Ja, Daniel Blake (Veľká Británia-Francúzsko-Belgicko 2016)

ja daniel blakeI, Daniel Blake
100 minút.
Scenár: Paul Laverty. Réžia: Ken Loach. Kamera: Robbie Ryan. Strih: Jonathan Morris. Hudba: George Fenton. Účinkujú: Dave Johns, Hayley Squires, Micky McGregor, Briana Shann, Dylan McKiernan, Mick Laffey, Harriet Ghost, Helen Dixon, Bryn Jones, Laura Jane Barnes-Martin, Kema Sikazwe, Steven Richens, Gavin Webster a ďalší.
Slovenská premiéra 16. februára 2017
Zlatú palmu lanského festivalu v Cannes si odniesol britský klasik  Kenneth Loach (nar. 1936) ako vôbec najstarší filmár v histórii festivalu. Ďalším rekordom je jeho 13-násobná účasť v canneskej súťaži. Hoci v Cannes uvádzal svoje filmy od roku 1980, prvú Zlatú palmu získal až v roku 2006 za Dvíha sa vietor. Karlovarský festival ho ocenil svojou hlavnou cenou Krištáľový glóbus už v roku 1970 za drámu Kes. V novej snímke osemdesiatročný nestor britskej sociálnej drámy rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela z Newcastlu, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Neúplná rodina má jedinú šancu, ako uniknúť jednoizbovému bytu v ubytovni pre bezdomovcov – prijať bývanie v neznámom meste 300 míľ ďaleko.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.