O tele a duši (Teströl és lélekröl)

Ildikó Enyedi (1955) po štúdiách ekonómie a filmovej réžie na budapeštianskej vysokej škole dramatických umení debutovala dokumentom Flirt, po ktorom nakrútila ešte niekoľko krátkometrážnych filmov. Jej prvým hraným filmom Telo4 resizebola snímka Moje XX. storočie (1988). Nasledovali snímky Zimné ťaženie, Kúzelný lovec, Tamáš a Juli a posledným bol v roku 1999 bol Mág Šimon.  Po dlhom čase sa k hranej tvorbe vrátila až tohto roku s filmom o O tele a duši, ku ktorému si napísala aj mimoriadne vydarený scenár. A okamžite to bola hlavná cena na tohtoročnom Berlinale. Zaslúžene. Nie je to však jednoduchý film, ale pre náročnejšieho diváka mimoriadne podnetné dielo na zamyslenie sa nad sebou a nad životom.

Už expozícia snímky je pozoruhodná. Sledujeme v krásnej zimnej prírode párik zvierat – jeleňa a laň, ktorí sú k sebe pozorní a láskaví. A potom z ničoho nič vhupneme na Telo6 resizebitúnok, kde až príliš drastickým spôsobom vidíme porážku zvierat. A v tomto krutom prostredí sa odohráva krásny ľúbostný príbeh, dvoch k sebe na prvý pohľad nepatriacich ľudí. Starnúci ekonomický riaditeľ bitúnku Endre (Géza Morcsányi) je muž, o ktorého minulosti sa síce veľa nedozvieme, vieme len toľko, že je osamotený, nemá priateľku, je však maximálne ľudský, ohľaduplný a nekonfliktný človek. Prečo má chromú jednu ruku sa nedozvieme a pravdu povediac nie je to ani dôležité. Stačí fakt, že je tým handicapovaný. Mária (Alexandra Borbély) mu okamžite padne do oka. Je to nová kontrolórka, Telo2 resizektorá zastupuje kolegyňu na materskej dovolenke. Mária je zvláštna, neprístupná, uzavretá. Zamestnanci bitúnku si z nej uťahujú a hovoria o nej ako o Snehulienke. Mladá vysokoškolsky vzdelaná žena však má geniálnu pamäť, je mimoriadne precízna a keď mäso len o milimeter presahuje povolenú hranicu ako je norma, dáva mu pečiatku druhej kategórie, čo predtým nebývalo zvykom. Neskôr vysvitne, že Máriu má ľahšiu formu autizmu, ktorá ju uzatvára od vonkajšieho sveta, má problémy z dotykmi, ale za každú cenu chce tento handicap prekonať. Snaží sa o to maximálne. Týchto Telo9 resizedvoch poznačených ľudí niečo mimoriadne priťahuje a navyše majú aj spoločné sny. Zbližovanie je komplikované a ťažké, ale obaja sa snažia. A možno sa im aj podarí prekonať prekážky, ktoré im osud privial do cesty a nájsť k sebe cestu tak prirodzene, ako dva túlajúce sa jelene po lese. Endre pomaly zisťuje, že sa asi po rokoch, keď sa už všetkého vzdal, opäť zamiloval a dotyky prvej lásky cíti veľmi silne aj Mária. Splnia sa im spoločné sny alebo nie – to je jedna z otázok, ktoré film kladie.

