Spievaj (Sing)

Sing-2016-1Veselé zvieratká, spievajúce hity svetovej populárnej hudby, sme tu naposledy mali pred piatimi rokmi v pokračovaní úspešnej snímky Happy Feet 2. Neboli už takým príjemným a hravým prekvapením ako pôvodné Happy Feet Georga Millera z roku 2006. Podľa obchodníkov s filmovou zábavou by však bolo smrteľným hriechom nechať vďačný princíp zaháľať, nuž ho znovu prevetrali, tentoraz pod názvom Sing – a slovenskému distributérovi slúži ku cti, že sa rozhodol zachovať stručný jednoslovný názov a nerozvinul ho (podľa vzoru konkurenčného distributéra, šíriaceho u nás najmä disneyovky) hoci na Legenda o odvážnych zvieratkách, ktoré spievajú celému svetu naprotiveň!

Tentoraz producent Chris Meledandri a štúdiá Illumination Entertainment (Ja, zloduch 1 a 2, Mimoni, Hop, Lorax, Tajný život maznáčikov) princíp odvážne obohatili obľúbeným žánrom hudobných súťaží, ktoré poznáme pod rôznymi názvami, obsahujúcimi slová ako super, star, faktor, talent, hlas a podobne nielen z televízií, ale i z desiatok hraných filmov a seriálov. Pravda, ich film je venovaný viac konzumentom týchto fenoménov, ako po satire túžiacim odporcom.

2441 FP BUSTER 1Koalí samček Buster Moon sa pokúša zachrániť krachujúce divadlo, ktoré mu kedysi kúpil otec. Ako dieťa podľahol čaru muzikálového divadla. Dnes je z neho drobný podvodníček, ktorý sa neštíti klamstiev, podvodov ani krádeží, no napriek tomu jeho podnik nezadržateľne upadá. Buster teda na jeho záchranu vyhlási talentovú súťaž. Investovať sa chystá tisíc dolárov, ktoré vlastne ani nemá. Lenže jednooká senilná asistentka, stará jašterica Crawlyová všetko popletie, a tak sa na plagátoch objaví cena stotisíc dolárov pre víťaza. Nečudo, že do súťaže sa hrnú všetky možné zvieratá. Medzi finalistami sú gangsterský synáčik goriliak Johnny, frustrovaná žena v domácnosti svinka Rosita, afektované no nebetyčne sebavedomé prasiatko Günter s nemeckým prízvukom, zlostná punková dikobrazia teenagerka Ash, arogantný hochštapler biely myšiak Mike s hlasom nie nepodobným hlasu Franka Sinatru a napokon aj chorobne hanblivá slonica Mína.

Keď Buster Moon nepochodí s pokusom vytiahnuť peniaze zo zazobaného kamaráta – barančeka Eddieho, sústredí pozornosť na jeho starú mamu, niekdajšiu muzikálovú hviezdu Nanu. Lenže stará dáma vyniká zatrpknutosťou, iróniou, sarkazmom a odporom voči každému, kto je mladší ako ona. Vzhľadom na svoj pokročilý vek teda neznáša vzácne spravodlivo všetkých rovnako. Nie, táto ovca sa tak ľahko nedá ostrihať!

maxresdefaultbOkrem Moonovho boja o záchranu podniku si svoj vlastný príbeh nesie i nejeden finalista. Johnny má problém s otcom, ktorý nechápe, že syn pred sľubne rozbehnutým podnikom s organizovaným zločinom dáva prednosť pochybnému a zženštilému spievaniu. Rosita sa musí starať o desiatky rozdivočených detí a nesamostatného manžela, ktorý dávno zabudol, prečo si ju vlastne vzal za ženu. Ash sa rozchádza s hudobným i životným partnerom Lanceom, ktorý jej nedovoľoval realizovať sa. Myšiak Mike zažije krušné chvíle s ruským zločineckým gangom medveďov, ktorých nečestne obohral v kartách. A Mína, dcéra z rozvetvenej indickej rodiny, musí nájsť odvahu prejaviť sa na verejnosti. Okrem toho tu máme epizódy s byvolmi, slimákmi, lamami, gay-žabiakmi i japonskou dievčenskou popovou skupinou sučiek. Bohužiaľ, o jašterici Crawlyovej, ani o tom, kedy a ako prišla o oko, sa nedozvieme nič, hoci v podstate ide o najzaujímavejšiu persónu z celého filmu.

Nápad poskladať snímku z paralelne rozprávaných príbehov jednotlivých postáv je osviežujúci a príjemné je i to, že všetky línie sa napokon v grandióznom finále pretnú. Škoda, že ich pointy nevychádzajú z príbehovej logiky, sú trošku násilné a niektoré aj nezmyselné a samoúčelné. Záver sa tak stáva dielom série náhod a čudných zvratov na úrovni deus ex machina, hoci spraviť ho logickým, založeným na kauzalite a dramaturgicky opodstatneným by si vyžadovalo len o trochu viac úsilia, ako desiatky autorov scenára do projektu vložili. Producenti však zjavne usúdili, že by to bolo hádzanie perál… ehm, filmovým divákom, ktorí sa skôr tešia na kopance do zadku, padnuté gate i kus toho poctivého zvieracieho trusu.

