Na Fest Anči zvíťazil filmový VR projekt z Dánska

VR technológia nám umožňuje, že sa na film nepozeráme len z perspektívy kamery, ale môžeme byť jeho súčasťou. Nič sa nedeje Nothing HappensFilm Nič sa nedeje vznikol v dvoch verziách, v klasickej 2D animácii a VR. Jedna dopĺňa druhú. Na Fest Anči si ich diváci mohli pozrieť obe. „Kým v prvej verzii sledujeme ľudí, ktorí sa na niečo pozerajú, vo VR sa ocitáme práve na mieste, ktoré sledujú. Tvorcovia sa tak hrajú s divákmi: Pozorujete a ste pozorovaní,“ vysvetlil programový riaditeľ Maroš Brojo. Oblečenie ľudí vo filme evokuje, že je situovaný do tridsiatych alebo päťdesiatych rokov. Avšak jeho príbeh sa môže udiať kdekoľvek a kedykoľvek. Akouri-and-michelle-kranot prezradili autori filmu: „Po jeho zhliadnutí nám ľudia často kladú otázku: Bol tam niekto zavraždený? Popravený? A my na ňu odpovedáme: Možno. Po dopozeraní by ste totiž mali mať v sebe pocit, ktorý vo vás vyvoláva otázku: Čo sa tam stalo? Na čo som sa to pozeral?“ Takýmto spôsobom sa snažia upozorniť na súčasné spoločenské udalosti vo svete. To, čo bolo v minulosti, môže byť aj dnes. Silnou stránkou vo filme je hudba. Zaujímavosťou je, že ju skomponoval sám Uri Kranot a inšpiroval sa rumunskými a bulharskými tradičnými skladbami.

Animátor AnimateurOdborná porota v Medzinárodnej súťaži rozhodovala aj o víťazovi študentského filmu. Ocenenie Anča Student Award honorované sumou 400 eur získal Alexander Gratzer z Rakúska za film Animátor. Porote sa páčilo, „ako film funguje aj s minimálnym množstvom animácie vďaka perfektnému načasovaniu a hrou s očakávaniami diváka.“

V Medzinárodnej súťaži videoklipov zaujala tento rok Sanni Lahtinen z Fínska, ktorá vytvorila klip pre skladbu w / o elektropopovej formácie FINKEL. „Videoklip vás uchváti na prvý pohľad. Na začiatku vás vtiahne a na konci vypľuje. Obraz dynamicky plynie a organicky odráža hudobnú zložku. Rytmus, farby a animácia zavedú diváka na podmanivú cestu plnú emócií,“ prezradili členovia poroty. Tvorili ju kultúrna manažérka Michaela Kučová zo Slovenska, hudobník Jordi Baldó zo Španielska a Milan Grajetzki z Dánska, ktorý pôsobí v oblasti hudobnej kompozície, mediálnych umení, dizajnu video hier a VR.Víťazný videoklip získal cenu Anča Music Video Award honorovanú sumou 400 eur.

Aj tento rok deti v hľadisku rozhodovali o filme, ktorý získal Anča Kids’ Award a 400 eur. Najviac ich zaujala rozprávka Pasca na vtáky BirdlimePasca na vtáky kanadského režiséra Evana DeRushieho. Roztomilý vták unikol len o vlások obchodníkom s exotickými operencami. Napokon ale predsa skončil v klietke. Zajatie mu najskôr neprospieva až kým nespozná silu priateľstva. „Nie je to prvý raz, čo na Fest Anči zvíťazil v detskej súťaži film, ktorý nesie v sebe silnú myšlienku,“ zhodnotil Maroš Brojo. „Znie to ako klišé, ale už neraz sa potvrdilo, že najmladších divákov netreba podceňovať.“

Ocenenie Anča Slovak Award honorované sumou 1000 eur si prevzala Ivana Šebestová za film Žltá, ktorý bol len pred pár dňami aj na jednom z najprestížnejšíchŽltá Yellow festivalov animovaných filmov v Annecy. Odbornú porotu oslovilo vyrozprávanie príbehu pomocou farby a svetla o tom, ako zanietenie a vášeň premôžu strach.“ O víťaznej slovenskej snímke rozhodovali oscarový kanadsko-bulharský režisér Theodore Ushev, slovenský animátor Marián VillarisDavid Bunting z Veľkej Británie - autor storyboardov ikonických televíznych seriálov ako sú Ovečka Shaun, Staviteľ Bob a ďalších. Cenu Anča Slovak Award podporil Literárny Fond.

