Na 51. MFF Karlove Vary aj slovenské filmy

Do hlavnej súťaže karlovarského festivalu vybrali kurátori programu prvý majoritne slovenský film úspešného českého režiséra Jana Hřebejka Učiteľka (2016). Rozpráva príbeh učiteľky základnej školy, bezdetnej vdovy po armádnom dôstojníkovi, ktorá prostredníctvom svojich žiakov manipuluje celým okolím. V tomto príbehu o skorumpovanosti a Učiteľka 06 resizemalosti ľudského charakteru sa v hlavnej úlohe predstaví Zuzana Mauréry a film bude za účasti početnej delegácie tvorcov na festivale uvedený vo svetovej premiére. Okrem neho sa o priazeň poroty v hlavnej súťaži bude tento rok uchádzať aj koprodukčný česko-slovensko-francúzsky film Vlk z Královských Vinohrad (2016), posledný film nedávno zosnulého režiséra Jana Němca, legendárneho tvorcu československej novej vlny. Film má v názve vlka, tvora divokého, ľstivého, neovládateľného a rozpráva príbeh o jednotlivcovi, ktorý prekračuje hranice slušného správania. Uvedený bude rovnako vo svetovej premiére. Hřebejkov film Učiteľka je majoritným slovenským zástupcom našej kinematografie v hlavnej súťaži MFF Karlove Vary po piatich rokoch. 

Nesúťažná sekcia Sedem blízkych stretnutí je kolekciou filmov, ktoré renomovaní českí filmári považujú za formotvorné diela ich vlastnej tvorby či osobného života. Medzi siedmimi snímkami, ktoré tento rok vybrali Jan Hřebejk, David Ondříček, Helena Třeštíková, Viktor Tauš, Jitka Rudolfová a Olmo Omerzu, je aj Slnko v sieti (1962) Slnko v sieti resizeŠtefana Uhra, ktorý za film svojho srdca považuje český dokumentarista Miroslav Janek. Toto prelomové dielo československej novej vlny ho zaujalo aj vďaka autentickým hrdinom a ich jedinečnému prežívaniu skutočnosti. Nesúťažná sekcia Imagina, zameraná na diela s nekonvenčným prístupom k narácii a štýlu či na osobité a radikálne vízie filmového jazyka, predstaví dokument 5 October úspešného slovenského kameramana a svetoznámeho fotografa Martina Kollara. Rozpráva v ňom tichý príbeh o svojom bratovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu ostáva možno iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“ 5. október. Tradičná festivalová  sekcia České filmy 2015 – 2016 tento rok uvedie slovenské a koprodukčné snímky Eva Nová (2015) Marka Škopa, Ani ve snu! (2016) Petra Oukropca, Ja, Olga Hepnarová režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr  Kazda, Rodinný film (2015) Olma Omerzua a Teória tigra (2016) Radka Bajgara.

Do prezentácie českých a slovenských projektov vo fáze vývoja Pitch & Feedback s potenciálom uspieť na zahraničnom filmovom trhu, zameranej na získanie medzinárodných koprodukčných partnerov, sú zaradené tri slovenské projekty. Pred publikom zloženým z medzinárodných expertov sa budú prezentovať pripravované filmy Čakanie scenáristky a režisérky Zuzany Liovej, Leto s Bernardom režisérky Martiny Sakovej a Správa režiséra Petra Bebjaka. Prezentácia sa na festivale v Karlových Varoch v rámci Industry programu koná už po piatykrát v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a Českým filmovým centrom. V Docu Talents@KVIFF sa budú prezentovať dokumenty Bajka režisérky Lucie Nimcovej, Dlhý deň Pavla Pekarčíka a koprodukčný titul Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu v réžii dvoch renomovaných dokumentaristov Filipa Remundu a Víta Klusáka.

V časti Works in Progress sa predstavia dva pripravované projekty Križiačik v réžii Václava Kadrnku a Špina režisérky Terezy Nvotovej, pričom zúčastnené projekty bude hodnotiť odborná porota a najperspektívnejšiemu z nich udelí cenu 100 000 eur. Vo výbere Eurimages Lab Project Award, ktorý sa koná vôbec po prvýkrát, budú mať projekty zasa možnosť získať 50 000 eur. Sú medzi nimi aj FREM režisérky Viery Čákanyovej, Láska z celuloidu Andrého Bonzela a Lož Angeles od režisérskej dvojice Željka Sukova a Aleš Suk. Eurimages chce udelením finančnej ceny investovať do nových druhov filmového vyjadrenia, ktoré sa pohybujú na hranici iných umeleckých foriem.

Do výberu projektov podujatia MIDPOINT Intensive@KVIFF, ktorý sa počas MFF Karlove Vary koná po prvýkrát, sa so svojím projektom Žaby bez jazyka dostala režisérka a producentka Mira Fornay. Pripravené je tiež výročné stretnutie absolventov programu TorinoFilmLab s témou Výzvy pri písaní komédie. Zúčastnia sa ho aj slovenskí absolventi scenáristického workshopu MIDPOINT, ktorí sa aktuálne venujú komediálnemu žánru, konkrétne scenáristi Peter Gašparík, Naďa Clontz a Biba Bohinská. Slovenským zástupcom na 10. výročnej konferencii Europa Distribution bude Ivan Hronec zo spoločnosti Film Europe Media Company.


Viac: http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/mff-kv/slovenska-kinematografia-na-51.-mff-karlove-vary.html

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.