Víťazným filmom Slnka v sieti je Učiteľka

Udelenie cien Slnko v sieti sa tento rok udialo v bratislavskej Starej tržnici a filmoví fanúšikovia si ho mohli pozrieť v priamom prenose na Jednotke RTVS. Na úvod hádam nezaškodí zdôrazniť, že minulý rok malo premiéru 29 filmov, o čom sa nám ešte tak pred piatimi rokmi mohlo len snívať. Akademici teda mali z čoho vyberať. Vraj za tento rok bude žatva ešte bohatšia a čo je najpotešiteľnejšie na slovenské filmy sa do kina chodí. Po dlhých rokoch stagnácie sa teda slovenskí filmári spamätali. K znovuzrodeniu však výrazne pomohol nástup mladej generácie, jej podiel na pozitívnom vývoji je neodškriepiteľný.

ScenaSlnko resizeO národnú filmovú cenu Slnko v sieti bojovalo za rok 2016 20 prihlásených titulov. Najviac cien si odniesol koprodukčný česko-slovensky film Masaryk režiséra Júliusa Ševčíka. Z 11 nominácii si odniesol až 8 cien – za kameru, strih, zvuk, scénu, kostýmy, masky, mužský herecký výkon v hlavnej i vedľajšej úlohe. Učiteľka bola nominovaná o jednu kategóriu navyše, teda mala 12 nominácii a premenila ju u akademikov len na 4, piatou je Divácka cena. Získala však ocenenie najvyššie, a to Slnko v sieti za najlepší hraný film roka 2016, pribudli ešte ceny za najlepší scenár, najlepšiu filmovú hudbu a zaslúžene za najlepší herecký výkon. Neobišli na prázdno ani snímky preferovaná Ja, Olga Hepnarová, Červený kapitán, Richard  Müller: Nespoznaný a dokument Para nad riekou.

Moderátorom slávnostného večera bol Bruno Ciberej, ktorý mal pôvodne mať za partnera ešte Mariána Čekovského, ktorého ospravedlnil. Nebol jediný, kto chýbal a navyše nie som si istá či práve táto dvojica bola dobrá voľba. Ale nechám pokrivkávajúce moderovanie bokom. Nebolo jediné čo prekážalo. Prekážala najmä neúčasť ocenených tvorcov, a to výrazne. Ospravedlnených bolo neúrekom a ich zástupcovia nie vždy zvládli svoju úlohu. Nemienim ich kritizovať, skôr mi tých detí bolo ľúto. Vystaviť ich v priamom VCitazny film resizeprenose takejto skúške sa mi nezdá vhodné. Neviem posúdiť, ako prebieha celá procedúra rozhodovania o cenách, ale iste nie na poslednú chvíľu. Aspoň dúfam. Teda nominovaní na Slnko v sieti iste vedia dopredu kedy sa budú ceny odovzdávať, a aj keď sa im nijaká neujde je ich povinnosťou tam byť. Absencia jedného – dvoch je ešte pochopiteľná, ale nad takou neúčasťou, aká bola na slávnostnom večere, sa dá len krútiť hlavou. Chýbali najmä tvorcovia a herci filmu Masaryk. Karla Rodena chápem aj na Českých levoch niečo povedal a viac ho nebolo. Oldřich Kaiser by však hádam bol do Bratislavy trafil, takisto režisér filmu Petr Jarchovský a ďalší. No buďme spravodliví  neprišiel ani režisér víťazného filmu Učiteľka Jan Hřebejk a chýbala aj laureátka Ceny za najlepší ženský herecký výkon Zuzana Mauréry vo filme Učiteľka, musela odohrať divadelné predstavenie, ale na záver sa ukázala. Česť hercov zachránila iba Zuzana Kronerová, ktorá si prevzala Cenu za najlepší herecký vo vedľajšej úlohe, za úlohu Mariky vo filme Červený kapitán.

Urc resizeZlatým klincom večera bolo odovzdanie Ceny za výnimočný prínos slovenskej kinematografii Rudolfovi Urcovi, ktorý si sošku  prevzal z rúk režiséra Dušana Trančíka. Urc začínal ako režisér a dramaturg v spravodajskom filme, po roku 1968 ho, pre údajnú kontrarevolučnú tvorbu, odstavili a preradili do animovaného filmu. Ani tu sa nestratil, práve naopak a vďaka nemu vznikol aj prvý slovenský animovaný film Zbojník Jurko Viktora. Kubala. Málokto si tak stopercentne túto poctu zaslúži ako práve Rudolf Urc a obecenstvo to svojim potleskom aj patrične dalo najavo.

Cenu za film Učiteľka prevzal tým producentov Zuzana Vitaz resizeMistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zima a Jan Prušinovský. Za všetkých poďakovala Zuzana Mistríková. A pri jej ďakovnej reči  si mnohí  iste uvedomili, že keď niekto má čo povedať a dokáže svoje myšlienky aj slovne (na úrovni) vyjadriť, netreba sa obávať. Producentka povedala všetko čo mala a navyše si dovolila vyrieknuť niekoľko ostrých slov na adresu politikov pred blížiacou sa voľbou riaditeľa RTVS. Za to si zaslúži osobitný potlesk, lebo správne vystihla, že televízia má slúžiť divákom a nie politikom. „Nepatria vám, nefinancujete ich z vlastných prostriedkov. RTVS poskytuje službu verejnosti“, povedala okrem iného. Svätá pravda.

Prinášame zoznam ocenených

Najlepší hraný film
Učiteľka, réžia: Jan Hřebejk, producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský

Najlepší dokumentárny film
Para nad riekou, réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, producenti: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, Vít Klusák, Kamila Zlatoušková

Najlepšia filmová réžia
Tomáš Weinreb, Petr Kazda, film: Ja, Olga Hepnarová

Najlepší filmový scenár
Petr Jarchovský, film: Učiteľka

Najlepší kameramanský výkon
Martin Štrba, film: Masaryk

Najlepší filmový strih
Marek Opatrný, film: Masaryk

Najlepší filmový zvuk
Viktor Ekrt, Pavel Rejholec, film: Masaryk
Lukáš Kasprzyk, film: Richard Müller: Nespoznaný

Najlepšia filmová hudba
Michal Novinski, film: Učiteľka

Najlepší architekt - scénograf
Milan Býček, film: Masaryk

Najlepšie kostýmy
Katarína Štrbová Bieliková, film: Masaryk

Najlepšie masky
Lukáš Král, film: Masaryk

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe
Zuzana Mauréry za úlohu Márie Drazdechovej, film: Učiteľka

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Zuzana Kronerová za úlohu pani Mariky, film: Červený kapitán

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe
Karel Roden za úlohu Jana Masaryka, film: Masaryk

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Oldřich Kaiser za úlohu Eduard Beneša, film: Masaryk

Divácka cena Slnko v sieti:
Učiteľka, réžia: Jan Hřebejk, producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský

Cena za výnimočný prínos slovenskej kinematografii
Rudolof Urc

Foto: SFTA

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.