Správa o činnosti Slovenského filmového ústavu

Vlani vzniklo oddelenie Digitálnej audiovízie, ktoré zabezpečuje udržateľnosť rovnomenného projektu, a v ďalšom novozaloženom oddelení sa SFÚ začal kontinuálne venovať aj filmovému výskumu a vzdelávaniu. Rok 2017 sa bude niesť v znamení tvorby významného slovenského animátora Viktora Kubala, od ktorého úmrtia uplynie dvadsať rokov, a uskutoční sa aj krst prvého zväzku dlhoočakávanej publikácie Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969.

 

Projekt Systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva a jeho sprístupňovanie patrí k dlhodobým projektom SFÚ. Realizuje ho od roku 2006 Národný filmový archív, jedna z dvoch základných organizačných zložiek SFÚ, po schválení vládou SR ako projekt s výhľadom do roku 2020. Jeho cieľom je systematická ochrana a postupné obnovenie fondu audiovizuálneho dedičstva primárne na filmových nosičoch pri zachovaní pôvodnej kvality, pričom je nevyhnutné dodržať všetky normy a štandardy archivačnej činnosti. V minulom roku prešlo procesom kompletnej laboratórnej obnovy zabezpečovacích materiálov k dlhometrážnym hraným filmom, ktorý technologicky predstavuje najkomplikovanejšiu oblasť prác, 24 titulov. Vo fonde krátkometrážnych filmov sa obnovilo a zachránilo až 97 titulov. Procesom kompletnej laboratórnej obnovy filmov na vysoko horľavej nitrocelulózovej podložke prešli 3 tituly a z významného a kvantitatívne najbohatšieho archívneho fondu Spravodajský film, na ktorého tvorbe sa v uplynulých desaťročiach podieľalo aj množstvo významných tvorcov, sa realizovala laboratórna výroba novej kombinovanej (distribučnej) kópie k šiestim titulom žurnálu Svet vo filme.

 

SFÚ zabezpečuje aj úlohy vyplývajúce z postavenia zákonného depozitára v zmysle zákona o audiovízii. Náplňou prioritného projektu Zákonný depozitár je ošetrenie originálnych rozmnožovacích a zabezpečovacích materiálov audiovizuálnych diel. Celková metráž ošetrených rozmnožovacích materiálov za rok 2016 predstavuje 174 617 metrov. Celkovo procesom kompletnej odbornej kontroly a kompletného ošetrenia v roku 2016 prešlo 279 860 metrov filmových materiálov, pričom pri všetkých obnovených filmových materiáloch sa prejavilo zlepšenie obrazových a zvukových parametrov. Ošetrenie a obnova sú dôležité nielen pre záchranu slovenského audiovizuálneho dedičstva, rovnako sú nevyhnutným predpokladom na digitalizáciu filmov.


Informačný systém SK CINEMA, ktorý vytvára a realizuje SFÚ v zmysle zákona o audiovízii, tvorí súčasť informačného systému verejnej správy. Určený je na spracovávanie, uchovávanie, prepájanie, organizáciu, vyhľadávanie a prezentáciu informácií a poznatkov, ktoré sa získavajú, vytvárajú a využívajú pri práci jednotlivých oddelení SFÚ. Tento dlhodobý projekt realizuje SFÚ od roku 2002 na základe projektu schváleného MK SR, v súčasnosti je aktualizovaný na roky 2015 – 2017.


Projekt Prezentácie slovenskej kinematografie v zahraničí od roku 2009 realizuje Národné kinematografické centrum (NKC), jedna z dvoch základných organizačných zložiek SFÚ. Vlani sa napĺňal v aktualizovanej verzii pre obdobie rokov 2016 – 2018 s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Jeho cieľom je zvýšiť rozsah a kvalitu prezentácie slovenskej kinematografie a audiovízie v zahraničí a zároveň snaha prispieť k jej väčšiemu zviditeľneniu. Súčasťou projektu je od roku 2014 aj zastupovanie SR v Kinematografickom fonde Rady Európy Eurimages. Nosnými podujatiami projektu boli aj v minulom roku prezentácie na medzinárodných filmových trhoch EFM Berlín, Marché du film Cannes a na MFF Karlove Vary, predovšetkým išlo o aktivity týkajúce sa filmového priemyslu, tzv. Film Industry.

 

Kino Lumiere bolo počas roka 2016 v plnej prevádzke do 16. júna, potom bola jeho prevádzka pozastavená z dôvodu začiatku tretej fázy stavebných úprav. Počas nej sa v kine zrealizovali kompletná výmena zdravo-technických potrubí, osadenie novej akustickej izolácie a obkladu stien v troch kinosálach, uskutočnila sa kompletná renovácia a úprava stupňov hľadiska (elevácia), ktoré výrazne zlepšili percepčné podmienky divákov. Tiež sa uskutočnila rozsiala výmena vonkajších kanalizačných potrubí a renovácia toaliet na prízemí kina spolu s vybudovaním toalety pre imobilných. Prevádzka kina bola obnovená postupne od 20. októbra, v súčasnosti kino premieta v štyroch kinosálach s kapacitou K1 (195 miest), K2 (79), K3 (36) a K4 (44).

 

Predajňa Klapka.sk sa orientuje predovšetkým na ponuku slovenských súčasných a archívnych audiovizuálnych diel na DVD a blu-ray nosičoch a odbornej filmovej literatúry pre širokú verejnosť. Ide o predajňu s priamym a zásielkovým predajom, stabilný predajný pult má aj v priestoroch Kina Lumiere. Stánkový predaj Klapka.sk realizuje na filmových festivaloch na Slovensku i v zahraničí, domácich kultúrnych podujatiach a na prehliadkach, ktoré organizuje alebo spoluorganizuje SFÚ. Online predaj sa realizuje prostredníctvom internetovej stránky predajne www.klapka.sk, pričom vlani sa pripravovalo spustenie stránky v jej novej podobe. (Krátené).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.