Warcraft: Prvý stret (Warcraft)

Trvalo však pomerne dlho, kým sa dali kolesá výroby konečne do pohybu. Tento krát bola však situácia trochu iná - priameho dozoru sa ujala spoločnosť Blizzard, ktorá stála za vznikom hernej ságy. Blizzard nechcel nič ponechať na Prvý3 resizenáhodu  a rázne nie povedal aj kultovému režisérovi brakových herných adaptácií Uwemu Bollovi. Nakrúcanie sa začalo až v roku 2014 a hoci sa okolo projektu istý čas točil Sam Raimi, ten nakoniec pripadol talentovanému Duncanovi Jonesovi. Syn zosnulého Davida Bowieho sa vôbec netajil, že je fanúšikom populárnej ságy, ktorá sa stihla rozvinúť aj v množstvo sprievodných kníh. Doposiaľ najambicióznejšia herná adaptácia tak vstupuje do kín práve pod jeho vedením a určite to nebola zlá voľba.

Prvý2 resizePrvý stret popisuje prvý kontakt dvoch diametrálne odlišných rás - Orkov obývajúcich umierajúci svet Draenoru a ľudí sídliacich v prosperujúcom Azerothe. Základná premisa vychádza z úplných začiatkov série a mnohé elementy čerpá z kníh. Aj príbeh sa v základných bodoch drží známych faktov, hoci v niečom sa naopak snaží uberať vlastnou cestou. I tak sa obávam, že pre nepoznamenaných divákov môže byť v rôznych detailoch a zákonitostiach  mierne nezrozumiteľný. Už samotný úvod  nasadí rýchle tempo a príliš sa nezdržuje nadbytočným Prvý5 resizevysvetľovaním. Snaha čo najrýchlejšie predstaviť celý svet a kľúčové charaktery, je skrátka zjavná samého od začiatku do úplného konca.  Vzhľadom na rozsiahlu mytológiu je pochopiteľné, že scenáristi potrebovali čo najrýchlejšie odbiť nutný úvod a postaviť základy pre ďalšie a potenciálne silnejšie zápletky. Je to však nutne zle? Ako sa to vezme.

Vzhľadom na všadeprítomnú skratkovitosť je predovšetkým  pozitívne, že príbeh má nielen grády, ale nikdy sa v ňom nestrácajú motivácie postáv. Hlavné postavy, na oboch stranách barikády, sú jasne vyprofilované a disponujú i  Prvý9 resizezaujímavým vývojom. Na vyložene zlú, či dobrú stranu sa tu nehrá. Iste, Orkovia sú veľkí, zelení a lační po boji, kým ľudia iba bránia svoju domovinu. Scenár však venuje adekvátny priestor obom z nich a na každej sa objavuje zopár ťahúňov, s ktorými sa dá sympatizovať. A Duncan Jones stíha i umne dávkovať akčné sekvencie, ktoré dokonale napĺňajú merítko vysokorozpočtového fantasy. Vizuálna štylizácia má pritom Prvý resizeďaleko od relatívnej uzemnenosti Pána Prsteňov, ale súčasne sa nedá porovnávať ani s Eragonom, Narniou, či Zlatým Kompasom. Je to niečo medzi a  dostatočne svojské, hoci nie každý nápad pôsobí ideálne. Snaha zavďačiť sa skalným fanúšikom si však so sebou vybrala aj túto daň.

Triková stránka je každopádne excelentná. Aj vďaka tomu Orkovia pôsobia ako skutočné živé osoby z mäsa a kostí. O vyloženom prelome sa síce nedá hovoriť a ani to už neohúri ako svojho čau Avatar, ale napokon ani nijak neznižuje výbornú prácu špecialistov na vizuálne efekty, či Prvý4 resizehercov, ktorí Orkom prepožičali svoje rysy. V tomto Orkovia paradoxne víťazia nad ľuďmi, ktorí občas doplácajú na nie úplne vhodné obsadenie. Aj tí sa však môžu oprieť aspoň o hlavného protagonistu Travisa Fimmela (seriál Vikingovia) a trochu nečakane aj mladého no sympatického Bena Schnetzera. Ben Forster v jednej z kľúčových rolí naopak pôsobí vyložene  nevhodne. Za zmienku stojí aj Paula Patton, ktorej poloork a poločlovek Garona patrí medzi to lepšie a zaujať tak dokáže nielen zeleným zafarbením, ale predovšetkým svojou živelnosťou.

Wacraft: Prvý Stret je nakoniec vcelku príjemným prekvapením. Ak vás zaujíma odpoveď na otázku, či je práve toto Prvý6 resizeten zlom, aký by herné adaptácie potrebovali, potom vás príliš nepoteším. Wacraft nie je dokonalý a len zámorská kritika ho strhala. Z môjho pohľadu pomerne nezaslúžene, pretože ide o svižné fantasy dobrodružstvo s pomerne nekompromisným prístupom k charakterom a vonkoncom nie márne vystavaným svetom. Jeho najväčšia devíza spočíva v tom, že navzdory menším prešľapom dokáže vzbudiť záujem o to, čo sa bude diať ďalej. Prvý Stret možno nie je tým potrebným zlomom, ale rozhodne urobil prvý krok. V Ázii už teraz láme kasové rekordy a pokiaľ sa dočkáme plánovaných ďalších dielov, tie by mohli mieriť aj vyššie. Nechajme sa prekvapiť.

Prvý8 resizeWarcraft: Prvý stret (Warcraft), USA, 2016)
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Duncan Jones
Scenár: Duncan Jones, Charles Leavitt
Kamera: Simon Duggan
Strih: Paul Hirsch
Hudba: Ramin Djawadi
Hrajú: Ben Foster, Travis Fimmel, Dominic Cooper, Paula Patton, Toby Kebbell, Robert Kazinsky, Daniel Wu, Clancy Brown, Ben Schnetzer, Ruth Negga, Burkely Duffield, Daniel Cudmore, Callum Keith Rennie, Ryan Robbins, Patrick Sabongui, Andre Tricoteux, Christian Sloan, Elena Wurlitzer a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 9. júna 2016
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.