Návrat SFTA na Európsku filmovú cenu

 O výbere filmov hlasovali priamo členovia SFTA. Akademici vyberali z piatich hraných filmov: Učiteľka (r. Jan Hřebejk), Masaryk (r. Julius Ševčík), Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii (r. Róbert Fiľo), Únos (r. Mariana Čengel Solčanská) a Piata loď (r. Iveta Grófová).

 

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo šesť titulov: Okhwan na ceste za slobodou (r. Marek Mackovič), Zem, ktorá hľadá svoje nebo (r. Erik Praus), Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), Finále (r. Dušan Milko, Palo Korec), Sprisahanie šedej rasy (r. Maroš Berák), Diera v hlave (r. Robert Kirchhoff).  

 

Prezídium SFTA, ktoré má deväť členov a v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu (v prípade, že sa hlasovania nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov), potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich. Spomedzi hraných filmov si akademici vybrali film Ivety Grófovej Piata loď (http://filmpiatalod.sk/ofilme), ktorý už získal ocenenie Krištáľový medveď za najlepší film sekcie Generation Kplus na prestížnom MFF Berlinale, v prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila k filmu Roberta Kirchhoffa Diera v hlave  (http://aholeintheheadfilm.com).

 

Tridsiate slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 9. decembra 2017 v Berlíne. Viac informácií o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľov cien je možné získať na www.europeanfilmacademy.org. Účasť slovenskej kinematografie na Európskej filmovej cene finančne podporil Audiovizuálny fond.
 
Martin Šulík
prezident SFTA

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.