Divoké vlny 2 (Surf's Up 2: WaveMania)

Originálny rodinný animovaný film Chrisa Bucka a Asha Brannona Divoké vlny sa stal prekvapením roku 2007. Nápaditú hravú paródiu športového dokumentu o ceste neznámeho mladíka na vrchol windsurfingového neba - a najmä k uvedomeniu si skutočných životných hodnôt - nominovali na Oscara, získala šesť cien Annie, ale bez masívnej reklamy utŕžila na vstupnom do svetových kín len relatívne neveľkých 149 miliónov dolárov. K nim treba, pravdaže, prirátať 34,4 milióna za video len v roku 2007.

su0100 080 lightingfix v002.0105O desať rokov neskôr sa tučniak Cody Maverick vracia, lenže inak, ako by sme čakali. Pokračovania spravidla bývajú aspoň po technickej a výtvarnej stránke nadupanejšie ako originál. Aj keď autori nemajú čo povedať (pretože nakrúcanie si vymyslel producent a nie autor), aspoň to hovoria čo najhlasnejšie, najfarebnejšie, v 3D a s dokonalou animáciou každého chĺpka/prieka/vlásku/šupinky/zrnka... Divoké vlny 2 sú iný prípad – nízkorozpočtové pokračovanie a či skôr len nová variácia pôvodného príbehu, je doma v Spojených štátoch určená nie do kín, ale len na video. Snímku síce produkovali hollywoodske štúdiá Sony Pictures Animation ako prvý film, no stalo sa tak na popud spoločnosti World Wrestling Entertainment, špecializovanej na propagáciu amerického wrestlingu. A vyrobili ju neslávne známe kanadské štúdiá Rainmaker Entertainment, zamerané na lacnú animáciu, akú predstavuje napríklad ich séria filmov o bábike Barbie.

Animátor televíznych seriálov pre deti a jeden z výtvarníkov filmu Hotel Transylvania 2 Henry Yu réžiou Divokých vĺn 2 režíroval, i keď nemal skúsenosť ani s réžiou krátkeho animovaného filmu. Nakrúcal podľa druhého celovečerného scenára Abdula Williamsa, ktorý okrem predlohy pre neveľmi úspešnú komédiu Miliónová výhra má prax len z písania scenárov pre hudobný televízny seriál The New Edition Story o ceste americkej chlapčenskej hudobnej skupiny na výslnie. Pre televízne seriály, krátke filmy – a animáky s bábikou Barbie – pracuje aj hudobný skladateľ Toby Chu. Aj debutujúci autor výpravy Chin Ko má skromné portfólio člena výtvarného tímu, pracujúceho na filmoch  Sony Pictures Animation.

su0180 070 lightingfix v006.0438Zabudnúť môžeme aj na slávne hlasy. Nielen preto, že by ich prevalcoval „slovenský“ dabing, ale najmä preto, že na rozdiel od originálu sa tento raz nekonajú Shia LaBeouf, Jeff Bridges, Zooey Deschanel, James Woods, Chris Buck a ďalší. K postavám z originálu pribudla Veľká päťka tých najdrsnejších surfistov pod slnkom, životne závislých od adrenalínu. Majú podobu a v origináli i hlasy hviezd amerického wrestlingu, na propagáciu ktorého film vznikol: Johna Cena, The Undertakera, Triple H, Paige a Vincea McMahona. Ani vy ich nepoznáte? Smolka. Okolo wrestlingových hviezd sa totiž krúti celý príbeh i väčšina humoru, celý film stojí na nich. Bohužiaľ, u nás – a v „slovenskom“ dabingu táto hlavná línia a v podstate jediný dôvod jestvovania snímky načisto zaniká. Ostávajú iba rôzne nedotiahnuté vedľajšie motívy, takže napriek akčnému žánru sa tých 85 minút chvíľami sotva vlečie. I keď hrdinovia sa snažia a usilovne surfujú na vode, piesku, sopečnej láve… i na bleskoch.

