Veľká oriešková lúpež 2 (The Nut Job 2: Nutty By Nature)

V kórejskom digitálne animovanom filme (s drobným prispením Kanady a USA) Veľká oriešková lúpež z roku 2014 účinkujú všetci naši obľúbení animovaní hrdinovia. Je tu myšiak Rémy z Ratatouille aj ten druhý potkan z Príbehu o Zúfalčekovi, malý tučný skaut z Hore, hranatý svalovec z Karcoolky, smiešny buldog z Ria, medvedík čistotný a jeho čeliadka veselých hlodavcov zo Za plotom, veverice a svište z Loveckej sezóny, malý smoliarsky lemur z Madagaskaru – a keď sa budete dobre pozerať, zistíte, že roličku mladého policajta si strihol ten istý slávny digitálne animovaný herec, ktorý už hviezdil v Raratouille ako Linguini a v Arthur zachráni Vianoce aj v Justin, malý veľký rytier. Len škoda, že do scény s topením v rieke nezamontovali Nema… ale nič to, čo nestihla vykradnúť jednotka, dokončí pokračovanie.

Nut Job 2 - Frankie and Precious in cageNájdeme v ňom opäť staré známe postavy, tradičný príbeh, ošúchaný humor. A predsa vyznieva Veľká oriešková lúpež 2 o kus lepšie ako originál. Sčasti aj preto, že šok z mohutnej vykrádačky odznel, alebo ho prekryli vykrádačky v desiatkach ďalších treťotriednych digitálne animovaných filmov, ktorými nás slovenskí distributéri tak neúnavne a s nasadením zásobujú. No zásluha patrí predovšetkým režisérovi Calovi Brunkerovi. Dokázal talmer z ničoho vytvoriť rodinnú zábavu, pri sledovaní ktorej sa ani dospelý divák nemusí cítiť načisto trápne, ba ten menej náročný sa možno aj zopár ráz zasmeje.

Nastupuje éra umelej inteligencie. No hoci počítač hravo zvíťazí nad človekom v šachu či iných hrách, dokáže komponovať hudbu, skladať verše ba i písať publicistiku, ale hravé svieže nápadité príbehy ešte nezvláda. A tak, hoci kórejskí, indickí či slovenskí animátori sa dajú najať za pár drobných, talent, nápaditosť, hravosť a imaginácia sa zatiaľ kúpiť nedajú. Preto sa umelecky impotentní obchodníci s filmovou zábavou musia uspokojiť s vykrádačkami, ba megavykrádačkami. A pestrými farbami musia zakrývať čajový dej, nepôvodné postavy a umelé vzťahy. No i súčasná nedokonalá umelá inteligencia by po nakŕmení kvalitnými animákmi bez problémov zvládla pozliepať film ako Veľká oriešková lúpež 2. Napkon, veď hoci prvá Veľká oriešková lúpež z roku 2014 bola biedna obsahom, formu mala slušnú.

tnj2 160 0080 0144Kórejskí animátori dokázali nakradnúť postavičky z animákov Doba ľadová, Za plotom, Madagascar, Ratatouille a ďalších veľmi zručne. Dlhoročná prax sa nezaprie. Osvedčené figúrky dopĺňala veľmi príjemná animácia. Možno nie práve špičková, ale rozhodne k vrcholu nemala veľmi ďaleko. Rozpočet 42 miliónov dolárov film premenil na tržby za vstupenky do svetových kín vo výške 120,8 milióna – a ďalšie milióny prinieslo video. Preto je priam podozrivé, že trvalo až tri roky, kým producenti vyfabrikovali pokračovanie. Čakanie na scenár so silným príbehom ani na zaneprázdnených hercov v tomto prípade neobstojí.

Slovenský distributér prvej Orieškovej lúpeže Continental film pripravil distributérovi pokračovania (Forum Film) pascu. Preložiť The Nut Job ako Veľká oriešková lúpež malo možno v prvom filme svoj význam, lebo šlo o ponášku na kriminálny film o vykradnutí obchodu s orechami. Lenže ešte aj ten preložený slovenský názov je šlohnutý zo staršieho česko-nemeckého kresleného filmu o hlodavcoch Veľká syrová lúpež... Vo Veľkej orieškovej lúpeži 2 (okrem niekoľkých scén z dobytého skladu suchých škrupinových plodov) niet po lúpeži orieškov ani stopy a príbeh nie je kriminálny, ale ekologický - čo tiež vo svete animovaných filmov má svoje silné vzory (Ferngully: posledný dažďový prales, Rio).