maxresdefault aHoci v segmente filmovej animovanej zábavy pre deti je pravidlom presadzovanie tradičných rodinných hodnôt, tvorcovia animovaného muzikálu Spievaj stavili na morálnu ambivalenciu. I keď sa deje vo svete zvierat, film nie je bájkou, ktorá by na príklade zvierat učila ľudí, ako žiť lepšie, správnejšie. Práve naopak! V príbehu účinkuje viacero malých i väčších podvodníkov, ba i jeden gangsterský boss, no žiadny súboj dobra so zlom, potrestanie zla a odmieňanie dobra sa nekoná. Nevíťazí ten statočný či aspoň polepšený, ale drzý a na všetko odhodlaný. V podstate okrem gorilieho bossa Big Daddyho, ktorý sa zmieri so synovou umeleckou úchylkou, sa žiadna z postáv nijako zásadne nezmení. Ani podvodníček Buster, no ani skrz-naskrz sebecký, arogantný a nesympatický myšiak Mike. Toľko úprimnosti sme v rodinnom animovanom filme ešte nevideli. Vlastne hovorí: milé deti, svoj cieľ dosiahnete, len ak za ním pôjdete hlava-nehlava, nepútané morálkou, neobmedzované ohľaduplnosťou, nebrzdené svedomím, lebo slušnosť, mravnosť, etika a svedomie sú len obťažujúcimi chymérami, prekážkami na ceste k sláve, bohatstvu, moci a ďalším skutočne dôležitým veciam.

ash-sing-2016-movie-animation-porcupine-684Britský scenárista a režisér Garth Jennings sa stal neslávne známym veľmi nevydarenou adaptáciou  kultového sci-fi románu Stopárov sprievodca po galaxii Douglasa Adamsa. Oveľa úspešnejší je ako tvorca videoklipov pre Radiohead, R.E.M., Blur, Pulp i Skunk Anansie. Svoj filmový reparát poňal ako pásmo animovaných klipov prepojené príbehom (príbehmi). Vo filme znie viac než osem desiatok hitov od 40. rokov minulého storočia až po dnešok. Niektoré sú v pôvodnom znení, iné spievajú filmové postavičky. Na rozdiel od Happy Feet piesne nie sú nevyhnutne súčasťou rozprávania, texty ani hudba často nerozvíjajú, nedopovedajú či nedopĺňajú dej ani emócie. Sú však efektne nakrútené a pozerá sa na ne veľmi príjemne. Distributér, ktorý film uvádza so slovenským dabingom, ich našťastie nenechal prespievať do slovenčiny.

maxresdefault xyJeningsovým spolurežisérom bol debutujúci francúzsky animátor Christophe Lourdelet, podpísaný pod animákmi Piráti!, Arthur zachráni Vianoce a Mimoni. Výtvarník François Moret je jeho krajan a dlhoročný spolupracovník, podobne ako autor výpravy Eric Guillon. Pre štúdiá Illumination pracuje od Ja, zloduch a je spolutvorcom ich typického výtvarného výrazu. Paradoxne teda traja Francúzi a Angličan vytvorili typickú americkú rodinnú zábavu, ktorá síce nie je taká do detailu prepracovaná a myšlienkovo bohatá ako špičkové animované snímky, ale publikum nezaťažené vysokými nárokmi spoľahlivo poteší i pobaví. Výtvarné riešenia v typickom štýle štúdií Illumination sprevádza veľmi kvalitná animácia. Animátori si dali záležať na tom, aby každú postavu obdarili svojráznymi charakteristickými gestami, mimikou i pohybmi. Pramenia z biológie a sú príznačné pre ten-ktorý živočíšny druh, no drobné detaily ich robia individuálnymi, jedinečnými. Dotvárajú svojrázne, autentické, presvedčivé charaktery.

MLUN DS S0200P0030-L-Compo Render 02801Na rozdiel od nedávnej disneyovky Zootropolis nerozvíja Spievaj tému multikultúrneho (vlastne multidruhového) zvieracieho sveta ani tolerancie, potrebnej pre život v ňom. Nie je bájkou, metaforou či satirou, nemá za cieľ nijako odrážať ani komentovať náš svet a život. Našťastie však nie je ani takou prázdnou, plytkou a nenápaditou zábavou ako minulý produkt štúdií Illumination Tajný život maznáčikov.

Niekto možno nájde záľubu v hrdinoch, iný ocení prostý situačný humor a väčšina divákov si vychutná zaujímavé aranžmány pesničiek. Spievaj je skrátka ľahká osviežujúca zábava. Toho, kto od nej nič nečaká, poteší. Azda nikoho neznechutí a nezanechá ani pachuť trápnosti či trestuhodne nevyužitých príležitostí. A rozhodne nikoho neodradí. Tvorcovia sa karmy báť nemusia.

Spievaj (USA 2016)
Sing
108 minút.
maxresdefaultScenár: Garth Jennings. Réžia: Garth Jennings, Christophe Lourdelet. Výtvarník: François Moret. Strih: Gregory Perler. Hudba: Joby Talbot. V pôvodnom znení účinkujú: Matthew McConaughey, Scarlett Johansson, Reese Witherspoon, Taron Egerton, Seth MacFarlane, Peter Serafinowicz, John C. Reilly, Nick Kroll, Jennifer Saunders, Leslie Jones, Jay Pharoah, Beck Bennett, Wes Anderson, Chris Renaud a ďalší. V slovenskom znení účinkujú: Maroš Kramár, Diana Mórová, Emma Drobná, Kamila Magálová, Štefan Skrúcaný, Roman Pomajbo, Peter Marcin, Richard Stanke, Michal Hudák, Vladimír Kobielsky, Eva Sakálová, Lukáš Frlajs, Patrik Vyskočil a ďalší.
Slovenská premiéra 22. decembra 2016
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.