Fest Anča v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Film Europe Media Company udelili jednému slovenskému animovanému filmu aj špeciálnu distribučnú cenu Anča D Award. Vďaka nej sa dostane do slovenských kín ako predfilm k celovečernej snímke. Získal ju Lukáš Figel. Jeho krátka snímka selFish rozpráva príbeh o rybárovi Augustinovi, ktorý je na svoju zbierku rýb pyšný. Aby bola kompletná, musí ešte chytiť poslednú rybu, ktorá mu chýba. Nebude to však také jednoduché, ako by sa zdalo.

Cieľom Fest Anče je zvyšovať povedomie o animovanej tvorbe ako o plnohodnotnej umeleckej forme, prinášať dobrú zábavu, ale aj prispievať k budovaniu slovenského filmového a videoherného priemyslu,“ vysvetľuje programový riaditeľ Fest Anče. „A práve preto je súčasťou festivalu paralelné podujatie Game Days, na ktorom sa koná Game Days Pitching Session.“ Hlavnú cenu si z neho odniesol projekt Blood Will Be Spilled od štúdia Double Quote Studios za unikátne spracovanie tradičnej témy divokého západu a dobrú umeleckú prezentáciu.

 Ani tento rok nechýbala v programe súťaž Game Jam, čiže rýchlotvorba hier na zadanú tému, ktorú sa dozvedeli účastníci pred festivalom. Prvé miesto si odniesla trojica autorov Katarína Geffertová, Jakub Moravec a Vlado Líška s hrou Stratený hlas. Je to dystopická adventúra o nájdení svojho strateného hlasu v totalitnom štáte, kde jednotlivec neznamená nič, ale zjednotená skupina dokáže divy.

Víťazné filmy budú najbližšie premietnuté v pásme Best of Fest Anča 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne. Medzinárodný festival animácie Fest Anča finančne podporil Audiovizuálny fond a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Anča Award
Nič sa nedeje / Nothing Happens
réžia: Uri a Michelle Kranot
Dánsko, 2017

Anča award special mention
Hudobné traumy / Musical Traumas
réžia: Milos Tomić
Srbsko a Čierna hora, 2018

Anča Student Award
Animátor / Animateur
réžia: Alexander Gratzer
Rakúsko, 2017

Anča Student Award special mention
Tu a tu / Here and Here
réžia: Michaela Mihalyiová
Slovensko, 2017

Anča Music Video Award
w/o
réžia: Sanni Lahtinen
Fínsko, 2018

Anča Music Video Award Special mention
Divisional Articulations
réžia: Max Hattler
Nemecko, 2017

Anča Slovak Award
Žltá / Yellow
réžia: Ivana Šebestová
Slovensko, 2017

Anča Slovak Award Special Mention
Cesta / Journey
réžia: Marek Jasaň
Slovensko, 2018

D Award
selFish
réžia: Lukáš Figeľ
Slovensko, 2017

Anča Kids Award
Pasca na vtáky / Birdlime
réžia: Evan DeRushie
Kanada, 2017

Game Days Pitching Session
Blood Will Be Spilled
štúdio: Double Quote Studios

Game Days Pitching Special Mention
Yester Morrow
štúdio: Bitmap Galaxy

GAME JAM
Stratený hlas / Lost Voice
autori: Jakub Moravec, Vlado Líška a Katarína Geffertová

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.