Slovenské filmy v Budapešti a Segedíne

Tohtoročný odborný seminár s prehliadkou nesie názov Pod drobnohľadom človek. Jeho dramaturgia každoročne vychádza zo záujmu predstaviť tamojším divákom súčasnú slovenskú hranú, dokumentárnu a študentskú tvorbu. Hrané filmy v programe budapeštianskeho seminára reprezentujú dráma bývalej herečky Eva Nová (2015) režiséra Marka Škopa, komédia o štyridsiatnikovi Vojtech (2015) režiséra Viktora Csudaia a roadmovie o dvoch outsideroch Stanko (2015) od debutanta Rasťa Boroša. Premietnu sa aj dva filmy Juraja Nvotu Johankino tajomstvo (2015) a Kruté radosti (2002), ktoré režisér na seminári osobne uvedie.

 

Agava2 resizeOtváracím filmom prehliadky bude ľúbostný príbeh nešťastnej lásky v období ideologického uvoľnenia medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunizmu Agáva (2016) od scenáristu a zároveň debutujúceho režiséra Ondreja Šulaja, ktorý vznikol na motívy novely Ladislava Balleka Agáty. Ondrej Šulaj sa osobne zúčastní oficiálneho otvorenia spolu s Petrom Dubeckým, generálnym riaditeľom SFÚ.

 

Dokumentárne filmy predstaví seminár pod spoločným názvom Príbehy ľudí na Slovensku aj o Slovensku. Maďarskí diváci uvidia filmovú esej režiséra Pala Korca Čakáreň (2015), nový film dokumentaristu Pavla Barabáša o tatranských nosičoch Sloboda pod nákladom (2016), debut dokumentaristu Erika Prausa Zem, ktorá hľadá svoje nebo (2016) o obci Pohorelá i biografický dokument Anton Srholec (2015) režisérky Aleny Čermákovej. Súčasťou seminára bude tiež projekcia filmu Para nad riekou (2015) dvojice režisérov Robert Kirchhoff a Filip Remunda, ktorý na príbehu troch starnúcich džezmenov hovorí o sile slávy a jej pominuteľnosti. Seminár uvedie aj dve hodinové pásma poslucháčov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave a absolventský film dokumentaristky Terezy Križkovej Vtedy v Bratislave (2015) za jej osobnej účasti.

 

Budapešti sa koná od 7. do 9. novembra 24. filmový seminár v kinematografickom centre DocuArt. Od 10. do 14. novembra na neho s totožným programom nadviaže Prehliadka slovenských filmov v kine Grand Café v Segedíne s výnimkou filmu Kruté radosti Juraja Nvotu a študentskej tvorby z VŠMU. Doplní ju krátky dokumentárny film Všade dobre, doma najlepšie (2015) od absolventa Akadémie umení v Banskej Bystrici Pavla Višňovského o mladých Slovákoch, ktorí sa z rôznych príčin vybrali na skusy do zahraničia. Hlavným organizátorom seminára je Slovenské divadlo Vertigo, prehliadka v Segedíne sa koná v spolupráci so Spolkom segedínskych Slovákov. Spoluorganizátormi celého poduajtia sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Slovenský inštitút v Budapešti.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.