Nut Job 2 - The MayorVeveričiak Surly a jeho priatelia bojujú proti developerskému zámeru starostu mesta Oakton City vybudovať v miestnom parku zábavné centrum. Po tom, ako druhý verejný park pred časom mesto premenilo na golfový rezort, pre zvieratká viac niet miesta. Aj myšky sa museli uchýliť do ulíc, kde sa z nich v čínskej štvrti stali malí nindžovia. Ich vodcu pána Fenga v origináli narozprával Jackie Chan, ale slovenský dabing nás o jeho hlas – i o hlasy Willa Arnetta, Katheriny Heiglovej a Petra Stormareho – neúprosne pripravil. Samotný film tak ochudobnil o istý sebaironický presah, ktorý vyplýval z obsadenia známymi hercami.

Hoci otvorenie lunaparku má byť veľkolepou súčasťou volebnej kampane, mesto šetrí, na čom sa len dá, takže medzi úchvatnou vizualizáciou a realitou je obrovský rozdiel. Starostovský stôl, odhora až nadol na prasknutie preplnený bankovkami úplatkov, je tiež veľmi malebný a našim stredoeurópskym srdciam blízky. Aj preto, že sám starosta Muldoon ani čo by vystúpil z propagandistických karikatúr zlých vypasených kapitalistov z dôb boľševikov. Jeho rozmaznaná sadistická dcéra je zasa kópiou Darly – postrachu zvierat z Hľadá sa Nemo.

tnj2 060 0180 0214Veverica Andie vyznáva zdravý životný štýl. Leňochov, čo sa napchávajú v sklade dobytého obchodu s orechami presviedča, aby sa vrátili do prírody a zháňali si potravu ako za starých čias. Myšlienka o degeneratívnych účinkoch blahobytu a o potrebe návratu k možno skromnejšiemu no prirodzenému spôsobu obživy, je možno sympatická a svieža. Škoda, že ju film podáva tak neohrabane, otravne, neúprimne a nanajvýš nepresvedčivo.

Na druhej strane však treba uznať, že v Brunkerovej réžii všetko odsýpa ako treba, vtipy sú síce otrepané ale dobre načasované, zručne aranžované a občas mieria i do vlastných radov. Vďaka tomu chvíľami vyzerá ako parodický zámer i všetko to veľkolepé vykrádanie. Veľká oriešková lúpež 2 sa našťastie neberie tak vážne ako jednotka, a tak jej všeličo prepáčime. Okrem toho, že sama je veľkou filmovou lúpežou príbehu, motívov, postáv, vzťahov i vtipov, dokážeme tolerovať aj to, že príbeh sa nezaobišiel bez nelogických, nezmyselných zvratov, no ani tak nedokáže ničím prekvapiť. Aspoň nenudí. Pri tej digitálne animovanej mizérii, ktorá sa na nás valí z kín, je už i toto vzácna hodnota. Sotva si získa fanúšikov, ktorí by na ňu chodili do kina stále znova, nevyvolá ani vlnu televíznych seriálov, komiksov, hračiek a suvenírov, nestane sa stálicou na videotrhu tak ako disneyovky, pixarovky a ďalšie vzory, z ktorých tvorcovia Veľkej orieškovej lúpeže kopírovali. No ako jednorazovka, od ktorej nikto nič nečaká, môže milo prekvapiť a dokonca aj pobaviť.

tnj2 060 0030 0195Veľká oriešková lúpež 2 (Kanada-Južná Kórea-USA 2017)
The Nut Job 2: Nutty By Nature
Dĺžka: 91 minút.
Scenár: Bob Barlen, Cal Brunker, Scott Bindley, Peter Lepeniotis. Réžia: Cal Brunker. Výtvarník: Andrew Woodhouse. Strih: Paul Hunter. Hudba: Heitor Pereira. V pôvodnom znení účinkujú: Will Arnett, Katherine Heigl, Maya Rudolph, Jackie Chan, Isabela Moner, Peter Stormare, Bobby Cannavale, Bobby Moynihan, Jeff Dunham, Gabriel Iglesias a ďalší. V slovenskom znení účinkujú: distributér nezverejnil
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 24. augusta 2017
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.