Aby sme však boli aj pozitivistickí: animácia je štandardná. Nie síce špičková, ale nie taká hrozná, aká je u Rainmaker Entertainment zvykom. Neohromuje, no ani neruší. Aj výtvarné návrhy sú znesiteľné. Veď ich pred desiatimi rokmi pre originálny film spravili dobre!

su1905 130 lightingfix v001.0365Neopakujú sa len výtvarné návrhy. Film je opäť fiktívny športový dokument o surferoch. Aj príbeh je variáciou pôvodného. Akoby sa v prvej časti nič nestalo, ba akoby prvý príbeh ani nejestvoval, malý ctižiadostivý tučniak Cody opäť zápolí s veľkým zákerným samoľúbym tučniakom Tankom o to, kto z nich je lepší na surfovacej doske. Nechýba fešná plavčíčka Leni ani rastafariánsky kohútik Kura Joe. Na tajomnom ostrove plnom záhad bojujú o miesto vo Veľkej päťke. Na rozdiel od dobrodružstiev Indiana Jonesa však ruiny, komory pokladov a labyrinty plné rafinovaných nástrah, ktoré na svojej púti za slávou musia prekonať, nemajú nijaké vysvetlenie a vlastne ani opodstatnenie. Sú samoúčelné, bizarné až absurdné. Veď predsa slúžia len ako pozadie pre predvádzanie pätice slávnych a v USA populárnych wrestlerov!

Samostatnou kapitolou je preklad. Hoci na plagátoch stojí „Divoké vlny 2“, nemusí to platiť, pretože na začiatku filmu má titul písanú i zvukovú podobu „Surf's Up 2“. Surfer zvaný Undertaker sa v slovenčine nestal Hrobárom, hoci jazdí na doske v tvare truhly, na spanie si vykopáva jamy a spája sa s ním množstvo ďalších čiernych žartov, ktoré väčšina detí nemá najmenšiu šancu pochopiť. V preklade však očividne zaniklo i mnoho ďalších vtipov.

su11772.0527 lm v1Horšie je, že ak pri pozeraní filmu nadobudnete neodbytný pocit, že mnoho postáv rozpráva podobne, ako všeobecne neobľúbený zelený animovaný zm...imozemšťan z otravnej televíznej reklamy na známy internetový obchod, nebudete sa mýliť. Slovenský distributér nechal vyrobiť slovenský dabing v českej firme Grant, ktorá najala prevažne domácich, teda českých hercov. Hoci sa snažia zo všetkých síl, českú výslovnosť a intonáciu nezaprú. Vo filme preto nezaznie azda jediné mäkké Ľ a namiesto Ô počujeme len akési „vo“. Po formálnej stránke je teda zákon o povinnosti slovenského znenia dodržaný, počúvať sa to však nedá. Propagačný videofilm, uvádzaný za plné vstupné v kinách s česky zaťahujúcim slovenským dabingom je kvalitatívnym návratom prinajmenšom o dve desaťročia späť, do praveku ponovembrovej filmovej distribúcie.

Digitálne animovaná snímka Asha Brannona a Chrisa Bucka Divoké vlny z roku 2007 bola i napriek viacerým rezervám milou inteligentnou nápaditou a hravou akčnou komédiou, vzdávajúcou hold svetu amerického surfingu a jeho základným hodnotám: priateľstvu, súťaživosti, obetavosti, slobodymilovnosti. Rozprávala o tom, že surfovanie oslobodzuje, surfer je slobodný, nezávislý od slávy i od peňazí. Digitálne animovaná snímka Henriho Yu a Abdula Williamsa Divoké vlny 2 z roku 2017 v súlade so zadaním propaguje, vyzdvihuje, adoruje päť profesionálnych zápasníkov, hviezd tradičnej zábavy širokých más v Spojených štátoch amerických, zvanej wrestling. Je oslavou slávy, biznisu a peňazí. Keď ich nemáte, ste nikto - a bez možnosti kúpiť si tú pravú surfovaciu dosku prestížnej značky radšej na jazdu po vlnách rovno zabudnite!

su1175 020 lighting v004.0128Divoké vlny 2 (USA 2017)
Surf's Up 2: WaveMania
84 minút.
Scenár: Abdul Williams. Réžia: Henry Yu. Výtvarník: Chin Ko. Strih: Mark Yeager. Hudba: Toby Chu. Účinkujú: Jeremy Shada, Melissa Sturm, Jon Heder,Diedrich Bader, John Cena, The Undertaker, Triple H, Paige, Vince McMahon, Michael Cole, Zoe Lulu, Declan Carter as Arnold, James Patrick Stuart a ďalší.
Slovenská premiéra 26. januára 2017
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.