Dokument Diera v hlave uvidia diváci v Linzi a vo Wiesbadene

„Sme radi, že má o film záujem aj zahraničie, zvlášť, keď ide o takto zamerané festivaly, ktoré majú potenciál prilákať divákov, ktorých takéto témy zaujímajú. Je vždy prínosné, ak je režisér prítomný na premietaní aj osobne, pripravený reagovať na otázky z publika. Diskusie dávajú filmu pridanú hodnotu“, povedala producentka filmu Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti Hitchhiker Cinema. Film mal na Slovensku premiéru 7. marca 2017 na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave, do distribúcie vstúpil 30. marca tohto roku. Dokument už mali možnosť vidieť aj návštevníci medzinárodných filmových festivalov v Jihlave, Lipsku, Thessalonikách, Terste a na Jednom svete v Čechách.

 

Crossing Europe Film Festival Linz sa začne 25. apríla a potrvá do 30. apríla 2017. Film Diera v hlave je na programe dvakrát – v stredu 26. a vo štvrtok 27. apríla. V súťažnej sekcii dokumentárnych filmov sa na 14. ročníku festivalu bude uchádzať o cenu za najlepší dokumentárny film. Festival sa venuje súčasným a sociálno-politickým autorským filmom európskych tvorcov. Tohto roku ponúkne približne 160 hraných a dokumentárnych filmov. Média ho označujú ako „rakúsku obývačku s európskym filmom". Kirchhoff si pred štyrmi rokmi odniesol z Linzu cenu Crossing Euroepe Social Awareness Award - Special Mention za film Kauza Cervanová, v roku 2004 uviedol festival v sekcii Closer View jeho snímku Hej Slováci!.

 

O niečo starší festival goEast, ktorý sa profiluje ako festival stredo a východoeurópskych filmov sa vo Wiesbadene začne 26. apríla a potrvá do 2. mája tohto roku. Dokument Diera v hlave premietnu raz, 29. apríla, v rámci sekcie Oppose Othering!. V centre pozornosti prehliadky sú spoločensko-politické otázky. V priebehu týždňa si návštevníci môžu vybrať z ponuky približne 140 celovečerných, dokumentárnych a krátkych filmov.

 

Robert Kirchhoff svojím najnovším filmom opäť dokazuje že sa nebojí zložitých tém. Takmer trinásť rokov sa venoval skúmaniu holokaustu Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami či novinármi, ktorí sú s témou prenasledovania Rómov spojení. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.