Pasažieri (Passengers)

V bližšie neurčenej budúcnosti, kedy je kolonizácia iných planét pozemšťanmi samozrejmosťou a obrovským biznisom, sa ocitáme na vesmírnom plavidle Avalon. Jeho cieľom je planéta nazvaná Domovina II, ktorá má slúžiť, ako napovedá Pasazieri5 resizeaj jej názov, ako nová domovská planéta pre viac než 5000 ľudí. V jej útrobách sa preváža práve 5000 pasažierov a ďalšiu časť ľudí tvorí posádka. Háčik je v tom, že na miesto určenia má doraziť až o 120 rokov, a preto sú všetci cestujúci uvedení do stavu hibernácie

Jedného dňa sa však pri prechode cez pásmo asteroidov niečo pokazí a mechanik Jim Preston (Chris Pratt) sa prebúdza o 90 rokov skôr, ako by mal. Čo so vzniknutou situáciou? Návrat do spánku nie je možný a kľúčové časti lode pre neho zostávajú nedostupné. Neostáva mu tak nič iné, iba prijať svoj osud. Menšia záchrana sa však rysuje v podobe mladej spisovateľky Pasazieri7 resizeAurory (Jennifer Lawrence), ktorá by po prebudení mohla byť ideálnym spoločníkom. Lenže, čo ak s loďou nie je niečo v poriadku?

Pasažieri mal byť pôvodne malý film so striedmym rozpočtom. No dánsky režisér Morten Tyldum, ktoré do výraznejšieho povedomia katapultovala knižná adaptácia Lovci Hláv a v Hollywoode sa presadil vďaka životopisnej dráme Kód Enigma, vždy túžil nakrútiť veľké sci-fi. Vďaka účasti dvoch veľkých hereckých hviezd súčasnosti mu to bolo umožnené a rozpočet sa výrazne navýšil. „Je to jeden z tých príbehov, čo vás chytí a Pasazieri12 resizezamilujete sa do nich. Je to intímny príbeh, odohrávajúci sa na epickej škále. Z môjho pohľadu je to celé o tom, čo je dôležité, aby ste prežili naplnený život. Musel som sa toho ujať.“

Prostredie, kde sa odohráva celý dej, v sebe kombinuje chladné a strohé interiéry plné futuristickej výbavy so známymi prvkami, pričom dôjde i na viacero opulentnejších scén. Vizuál je skrátka excelentný a neustále je na čo sa pozerať, čomu pomáha aj precízna kamera Rodriga Prieta. Ponúka sa, pravda, otázka, či bolo podobné merítko vôbec nutné a či by Pasazieri4 resizezápletka nefungovala aj v komornejšom ladení. V zásade totiž ide o komorný príbeh dvoch ľudí, ktorým je súdené prežiť život osamote.

Zápletka ako taká, ktorá v rámci hollywoodskych blockbusterov vyniká nespornou originalitou, každopádne funguje výborne a darí sa jej nastoľovať aj viacero zaujímavých myšlienok. Popritom stíha byť vtipná, nápaditá a keď je to potrebné, i patrične dramatická. Jej obrovskou výhodou je, že sa môže oprieť na hercov, nakoľko ústredné duo zo seba dostáva naozaj maximum. Navyše to medzi nimi i patrične iskrí a romantická línia, ktorá je viac menej nevyhnutná, patrí k Pasazieri3 resizenajväčším kladom Spaihtsovho scenára. Lenže Pasažieri v prvom rade vznikali ako film pre masy, a preto záverečný akt trochu uhne z vyšliapaných chodníčkov a divákovi naservíruje pomerne akčné finále, kde ide doslova o život.

Niektorí diváci môžu mať práve s týmto problém, nakoľko sa začnú diať veci, ktoré môžu byť logicky spornejšie a predovšetkým zvolený záver výrazne urýchľuje vnútornú očistu postáv. Tvárou v tvár smrtiacej hrozbe ide do tej doby kvalitne spracovaná psychologická stránka charakterov skrátka trochu bokom. Na druhej strane, filmu nemožno upierať, že k tomu Pasazieri11 resizezáveru nesledoval pomalými krokmi od začiatku. A hoci čiastočne spadne do osídiel klišé, veľa zachraňuje práve bezchybná dynamika Chrisa Pratta a Jennifer Lawrence. Oproti vynikajúcemu zvyšku je tak záver iba veľmi dobrý, no nakoniec i tak vo mne dokázal zanechať pozitívne dojmy.

Rozhodne nečakajte sci-fi z rangu Vesmírnej odysey, či Nolanovho Interstellaru. Pasažieri chceli byť od začiatku iba príjemným romanticky ladeným sci-fi dobrodružstvom, a tým pádom mi pripadá zbytočné vyčítať im, že nedodali nič viac. Vo svojom žánri sú totiž naozaj vítaným osviežením a filmom vhodným i pre citlivejšie duše.

Pasazieri resizePasažieri (Passengers), USA, 2016
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Morten Tyldum
Scenár: Jon Spaihts
Kamera: Rodrigo Prieto
Strih: Maryann Brandon
Hudba: Thomas Newman
Hrajú: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia, Vince Foster, Kara Flowers, Conor Brophy, Julee Cerda, Aurora Perrineau, Lauren Farmer a ďalší
Distribúcia: ITAfilm
Premiéra v SR:  5. januára 2017
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.