaka sólovým nahrávkam, v ktorých sa mieša folk, blues, gospel, R&B a rock & roll, no aj vďaka spolupráci s Bobom Dylanom. Okrem skvelej atmosféry historického večera s množstvom hudobných hviezd je snímka prostredníctvom rozhovorov s jej protagonistami aj komentárom k situácii v rockovej hudbe v čase jej vzniku. „Názov kapely dnešným poslucháčom veľa nehovorí, no na prelome 60. a 70. rokov bola obľúbená a ospevovaná kritikmi,“ predstavuje skupinu The Band Miro Ulman. „V roku 1989 bola uvedená do Kanadskej hudobnej siene slávy a v roku 1994 do Rokenrolovej siene slávy. Časopis Rolling Stone dal The Band na 50. miesto zoznamu stovky najväčších umelcov všetkých čias a ich debutový album Music from Big Pink z roku 1968 s obalom namaľovaným Bobom Dylanom sa dostal na 34. miesto zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias. V roku 2008 si kapela prevzala cenu Grammy za celoživotné dielo,“ dopĺňa.

Členmi pôvodnej skupiny boli štyria Kanaďania, gitarista Robbie Robertson, basgitarista Rick Danko, hráč na klávesové nástroje Richard Manuel, hráč na klávesové nástroje Garth Hudson a americký bubeník Levon Helm. Spolu začali hrať v roku 1958 pod názvom The Hawks ako sprievodná kapela rockabilly speváka Ronnie Hawkinsa. Po ukončení tejto spolupráce v roku 1964 si celú kapelu o rok neskôr najal Bob Dylan na svoje americké turné a v roku 1966 aj na svetové turné. „V roku 1967, po Dylanovej nehode, nahrali so spevákom postupne vyše sto piesní, výber z nich vyšiel v roku 1975 pod názvom The Basement Tapes,“ hovorí Ulman a dopĺňa, že k obdivovateľom kapely patrili napríklad Eric Clapton, Roger Waters či George Harrison.

Kapela The Band sa rozhodla ukončiť svoju činnosť v roku 1976 posledným koncertom v sále Winterland v San Francisku, ktorému jej členovia dali názov The Last Waltz. “Winterland bol prvým miestom, kde kapela hrala pod názvom The Band,“ vysvetľuje vo filme gitarista Robbie Robertson. „Medzi pozvanými hosťami neboli len priatelia, ale i speváci a muzikanti, ktorí mali najväčší vplyv na hudbu celej generácie. Chceli sme, aby to bolo viac než koncert. Aby to bola oslava.“

Režisérom koncertného záznamu The Last Waltz sa stal Martin Scorsese, za kamerou stáli rovnako významné filmárske osobnosti, napríklad Michael Chapman (Taxikár, Zúriaci býk), Vilmos Zsigmond (Blízke stretnutia tretieho druhu, Lovec jeleňov) či László Kovács (Bezstarostná jazda). O výpravu sa staral Boris Leven, držiteľ Oscara za výpravu West Side Story a ďalších ôsmich nominácií na toto ocenenie. Podľa slov Mira Ulmana, „Scorseseho The Last Waltz sa stal vzorom ako robiť takýto druh filmu a podľa časopisu Rolling Stone je dodnes jedným z najlepších koncertných filmov všetkých čias“. 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.