Nina ziskala vo Varšave cenu FIPRESCI

Pre snímku, ktorá absolvovala svetovú premiéru na MFF v Karlových Varoch a následne sa dostala do oficiálneho výberu prestížneho MFF v Toronte, je to prvá cena na konte. „Mám veľkú radosť z ocenenia a teším sa, že film ide ďalej do sveta,” zareagoval režisér.

Do slovenských kín vstúpil film 21. septembra 2017 v distribúcii spoločnosti Film Europe Media Company. Viaceré domáce kritiky ju vyzdvihli ako jeden z najlepších filmov v modernej histórii slovenskej kinematografie. Hneď po NIna resizesvetovej premiére zaujala aj zahraničný trh a pod krídla si ju v medzinárodnom filmovom prostredí vzala francúzska spoločnosť Alpha Violet, v ktorej katalógu sú aj snímky ocenené napríklad na festivale v Cannes.  V týchto dňoch sa snímka predstavuje na juhoamerickom kontinente na 41. ročníku MFF Sao Paulo v sekcii Medzinárodná perspektíva. Je jedným z takmer 400 titulov, ktorý festival v hlavnom meste Brazílie uvádza až do 1. novembra 2017.

Ninu nneprehliadol ani najdôležitejší festival východoeurópskej kinematografie v Nemecku – 27. ročník FF Cottbus. Snímku o 12-ročnom dievčati, ktorého sveta sa otriasa v základoch pre rozvod rodičov, zaradil festival do súťažnej sekcie filmov pre mládež U18, o ktorej víťazovi rozhodne porota zložená zo žiakov z Nemecka, Poľska a Česka. Už 10. novembra 2017 snímku osobne na festivale uvedú hlavná predstaviteľka Bibiana Nováková a Petra Fornayová v úlohe jej filmovej mamy.

Film na jeseň  uvedú aj na unikátnom festivale uprostred izraelskej púšte, na 5. ročníku MFF Arava, ktorý prezentuje snímky s úspechmi zo slávnych festivalov. Snímku publiku osobne uvedie režisér Juraj Lehotský 12. novembra 2017.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.