O Oscara bude za Slovensko bude bojovať Čiara

Členovia  akadémie vyberali spomedzi jedenástich prihlásených filmov, ktoré spĺňajú podmienky určené AMPAS. Medzi nimi môžete nájsť napríklad festivalovo úspešnú drámu Piata loď (r. Iveta Grófová), jeden z najnavštevovanejších filmov tohto roka Únos (r. Mariana Čengel Solčanská), kontroverzný dokument Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), ale napríklad aj snímky, ktoré ešte len pred pár dňami vstúpili do kinodistribúcie – Out (r. György Kristóf) a Nina (r. Juraj Lehotský).

 

Na základe hlasovania členov potvrdilo prezídium SFTA, že slovenským reprezentantom, bojujúcim o sošku Oscara, bude divácky mimoriadne úspešná dráma Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej. Snímka si hneď po premiére odniesla zo súťaže Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary ocenenie za najlepšiu réžiu a v slovenských kinách ju od augustovej premiéry stihlo vidieť takmer 300 000 divákov.

 

Príbeh Čiary sa odohráva krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie a sleduje boj nelegálneho pašeráka Adama Krajňáka o dôstojný život svojej rodiny na hraniciach s Ukrajinou. Novobudovaný hraničný priechod zvyšuje napätie na oboch jej stranách a keď zlyhá jedna z pašeráckych akcií, zásadový Krajňák sa dostáva do víru udalostí, vďaka ktorým bude musieť prekročiť aj tie pomyselné hranice, za ktoré rozhodne neplánoval zájsť.

 

Peter Bebjak vyštudoval najprv herectvo, neskôr filmovú a televíznu réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Nakrútil viacero úspešných seriálov na Slovensku i v Českej republike (Mesto tieňov, Odsúdené, Kriminálka Anděl, Spravedlnost, najnovšie napríklad Rex). Čiara je jeho štvrtým celovečerným filmom, pred ňou uviedol do kín romantický Marhuľový ostrov, horor Zlo a drsnú mestskú drámu Čistič.
                                                                                                                                                                 Martin Šulík
                                                                                                                                                                 prezident SFTA

 

Zoznam filmov spĺňajúcich podmienky pre zaradenie do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnom ročníku:

 

Pirko (ČR/SR, 2016, r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda)
5 October (SR, 2016, r. Martin Kollár)
IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia (SR, 2016, r. Palo Janík)
Richard Müller: Nespoznaný (SR/ČR, 2016, r. Miro Remo)
Finále (SR, 2016, r. Palo Korec, Dušan Milko)
Sprisahanie šedej rasy (SK, 2017, r. Maroš Berák)
Únos (SR, 2017, r. Mariana Čengel Solčanská)
Piata loď (SK/CZ, 2017, r. Iveta Grófová)
Čiara (SK/UA, 2017, r. Peter Bebjak)
Out (SK/HU/CZ, 2017, r. György Kristóf)
Nina (SK/CZ, 2017, r. Juraj Lehotsky

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.