Sedliacky rozum bude súťažiť na festivale Ji.hlava

Česká televízia film “o obrábaní pôdy, správy krajiny a dopadoch pri podnikateľských metódach najväčšieho českého sedliaka všetkých čias Andreja Babiša” odpremieruje až na budúci rok. Distribúcia na Slovensku je otvorená, zareagovať môžu kinári, klubári aj krčmári na stránke www.selskyrozum.online. „Potešilo nás, že nás zobrali do súťaže, pretože tým veľa riskujú do budúcnosti,” povedala Zuzana Piussi. “Vzhľadom k veľmi pravdepodobnému výsledku volieb je to pre nich (pre jihlavský festival) reálne riziko a zároveň odvážne rozhodnutie, ktoré oceňujeme a ktoré bude mať dopad na ďalší život tohto filmu v Českej republike,” dodal Vít Janeček. Obaja filmári sa spolu podpísali pod koncept, kameru, zvuk, strih a réžiu. Jihlavský festival sa uskutoční od 24. do 29. októbra 2017.

Sedliacky rozum (v origináli Selský rozum) zaradil do svojho programu aj Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet na Slovensku ako zvláštne uvedenie filmu; to sa uskutoční v piatok 13. októbra 2017 o 17.30 hod. v Kine Mladosť. Festival má v programovej sekcii Slovenský dokument aj predchádzajúci film Zuzany Piussi Český Alláh.

V Česku sa s distribúciou filmu začalo v lete tohto roku. Odvtedy ho videli diváci v Prahe, Brne, Zlíne, Prostějove, Kolíne, Ostrave, Liberci a desiatkach ďalších väčších či menších miest. “Stáva sa nám, že niekto chce film premietať a zakáže mu to miestne kino alebo úrad,” spomenula Zuzana Piussi. Správu, ktorú cez FB poslala Veronika J., nie je ojedinelá. “Tak chcela som premietnuť film Sedliacky rozum. Už som mala v kulturáku aj termín – pred voľbami – za týždeň! Ochota vytlačiť a rozvážať letáky bola úžasná. Schválenie na zasadanie zastupiteľstva sa však zrušilo akonáhle si o filme zistili, že je o Babišovi. Boja sa aj tých voličov. Oni nie sú z ANO. Ale že veľa občanov áno. Takže možno po voľbách. Ideálne, nech to nie je spájané s akciou obce."

Distribúcia na Slovensku je otvorená, vybavujú ju priamo autori filmu prostredníctvom internetu. Stačí len zareagovať na stránke www.selskyrozum.online/Chci-prom%C3%ADtat.php. Za cenu vstupenky bude od 13. októbra k dispozícii aj ako stream na 48 hodín cez Alza.sk media na stránke: www.alza.sk/media/selsky-rozum-d5126112.htm.

Filmári spolupracovali na dokumente s novinármi Jakubom Patočkom a Zuzanou Vlasatou; vidíme ich aj pri investigatívnej práci na ich knihe Žltý barón. Ide o takmer trojročný proces rešerší a zberu materiálu, ktorý približuje český vidiek s Babišovou víziou riadiť štát ako firmu. Dokument predkladá témy, ktorými žijú poľnohospodári a podnikatelia na českom vidieku, hľadanie odpovedí na otázky ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín, vo výsledku viedol autorov k tomu, aby sa zamerali na rolu Andreja Babiša, štýl a následky jeho podnikania a následne aj politických aktivít, ktoré sa stávajú jedným z najurčujúcejších faktorov v českom podnikateľskom prostredí a vlastne celom štáte. Jedným z hlavných protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, aby sa následne ich cesty zásadne rozišli.
Producentmi dokumentu Sedliacky rozum sú Česká televízia a D1fim.

Tohto roku uviedla Zuzana Piusii do slovenských kín svoj predchádzajúci dokument Český Alláh, vo februári 2016 premiérovala taktiež celovečerný dokument, v ktorom priniesla pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane, Ťažká voľba, za ktorý získala v októbri 2016 Zvláštne ocenenie poroty práve na festivale Jeden svet. Snímky Zuzany Piussi: Od Fica do Fica a Krehká identita patria medzi najsledovanejšie pôvodné slovenské dokumenty. Vít Janeček je slovenským divákom známy napríklad svojím filmom Ivetka a Hora.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.