Mars - napínavý pokus o kolonizáciu vzdialnej planéty

Po populárnom filme Marťan sa Marsom inšpirovala spoločnosť National Geographic a v produkcii spoločností  Imagine Entertainment a Radical Media vznikol šesťdielny rovnomenný  seriál v žánri docufiction. Na Mars sa vydáva Mars6. resizev roku 2033 vesmírna loď, obsadená odborníkmi, ktorí majú za úlohu ho osídliť a  vytvoriť podmienky pre existenciu ďalších pozemšťanov. Posádku tvoria španielsky hydrológ a geochemik Javier Delgado (Alberto Amman), kórejská pilotka Hana Seung (Jihae), nigerijský inžinier a špecialista na robotiku Robert Foucault (Sammy Rotibi), francúzska lekárka a biochemička Amelie Durand (Clementine Poidatz)  a ruská exobioložka a a geoložka Marta Kamenova (Anamaria Marincaová). Veliť lodi Daidalos bude Američan Ben Sawywe (Ben Cotton). Napätú komunikáciu medzi  vesmírnou loďou a veliacim strediskom dopĺňajú archívne zábery, mapujúce vývoj ľudských snáh o Mars2 resizepoznanie planéty, ku ktorej ako prvej priradili mimozemské bytosti. V podstate je jediná, z ktorej pochádzajú dokonalé výtvory ľudskej fantázie – Marťania.

 

Úvodný diel série, ktorý bude mať premiéru 13. novembra v 171 krajínách sveta a 45 jazykových mutáciách, sa obmedzuje na prípravu, odlet a putovanie lode do cieľa, úvahách jednotlivých členov posádky o rozhodnutí, ktoré im navždy a nevratne zmenilo život. Viac než všetko, čo zaznieva z úst hrdinov tejto veľmi pravdepodobnej fikcie, je zaujímavá Mars5 resizezostava členov posádky, kombinácia národností, reprezentujúcich predsa len čosi, čo v roku 2033 mohlo zostať z národných charakteristík. Je to paradox, ale tou neznámou ani nie je vzdialená planéta, ale to, čo sa deje na Zemi, spoločnosť a jej dôvody hľadania alternatívneho miesta pre život. O tom sa síce nediskutuje, ale je zaujímavé rozmýšľať nad dôvodmi, prečo sa tak deje.

 

Asi nie je náhoda, že seriál Mars predchádzala premiéra Mars7 resizedokumentárneho filmu Je s námi koniec? (v angličtine má film iný názov – Pred potopou), rovnako z dielne National Geographic. Popisom  potenciálnych i prebiehajúcich  katastrof Zeme asistuje Leonardo Di Caprio, tentoraz v roli aktivistu a iniciátora  pohľadu do neveselej budúcnosti. Ak boli minulé vojny vedené hlavne o získanie území a nerastného  bohatstva, núdzové priority sa budú pod vplyvom nového nedostatku, vyplývajúceho z deštrukcie prírodných zdrojov rýchle meniť.

 

Mars8 resizeJe naozaj zložité odpútať sa od celej reťaze fikcie, sprevádzajúcej kozmické  príbehy a rovnako príbehy zániku, konečnej apokalypsy a post-apokalypsy, hojne produkovanými  Hollywoodom. Miznúce hranice medzi realitou a fikciou začali písať svoju najvýraznejšiu kapitolu 11.9. 2001, keď sa pamätná tragédia odohrala v silovom poli týchto obrazov. Možno to, čo nás čaká už môžme vidieť, ale ešte nevieme. Je to jedna z nových filozofických doktrín poučeného vedomia, predbiehajúceho skutočnosť reálnymi vidinami virtuálnej výroby. Môžeme zažiť to, čo nás ešte len čaká.

 

Mars4 resizeProducenti seriálu Ron Howard a Brian Grazer si  pre Mars vybrali režiséra Everarda Gouta a sériu inšpirovala kniha  Stephena Petranka Ako budeme žiť na Marse (How We´ll Live on Mars). Ron Howard, režisér filmov, ktoré si všetci pamätáme ä, z posledných Inferno, Anjeli a démoni, Da Vinciho kód a mnohých ďalších hitov, si v roku 1995 „zalietal“ pri nakrúäcaní  filmu Apollo 13. Na budúci rok ho v Prahe čaká nakrúcanie seriálu Génius o živote Alberta Einsteina, ktorého bude hrať Geoffrey Rush. Pohľad do budúcnosti teda sľubuje katastrofu, ktorá prinesie vzlet a nové obzory. Len aby to nebolo naopak.
 
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.