Bolo by veľkým zjednodušením zúžiť príbeh len na ľúbostnú Telo8 resizeromancu, režisérka si vytýčila väčší ciel –  hľadá odpoveď na otázky, ako sa popasovať s drsnou realitou dnešných dní a pritom neprísť o svoje sny. Dá sa vôbec v dnešnom rozkolísanom a drsnom svete (preto tie kruté zábery na jatkách) nestratiť ľudskosť, cit a chuť snívať svoje sny. Odpoveď nie je jednoznačná, ale režisérka sa prikláňa k názoru, že sa o to treba zo všetkých síl snažiť a nedať sa zlomiť ani prostredím, ani zlými okolnosťami. Nie sú v tomto príbehu zanedbateľné ani vedľajšie postavy, ktoré dej vhodne doplňujú a najmä slúžia k dokresleniu charakteru dvoch hlavných hrdinov. Napríklad dôjde aj k nepríjemnosti na budapeštianskom bitúnku, ktorý vyšetruje polícia a vinníka Telo11 resizemedzi zamestnancami hľadá aj psychologička. Všetci podozrievajú  mladého nezodpovedného kolegu – no nakoniec je všetko inak. Film hovorí v podtexte aj o tom, že nie je v živote všetko také jasné a ani fakty a dôkazy nič ešte nedokazujú. Život je oveľa komplikovanejší, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Snímka epizódnymi postavami vnáša do filmu aj trochu humoru, aj veľkú dávku motívov na úvahu o správnosti posudzovania charakterov svojich najbližších, všeobecne aj ostatných, s ktorými prichádzame do styku.

Film by však nebol tak pôsobivý bez bravúrnych hereckých výkonov dvoch hlavných protagonistov. Kto je teda Telo resizeAlexandra Borbély? Rodáčka z Nitry sa najprv prihlásila na skúšky na VŠMU a potom sa rozhodla pre štúdium herectva v Budapešti. Je členkou renomovaného divadla Józsefa Katonu (Katona József színház). V podaní Alexandry je Mária zmätená duša, ktorá nevie čo si počať so životom, ale herečka dokázala vynikajúco zahrať aj jej potlačenú sexualitu, ktorá pomaly a isto začína prevažovať nad jej plachosťou a nerozhodnosťou. Mária je svojim spôsobom výnimočná osobnosť a široké skryté spektrum jej duše sa Alexandre podarilo veľmi plasticky zahrať a odhaliť. Nečudo, že sa do tejto krehkej krásy a citovej rozorvanej dievčiny postarší Ende zamiluje. Géza Morcsányi je zasa známejší ako scenárista a vysokoškolský učiteľ, ale svojej Telo5 resizeúlohy sa zhostil na výbornú. Je síce pravda, že jeho rola je menej komplikovaná ako Máriina, že však nestojí stále na bíne nikto nezbadá a nezapochybuje. Gézovi veríme, že ho po rokoch rezignácie prebrala tichá a tajomná krása Márie, veríme, že váha čo má robiť so svojimi citmi, veríme v jeho rezervovanosť a rezignáciu, ale aj rozhodnutie začať znovu žiť. Režisérka však múdro pri výbere kládla väčší dôraz na hrdinku a hľadala profesionálnu herečku. A tak sa jej podarilo dať dohromady pár, ktorý sa cez a drsnú realitu prepracováva k svojmu skutočnému ja, k svojim túžbam a nechá sa nimi unášať.

Telo10 resizeČo vlastne potrebuje dobrý film ? Invenčného režiséra, dobrý scenár, dobrých hercov, a to spomínaná snímka má.A tiež niečo tajomné. Ani to nechýba. Už sám názov O tele a duši napovedá, že sa v snímke budú prelínať čisto realistické pasáže a snové vízie, ktoré sú neoddeliteľné a práve ich striedanie dodáva úvahám o šťastí, láske a nesplnených snoch zmysel. Jedno bez druhého by neevokovalo to čaro, ktoré z tohto na prvý pohľad drsného filmu sála. Kto sa rád pozrie do svojej duše, hľadá odpovede na nezodpovedané otázky o zmysle života a rád sa pozerá na výborné herecké výkony a krásnu kameru (Máté Herbai), odporúčame, aby na tento film nezabudli ísť. Bude to zážitok!

Telo3 resizeO tele a duši (Teströl és lélekröl), Maďarsko, 2017
Dĺžka: 116 minút
Scenár a réžia: Ildikó Enyedi
Kamera: Máté Herbai
Strih: Károly Szalai
Hudba: Ádám Balázs
Hrajú:  Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Zsuzsa Járó, Attila Fritz, Rozi Székely, Nóra Rainer-Micsinyei, Pál Mácsai, Éva Bata, Barnabás Horkay a ďalší
Distribúcia: Film Europe Media Company, Be2Can 4
Premiéra v SR: 5. októbra 2017
Foto: Film Europe MC

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.