Operácia Anthropoid (Veľká Británia-Francúzsko-Česká republika 2016)

ANTHropoidAnthropoid
120 minút.
Scenár: Sean Ellis, Anthony Frewin. Réžia: Sean Ellis. Kamera: Sean Ellis. Strih: Richard Mettler. Hudba: Robin Foster. Účinkujú: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Aňa Geislerová, Toby Jones, Harry Lloyd, Alena Mihulová, Sam Keeley, Jan Budař, Ondřej Malý, Mish Boyko, Martin Hofmann, Václav Neužil ml., Bill Milner, Marcin Dorociński a ďalší.
Slovenská premiéra 13. októbra 2016
Britský scenárista, režisér a kameraman Sean Ellis (nar. 1970), známy ako tvorca cenených snímok Cashback a Metro Manila už od roku 2000 pripravoval hraný film o atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorí spáchali českí a slovenskí členovia komanda v Prahe 27. mája 1942. Ellis nakrúcal s neveľkým rozpočtom deväť miliónov dolárov od mája do septembra 2015 na autentických miestach v Prahe. Atentátnikov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša stvárnili Cillian Murphy a Jamie Dornan, Heydricha si opäť zahral ten istý Detlef Bothe ako v dráme Lidice. Svetová premiéra filmu sa uskutočnila na karlovarskom filmovom festivale. S rovnakou témou vzniká aj americká historická filmová dráma HHhH podľa rovnomenného románu francúzskeho spisovateľa Laurenta Bineta. Režisér Cédric Jimenez na nej spolupracuje s hercami ako Rosamund Pike, Jason Clarke a Mia Wasikowska.
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.