Júnové číslo časopisu Film.sk

Tereza Nvotová zaujala ešte pred nástupom na pražskú FAMU dokumentom Ježiš je normálny! a dnes sa o nej hovorí aj v súvislosti s pripravovaným dokumentom o Vladimírovi Mečiarovi. Aktuálne však vstupuje do kín jej celovečerný hraný debut Špina, ktorý cieli na sexuálne násilie ako na jednu z mnohých tabuizovaných tém, zároveň poukazuje aj na slabiny sociálneho systému. Nvotová v rozhovore odpovedá na otázky, prečo si pre tému sexuálneho násilia zvolila radšej hraný než dokumentárny film, ako jej pomohla vlastná herecká skúsenosť, ale aj nakoľko vo filme rezonujú témy osobné či všeobecné. Manipulácia je pre ňu stále aktuálna téma a súvisí podľa nej s existenčnou neistotou a strachom. Druhý rozhovor v novom čísle je venovaný jubilantovi Rudolfovi Urcovi, režisérovi, scenáristovi, dramaturgovi, pedagógovi a filmovému publicistovi, ktorý v júni oslavuje 80 rokov. Hovorí v ňom o svojich filmových začiatkoch, o pôsobení v Spravodajskom filme, o dokumentárnej i animovanej tvorbe aj o aktuálne vydanej publikáciNeviditeľné dejiny dokumentaristov a 2-DVD Čarovný svet animovaného filmu. Rubrika Profil sa venuje slovenskej televíznej, filmovej, ale predovšetkým divadelnej herečke Márii „Maríne“ Kráľovičovej, ktorá sa tento mesiac dožíva deväťdesiatky.

Medzi domácimi Novinkami v slovenských kinách figurujú dva filmy. Spomínaná Špina Terezy Nvotovej, ktorej pozadie vzniku okrem režisérky približuje aj producent filmu Peter Badač. Podľa neho je množstvo situácií vo filme inšpirovaných skutočnými zážitkami. Diváci uvidia tento mesiac aj prvý diel koprodukčnej trilógie Záhradníctvo autorského tandemu Jan Hřebejk – Petr Jarchovský. Trilógia vykresľuje dvadsať rokov života členov rodiny na pozadí najdramatickejších období minulého storočia, jej prvú kapitolu Rodinný priateľ v časopise predstavuje režisér Jan Hřebejk. Nepravidelná rubrika Reportáž prináša aktuálne informácie z nakrúcania pripravovaných filmov, tento mesiac sa redakcia bola pozrieť do zákulisia vzniku filmu Tlmočník, ktorý v hlavných úlohách s Jiřím Menzlom a Petrom Simonischekom nakrúca režisér Martin Šulík.

V Recenzii tento mesiac reflektujeme tri zahraničné novinky. Film Glory bulharského tvorivého tandemu Kristina Grozeva a Petar Valčanov, ktorý konfrontuje zabehaný svet drobného poctivca rešpektujúceho morálny príkaz so svetom nalešteného establišmentu, analyzuje filmový publicista Pavel Branko. Príbeh zaľúbeného boxera vo filme Olli Mäki hodnotí filmová publicistka Viera Langerová. Upozorňuje na pozoruhodný vizuálny štýl a poetiku fínskeho režiséra Juha Kuosmanena. Trojicu recenzovaných filmov uzatvára nová snímka rakúskeho režiséra Ulricha Seidla Safari, ktorá je podľa filmového vedca Mareka Urbana mimoriadne efektívnym filmom v sprostredkovaní skúseností, ktoré divák nemá chuť zažiť na vlastnej koži. Filmová publicistka Eva Vženteková sa v Ohlasoch venuje televíznemu projektu režiséra a scenáristu Dušana Hudeca Chlapec, ktorý sa chcel stať prezidentom.

Mesačník informuje aj o programe júnových festivalov Art Film Fest Košice a Fest Anča Žilina, približuje tiež nový filmový festival Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach. Spätne sa vracia na Medzinárodný festival animovaných filmov Anifilm v českej Třeboni a na jubilejný 70. MFF Cannes, kde slovenskú kinematografiu reprezentovali až dva majoritne slovenské filmy, a to celovečerný debut Györga Kristófa Out v súťažnej sekcii Un certain regard a bakalársky film študenta z bratislavskej VŠMU Michala Blaška Atlantída, 2003 v súťaži filmových škôl Cinéfondation. Téma časopisu nadväzuje na tohtoročné zastúpenie slovenskej kinematografie v Cannes a informuje o účasti našich tvorcov v celkovej histórii francúzskeho festivalu. V rubrike Aktuálne číslo predstavuje nové oddelenie Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktoré sa zameriava na vedu a výskum. Jeho vedúci Michal Michalovič vysvetľuje, čím sa zaoberá, aké má kritériá, organizačné nastavenie a aké výstupy plánuje.

V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú režisér Róbert Šveda, strihač Ondrej Azor a dokumentarista Marek Kuboš. V rubrike Moje obľúbené slovenské filmy svoj výber prezrádza hudobníčka Soňa Horňáková, v rubrike Myslím si sa k aprílovému ceremoniálu udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti vracia bývalá prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a zakladateľka národnej filmovej ceny Zuzana Gindl-Tatárová. Na júnové Tipy mesiaca z programu Kina Lumiere pozýva filozof a estetik Peter Michalovič.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.