Anča Award získali Nekonečne boľavé oči

Na porotcovské stoličky si tento rok sadli maďarská režisérka Éva Katinka Bognár, programový riaditeľ festivalu Anifilm Pavel Horáček z Českej republiky a britský režisér Robert Morgan, ktorý mal na Fest Anči aj svoj profil a Anča Award sore eyesmasterclass. O víťaznej snímke ešte prezradili: „Prostredníctvom expresívnej animácie ponúka absurdný pohľad na svet, ktorý však pramení zo skutočnosti. Ústredná postava pozoruje grotesknosť sveta, až kým s pomocou spriaznenej duše nenájde odvahu stať sa jeho súčasťou.“ Krásny, úprimný a farebný príbeh kreslenej animácie vznikol vďaka crowdfundingovej podpore. Zameriava sa na optičku, ktorej bežný pracovný deň naruší niekoľko výnimočných zákazníkov. Každý jeden z nich sa pozerá na svet nečakaným spôsobom. A práve v tom je sila tohto krátkeho filmu.

Anča Student Award PenelopePorota udelila cenu aj najlepšej študentskej snímke: „Rozhodli sme sa ju udeliť hravému filmu, ktorý nás vo veľkej rýchlosti bombarduje vtipnými a originálnymi návodmi na upratanie bytu.“ Cena Anča Studen Award a 400 eur poputujú do Fínska animátorke Heta Jäälinoja za film Penelope.

V Medzinárodnej súťaži videoklipov zaujal tento rok Marcos Sánchez z Čile so svojím dielom The unnatural, ktoré vytvoril pre poetku a hudobníčku Claire Cronin z Los Angeles. Porotu tvorili člen demoskupiny ASD Kostas Pataridis z Grécka, tiež známy ako Navis, mediálna umelkyňa Heidi Hörsturz z Nemecka a slovenská umelkyňa pracujúca s novými médiami Beáta Kolbašovská. Víťazný videoklip, ktorý získal cenu Anča Music Video Award honorovanú sumou 400 eur v nich „vyvoláva temnú melancholickú atmosféru. Príbeh každého unesie na ďalekú cestu. Má minimalistickú kompozíciu a využíva jedinečnú farebnú škálu a tiene na vykreslenie prostredia a podčiarknutie deja. Ten sa od začiatku veľmi jasne vyvíja k dramatickému koncu.

Aj tento rok deti v hľadisku rozhodovali o filme, ktorý získal Anča Kids’ Award a 400 eur. Najviac ich zaujala rozprávka Vtáčik a húsenica (The Little Bird and the Catterpillar) nemeckej režisérky a animátorky žijúcej vo Švajčiarsku. Pokiaľ si niekto doteraz myslel, že medzi vtáčikom a húsenicou nemôže vzniknúť priateľstvo, táto rozprávka mu ukáže pravý opak. V živote sa môžete priateliť jednoducho s každým.

Okrem filmových cien sa tento rok odovzdávali aj ceny začínajúcim tvorcom a študentom, ktorý počas Game Days Pitching Session mali možnosť predstaviť svoje interaktívne multimediálne projekty. Za hru Zoja si ocenenie odniesli Ivan a Peťo Galdíkovci. Porote sa páčilo, že ich projekt pôsobí dojmom atmosferickej cesty vďaka výnimočnému vizuálu a hlbokému osobnému zážitku.

Na minuloročný úspech nadviazala súťaž Game Jam, čiže rýchlotvorba hier na zadanú tému, ktorú sa dozvedeli účastníci pred festivalom. Prvé miesto si odniesol tím Pixelfederation s hrou Diet Struggle. Víťazné filmy budú najbližšie premietnuté v pásme Best of Fest Anča 2017 na festivale Pohoda v Trenčíne.

Anča Award
Nekonečne boľavé oči / Sore Eyes for Infinity
réžia: Elli Vuorinen
Fínsko, 2016

Anča Award – special mention
Bábiky neplačú / Toutes les poupées ne pleurent / Dolls don’t cry
réžia: Fréderick Tremblay
Kanada, 2017

Anča Student Award
Penelope
réžia: Heta Jäälinoja
Estónsko, 2016

Anča Student Award Special Mention
Spolubývajúci / Roomates
réžia: Jamie Wolfe
USA, 2016

Anča Music Video Award
The Unnatural
réžia: Marcos Sánchez
Čile, 2016

Anča Music Video Special Mention
Sex Bruise
réžia: Conor Grebel
USA, 2016

Anča Kids´ Award
Vtáčik a húsenica (The Little Bird and the Catterpillar)
réžia: Lena Von Dohren
Švajčiarsko, 2017

Game Days Pitching Session
Zoja
autori: Ivan and Peťo Galdíkovci

Game Days Pitching Session Special Mention
Duschans Schulweg
autor: Peter Račko

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.