120 tepov za minútu (Francúzsko 2017)

120 uderov120 battements par minute
140 minút.
Scenár: Robin Campillo, Philippe Mangeot. Réžia: Robin Campillo. Kamera: Jeanne Lapoirie. Strih: Robin Campillo, Stephanie Leger, Anita Roth. Hudba: Arnaud Rebotini. Účinkujú: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Médhi Touré, Aloïse Sauvage, Simon Bourgade, Catherine Vinatier, Saadia Bentaïeb a ďalší.
Slovenská premiéra 26. októbra 2017
Veľká cena poroty, Cena FIPRESCI a ocenenie Queer Palm z festivalu v Cannes zdobia film, ktorý Francúzsko vysiela do boja o nomináciu na Oscara (samozrejme, nejde o nominanta, ako sa nám pokúša nahovoriť distributér, len o kandidáta na nomináciu). Spoluscenárista, spolustrihač a režisér Robin Campillo, rodák z Maroka (nar. 1962) s multikultúrnymi koreňmi, zaujal už v roku 2001 drámou L' Emploi du temps o mužovi, ktorý traumu z výpovede a následnej nezamestnanosti zaháňa maniakálnym nakupovaním. V roku 2013 zvíťazil v prehliadke Orizzonti benátskeho festivalu snímkou Eastern Boys, ktorá dostala i dve ceny César. Aj novinka 120 battements par minute má homosexuálnu tému: Paríž, začiatok 90. rokov minulého storočia, AIDS. Nováčik Nathan sa zoznamuje s radikálom hnutia ACT UP Seanom, ktorého politický boj je zároveň bojom o život. Je HIV pozitívny a jeho čas sa kráti.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.