ASFK prináša nabité filmové leto

Festivalové leto sa začína a sme radi, že aj vďaka tomu sa filmy z distribúcie Asociácie slovenských filmových klubov dostanú k divákom, často v horúcej predpremiére. Z absolútnych noviniek, ktorých premiéra sa nás čaká v kinách až o niekoľko mesiacov, si už počas práve prebiehajúceho Art Film Fest Košice  budú môcť diváci pozrieť životopisnú drámu Tom of Finland.  Príbeh o undergroundovej ikone a jeho homoerotických kresbách sfilmoval režisér Doma Karukoski. Predpremiéru tu bude mať aj novinka Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje. Tú si následne diváci nájdu v kinách v rámci prehliadky PROJEKT 100 už túto jeseň. Z pripravovaných filmov nebudú na tomto festivale chýbať dva filmy, ktoré do kín uvedieme ešte v lete – komédia Kráľ Belgičanov a životopisná dráma Neruda, ktorou si Pablo Larraín vyslúžil aj nomináciu na Zlatý glóbus. V súťaži si tu budú môcť návštevníci festivalu pozrieť snímku Out Györgyho Kristófa, prvý slovenský film, ktorý súťažil aj v sekcii Istý pohľad na prestížnom festivale v Cannes. Tento následne 6. septembra slávnostne otvorí už spomínaný PROJEKT 100.

 

Netreba však zabudnúť ani na tituly, ktoré už v kinách boli, ale vďaka festivalu sa opäť ocitnú na plátne. V Košiciach to bude 66 sezón Petra Kerekesa, Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland, Diera v hlave Roberta Kirchhoffa a Baba z ľadu Bohdana Slámu. Filmy z našej distribúcie nebudú chýbať ani na projekte Bažant Kinematograf, ktorý cestuje po celom Slovensku a svoju pozíciu má aj na Magio Pláži v Bratislave.  Animované filmy sa zasa predstavia na festivale Fest Anča v Žiline. Silným titulom sa nevyhne ani Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach, kde sa premietne dychberúca Mladosť Paola Sorrentina či Krehká identita Zuzany Piussi.
 

Najviac noviniek ešte pred uvedením u nás však budú môcť filmoví nadšenci vidieť na filmovom festivale v Karlovych Varoch. Rovno z festivalu v Cannes sem dorazí novinka Michaela Hanekeho Happy End, najnovšia snímka Françoisa Ozona L´amant double, podľa knižného bestselleru nakrútená dráma Axolotl Overkill, Aus dem Nichts Faitha Atkina a po filme Biely boh prichádza s novým filmom aj Kornél Mundrzcó - Jupiter´s Moon. V súťaži sa tu bude prezentovať novinka Václava Kadrnku Křižáček, ktorá vznikla v slovenskej koprodukcii a uvedieme ju na Slovensku už v septembri ako súčasť PROJEKT 100. Z dokumentárnych filmov tu v súťaži zasa zabojuje snímka Mira Rema, Richard Müller: Nespoznaný.
 

To však nie je jediné čo čaká na fanúšikov dobrej kinematografie. Od 15. júna do konca augusta sa v Kine Lumiere v Bratislave a vo filmových kluboch po Slovensku bude konať už po tretíkrát úspešný projekt Európske filmy za euro. Ten ponúka 30 európskych snímok v cene len 1 €. Vo výbere nechýba Láska Michaela Hanekeho, Hon Thomasa Vinterberga, Ida Paweła Pawlikovskeho, rozprávka Pieseň mora Tomma Moora a mnohé iné silné tituly.

 

Od 29. júna začína v kinách aj tzv. Fínske leto s Akim Kaurismäkim. Až 6 starších titulov ponúkame kinám po celom Slovensku ako úvod na jesennú premiéru jeho najnovšej snímky Druhá strana nádeje. V kolekcii nájdete filmy Zločin a trest, Tiene v raji, Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku, Zmluva s vrahom, Dievča zo zápalkárne a Bohémsky život.

 

 


  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.