Pete a jeho drak (Pete´s Dragon)

Ten kombinoval živých hercov s animovaným drakom a dej sprevádzali pesničky. Trval vyše dvoch hodín a nedočkal sa prílišného uznania. Zrejme si na tento film niekto v štúdiu náhodou spomenul a napadlo ho, že by nebolo od veci Pete11 resizevypustiť, v dobe neobmedzených digitálnych možností renderovania zvieracích chlpov, do celého sveta jeho zmodernizovanú verziu. Znie to ako veľký risk, ale šikovný marketing dnes dokáže divy a nečakaný obrovský úspech tohtoročnej Knihy džunglí naznačil potenciál rodinných filmov, s hlavnými detskými hrdinami, vychovávanými divokými zvieratami. Stojí staromódny príbeh kamarátstva malého chlapca a prítulného draka v dnešnej cynickej dobe za vstupné do kina?

Rozhodne áno, a to aj práve vďaka spomínanému paradoxu. Malý Pete (Oakles Fegley) cestuje spoločne s rodičmi v aute po asfaltke, niekde uprostred národného parku, a zrazu Pete10 resizenečakane havarujú. Rodičia umierajú a Pete zmizne. Nasleduje časový skok a dozvedáme sa, že Pete si žije v miestnom lese niekde ďaleko od amerických zasmradených veľkomiest, v akomsi netradičnom vzťahu s miestnym drakom Elliotom, pripomínajúcom spolužitie otca a syna. Každá idylka však raz skončí a Petea objaví správkyňa parku Grace (Bryce Dallas Howard) a bude sa mu snažiť z jej pohľadu v ťažkej situácii pomôcť. Grace žije v partnerstve so svojim snúbencom Jackom (Wes Bentley) a jeho malou dcérou Natalie (Oona Laurence) a jej otec (Robert Redford) rozpráva rád miestnym deťom legendu o drakovi v lese. Ako sa ukáže a dozvedia sa všetci zúčastnení, legenda je založená na pravde. Nie každý má však Pete3 resizepochopenie pre harmonické spolužitie Petea a Elliota v lese a na pretras prichádza napríklad ziskuchtivosť a túžba po senzácii. Reprezentantom temnejších vlastností je miestny drevorubač v podaní Karla Urbana. Veci tak naberú dramatickejší spád a povedú k spoznávaniu tých správnych hodnôt a k pochopeniu vlastných chýb.

Našťastie, sa pomerne neznámemu režisérovi nezávislých filmov Davidovi Lowerovi podarilo vštepiť priamočiaremu príbehu a na papieri jednorozmerným postavám punc, ak nie realistickosti, tak aspoň osobitosti a uveriteľnosti. Postavy sa chovajú logicky, sú empatické a tie, ktoré aj na prvý pohľad nie sú, rozhodne nie sú prezentované ako klasickí záporáci. Bryce Dallas Howard predstavuje milujúcu matku, snažiacu sa Pete4 resizemalému Peteovi pomôcť, spôsobom nenútiaceho ho do ničoho, čo by sám nechcel. Drevorubač Karla Urbana sa chová vlastne iba tak, ako by sa choval každý chlap na jeho mieste, po tom, čo by uvidel vo svojom teritóriu tvora obrovských rozmerov a videl v ňom pochopiteľne potenciálnu hrozbu pre svojich blízkych. Nikto ho následne za jeho skutky nesúdi a nedochádza ani k vyložene vyhroteným medziľudským interakciám. Samostatnou kapitolou je vzťah Petea a Elliota. Do toho v skutočnosti nikto iný poriadne nevidí a konfrontáciu s novou situáciou si musia vyriešiť medzi sebou ako chlapi, bez predstaviteľov civilizácie. Lower dokazuje, že sa dá dojemne podať aj "dialóg" medzi drakom a ľudským mláďaťom, založenom na jednoduchom dračom zabručaní a mimike. Pete12 resizeDôležité je, že spoločne s nimi chápeme aj ich emócie. Účelom zvyšných postáv je iba vyplniť priestor typmi ako čarovný dedko (Redford) alebo chápajúci manžel (Bentley).

Potenciálne problémy však treba hľadať inde. Tvorcovia sa snažia čerpať zo starého nápadu priateľstva chlapca a draka. Ten sa svojho času neukázal ako príliš šťastný a aj v roku 2016 Pete10 resizesa natískajú viaceré otázky. Prečo je v lese dieťa vychovávané práve drakom, čiže nadprirodzenou postavou, alebo prečo celá zápletka v nás stále vzbudzuje pocit už neraz videného. Za Petea a Elliota si môžeme pokojne dosadiť Maugliho a Balúa z Knihy džunglí, za drevorubača a jeho kolegov, zástup vedcov honiacich sa za ET mimozemšťanom (E.T.- mimozemšťan, Steven Spielberg, 1892). Let chlapca na drakovi zase pripomenie Nekonečný príbeh (Wolfgang Petersen, 1984). Film tak môže trochu dehonestujúco dostať nálepku zlepenca všetkých týchto a možno aj ďalších filmov. Každopádne zlepenca nie lacného, ale svojimi kvalitami s hrdosťou bojujúceho za právo na svoju existenciu. "Family friendly" zameranie filmu zase nedovoľuje tvorcom rozvíjať Pete resizenatískajúce sa viaceré otázky ohľadom xenofóbie v rôznych variáciách, prípadne výchovy detí v nekompletných rodinách. Peter a jeho drak si akoby v psychologickej rovine vystačil sám so sebou a svojim fiktívnym svetom.

Pete a jeho drak však boduje svojou bezprostrednou a priznanou naivitou, úprimnosťou vo vieru vo vlastné srdce a Pete7 resizezrieknutím sa akéhokoľvek cynizmu alebo postmodernizmu vo forme popkultúrnych odkazov. Nezáleží na logike a, i keď sa budete možno pýtať, čo žerie v lese drak alebo prečo si nikto za dlhé roky nevšimol, zrejme objemom nemalé "produkty jeho trávenia", nebudete to považovať za nedostatok. Vitajte tak do sveta, kde sa stáva nemožné možným, kde nás postavy neotravujú vymoženosťami techniky a žijú spoločne v lone krásnej prírody. A budú tak tam žiť aj po zoznámení sa s kvázi cudzorodým prvkom v podobe rozprávkovej bytosti. Vitajte vo svete modernej rozprávky.

Pete8 resizePete a jeho drak (Pete´s Dragon), USA,  2016)
Dĺžka: 103 minút
Réžia: David Lowery
Scenár: David Lowery, Toby Halbrooks, Malcolm Marmorstein, Seton I. Miller, S.S. Field
Kamera: Bojan Bazelli
Strih: Lisa Zeno Churgin
Hudba: Daniel Hart
Hrajú: Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oakes Fegley, Oona Laurence, Wes Bentley, Karl Urban, Isiah Whitlock Jr., Marcus Henderson, Aaron Jackson, Phil Grieve, Steve Barr, Keagan Carr Fransch, Jade Valour a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR:  25. augusta 2016
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.