Pán Dokonalý (Mr.Right)

Vie to i protagonistka filmu Martha (Anna Kendrick), ktorá je už zúfalá z toho, ako sa jej nedarí vo vzťahových záležitostiach. Až do okamihu, kým sa náhodne nestretne so zaujímavým neznámym mužom (Sam Rockwell) a Pan12 resize„preskočí medzi nimi iskra“. Netuší síce, ako sa volá, či čo robí, ale je ochotná nasledovať ho kamkoľvek. Dokonca aj potom, keď zistí, že je to políciou i podsvetím hľadaný „zabiják“, nájomný vrah. Pre ňu je však Pán Dokonalý“.

“Zafunguje“ totiž nielen ich vzájomná príťažlivosť, ale i akási záhadná predurčenosť až súznenie. Obaja sú totiž všetko možné len nie psychicky vyrovnaní jedinci a priťahuje ich riešiť problémy likvidáciou svojich blížnych, navyše, keď sú presvedčení o tom, že ide o „grázlov“, ktorých sa treba zbaviť. Nájomný vrah sa totiž v jednom okamihu, vraj z morálnych dôvodov, rozhodol zabíjať tých, ktorí si ho najímali. Divák potom začína pochybovať o označení „akčná romantická komédia“ a Pan8 resizevníma ho ako, prinajmenšom, zavádzajúce. I keď ktovie, v tomto prípade sa vraždí v premyslenej choreografii, lebo hrdina  pri zabíjaní tancuje a  používa klaunsky nos. Nuž, a medzitým vedie i „radobyvtipné“ dialógy.

Žiaľ, vtipu je v nich ako šafranu a pôsobia dosť vykonštruovane. Napríklad počas večere v podniku si „Pán Dokonalý“ odskočil na chvíľu von a keď sa ho Marta spytuje, čo robil, úprimne priznáva, že niekoho práve zabil. Ona to však Pan7 resizevtedy vníma ako žart a až neskôr pochopí, že neklamal. Neprehľadné ťahanice, prestrelky a sledovačky a pomaly už nevieme, kto je kto, teda gangster, policajt, tajný agent FBI, či niekto, kto sa za neho iba vydáva, sú akčné, ale pozoruhodne  nesúrodé.   

Scenár Maxa Landisa sa možno chcel zviesť na móde tzv. nekorektného humoru a možno aj paródie na gangsterky, ale nevyšlo to. Ešteže španielsky režisér a scenárista Paco Cabezas, ktorý v súčasnosti pôsobí v USA, mal šťastnú ruku na hereckých predstaviteľov. Marthu napríklad  stvárňuje tvárna Pan9 resizeAnna Kendrick - herečka a speváčka, ktorá pred niekoľkými rokmi získala nomináciu na Oscara za ženský výkon vo vedľajšej ženskej úlohe filmu Lietam v tom (2009), kde sa objavila po boku George Cloonyho a v poslednom čase sa o nej hovorí aj v súvislosti s jej autobiografickou knihou, speváckym albumom a viac ako štyridsiatkou filmov, v ktorých sa objavila. Nuž, a menšiu postavu záhadného muža ktorý kedysi zabijáka vycvičil, spolupracoval s ním, teraz sa ho však musí zbaviť, vytvoril známy Tim Roth. Predstavuje unaveného skeptika, ktorý rezignoval na svet, v ktorom už nik nie je tým, za koho sa vydáva a nikomu a ničomu nemožno veriť, lebo všetko je vlastne úplne  inak.

Pan5 resizeV každom z nás drieme temná stránka. Mimochodom, v úvode filmu vidíme deti, ktoré pred kamerou prezentujú svoje výkresy a sny – čím by chceli byť. Martha chce byť niečím ako krvilačný dinosaurus – Tyranosaurus  Rex. Po rokoch, zdá sa, sa jej túžba splní. Bez ohľadu na to, že ma mladší diváci môžu obviniť z mentorovania, či nepochopenia, si dovolím tvrdiť, že je to varujúce, a v čase, keď  okolo nás eskaluje násilie a vraždenie na rozličný spôsob, je i dosť kontroverzné baviť sa na tému slobody zabíjať a mať z toho potešenie, aké majú hrdinovia  tohto filmu. Vraví sa, že keby sme čakali na ideál, prežijeme celý život v čakárni. Pri čakaní na film Pán Dokonalý by to bol možno aj celkom prijateľný variant.

Pan2 resizePán dokonalý (Mr.Right), USA, 2015
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Paco Cabezas
Scenár: Max Landis
Kamera: Daniel Aranyó
Hudba: Aaron Zigman
Hrajú: Anna Kendrick, Sam Rockwell, Tim Roth, Ancon Mount, Elena Sanches, Katie Nehru a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 28. júla 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.