Pád (Fallen)

Na televíznych obrazovkách sa často stretávame s jeho kulinárskou komediálnou romancou Iba na objednávku (2007)  či drámou Srdce v Atlantíde (2001), ale svetový úspech dosiahol najmä vďaka filmu Žiara (1996). Tento biografický príbeh známeho klavíristu s psychickými problémami Davida Helfgotta, získal niekoľko nominácií na Oscara a prestížnu Pad4 resizesošku si odniesol Geofrey Rush za hlavnú mužskú  úlohu.

Príbeh filmu Pád sa začína v okamihu, keď rodičia privezú sedemnásťročnú Luci (Addison Timlin) do internátnej školy pre problémové deti. Obvinili  ju totiž zo založenia požiaru, pri ktorom zahynul jej mladý priateľ. Nevie sa vyrovnať so strašidelnými spomienkami a vidinami, ktoré ju prenasledujú od detstva. Nazýva ich Tiene a okolie ju označuje za blázna. Bezúspešne sa snaží zblížiť so spolužiakmi, najviac ju však priťahuje  odmietavý Daniel (Jeremy Irvine), pri ktorom má pocit, že ho pozná už dávno...

Žiaľ, pri výbere témy svojho najnovšieho filmu nemal režisér Scott Hicks šťastnú ruku. Ani traja scenáristi, pôsobivá kamera Pad11 resizea jeho profesionálna zručnosť nedokázali zachrániť  to, čo možno zaujme v knihe, ale na veľkom plátne to neúčinkuje. Navyše má divák pocit, že všetko už niekde videl. Nečudo, že jedna  z kritičiek označila  výsledok za „vykradnutý Twilight“. Kým však v sérii Twilight boli protagonistami upíri a vlkolaci, tu sa pozornosť sústreďuje na anjelov. Stredoškoláci sa učia v internátnej škole, od sveta  izolovanej inštitúcii s názvom Akadémia meča a kríža,  predovšetkým o histórii náboženstva. Zdôrazňuje sa napríklad moment, v ktorom sa Lucifer, Stvoriteľov obľúbenec, proti nemu vzbúril. Nastal permanentný Pad10 resizezápas medzi Nebom a Peklom, v ktorom si Anjeli museli vybrať kam chcú patriť. Jeden z Padlých anjelov to však odmietol. Vybral si totiž ľudskú lásku. Následná kliatba spôsobuje  nepredstaviteľné utrpenie jeho vyvolenej i jemu samému, navyše kým sa definitívne nerozhodne pre jednu z dvoch bojujúcich strán, nemôžu ani on, ani jeho druhovia opustiť Zem.

Divák postupne, zároveň s Luci, pochopí, že práve ona je tou ustavične sa reinkarnujúcou sa láskou, ktorá je ako nepokrstená ustavične v smrteľnom ohrození a Daniel je tým „nerozhodným“ Padlým anjelom. Čo už divák menej chápe, sú Pad2 resizepostoje a konanie ďalších postáv príbehu. Hoci aj „zlého chlapca“Cama (Harrison Gilbertson), ktorý sa zaujíma o Luci, či nepriateľsky naladenej spolužiačky, profesorov, psychológa a podpbne. Ešte to ujde, keď ide o atmosféru súčasného stredoškolského internátu, triedy či študentskej párty alebo pri počítači. Problémom je, že akosi si prestávame uvedomovať,  kto je vlastne kto. Niektoré scény sú akoby citácie z iných  filmov. Vizuálne je pekne urobený napríklad súboj okrídlených bytostí, alebo, keď Padlý anjel zachraňuje Luci a nesie ju v náručí. Pad6 resizeLenže pohrávanie sa s krídlami, plameňmi, dymom, prípadne s motívmi náboženstva a fanatizmu nestačia. Sme pozorovateľmi, ktorí by chceli prijať hru, ale nedá sa. Vieme, že meno Lucifer sa dá preložiť ako Nositeľ svetla. Meno Luci tiež odkazuje na Svetlo lásky. Možno pátrať po nejakých podtextoch a náznakoch dajakého posolstva. Sotva zaň možno považovať vtipný bonmot z dialógu, keď sa priateľka Pam (Lola Kirke) zveruje Luci, že diagnóza, pre ktorú sa ocitla v internátnej škole znie: nekonečná ľahostajnosť rodičov. Priaznivci žánru vari nájdu vo filme niečo, čo ich osloví. Bežný divák však sotva.

Pad5 resizePád (Fallen), USA, Maďarsko, 2016
Dĺžka: 91 minút
Réžia: Scott Hicks
Námet: Kniha Lauren Kate
Scenár: Nichole Millard, Kathryn Price, Michael Ross
Kamera: Alar Knildl
Hudba: Mark Isham
Hrajú: Hermione Corfield, Addison Timlin, Joely Richardson, Daisy Head, Lola Kirke, Jeremy Irvine, Juliet Aubrey, Sianoa Smit-McPhee, Harrison Gilbertson, Malachi Kirby, Elliot Levey, David Schaal, Leo Suter, Norma Kuhling, Matt Devere a ďalší
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 11. mája 2017
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.