Ostrí chlapci (Shane Black)

Sú nimi cynické, akčné „buddy movies“ preplnené hláškami od prvých do posledných minút. Zatiaľ čo sa však filmy ako Smrtonostná zbraň (1987) alebo Poseldný skaut (1991) stali maximálne odzbrojujúcimi akčnými „peckami“, Kiss Kiss Chlapci2 resizeBang Bang (2005) a práve Ostrí chlapci, sú už iba ich slabšou variáciou. Možno bude háčik práve v tom, že pri prvých dvoch spomenutých Black nesedel na režisérskej stoličke, ale písal len scenár. Ten je v jeho tvorbe kľúčový a aj v tomto najnovšom, pri ktorom spojil sily s ešte neznámym Anthonym Bagarozzim, cítiť originálnosť, precíznosť, ale aj provokatívnosť a rebelantstvo.

Russell Crowe (vo filme ako Jackson Healy) už dávno nie je drsný Bud White z filmu L.A – Utajené skutočnosti (1997) alebo násilnícky fanatik z filmu Romper Stomper (1992), ale zavalitý a Chlapci8 resizeživotom uťahaný chlapík, čo bije ľudí za peniaze, respektíve poväčšine im „len“ spoza dverí jednu vrazí a ide naspäť domov. Vieme tiež, že nemá žiadnu rodinu, je to vlk samotár, ktorý však akoby po návšteve dvoch gangstrov, dostal druhý dych, chcel „niečo“ dokázať a byť užitočný. No a Ryan Gosling (ako Holland March) nezaostáva, keďže sa po úlohách tvrďasov vo filmoch Drive (2011), Lovci gangstrov (2013) a Len Boh odpúšťa (2013), zhostil role vypočítavého zbabelca a nezodpovedného, zlého otca trinásťročnej Holly (Angourie Rice). Tá má mimochodom prekvapivo asi najhutnejší charakter a najprepracovanejšie „backstory“, a Chlapci9 resizedostáva pomerne veľa priestoru. Na základe tejto postavy sa tiež Black skvele pohráva s konvenciami daného žánru.

Skvelá halucinogénna expozícia nás vťahuje do éry hippies a tiež zneisťuje, pretože nevieme, či sa ide o sen alebo skutočnosť. Tento prvok sa neskôr opakuje a v konečnom dôsledku sa filmu, práve na základe výborného scenára, darí držať diváka v neistote. Ten je v rámci toku informácií na rovnakej úrovni ako postavy, ktoré napríklad tiež nevedia komu môžu veriť a čo je skutočná pravda. To z filmu robí slušne zamotanú hru vysoko postavených. No a konečné rozuzlenie a prepojenie istých, na prvý pohľad Chlapci5 resizenepodstatných detailov, milo prekvapí a vyčarí úsmev na tvári. Najväčším pozitívom sú však už pre Blakea príznačné gagy a situačný humor, ktorý rozosmeje najmä tých škodoradostnejších. Ostrí chlapci sú rýdzou akčnou komédiou, ktorá však pôsobí ako štylizovaná rozprávka a vyhýba sa realistickejšiemu, uveriteľnejšiemu spracovaniu. Napriek tomu, že sa ústredné dve postavy dostanú do konfliktu s vládou, či nekompromisnou mafiou, chýba dôslednejšie predstavenie – s kým majú vlastne tú česť a čoho sú gangstri schopní. Jedna, či Chlapci11 resizedve scény (návšteva gangstrov u Jacksona v byte, či návšteva John Boya) sú slabou záplatou, ak si spomenieme napríklad na staršiu Smrtonostnú zbraň z osemdesiatych rokov. V rámci kontextu daného žánru v súčasnosti, ale nemožno odoprieť fakt, že ide o koniec koncov originálny počin a príjemné oživenie po tiež vydarenom o dva roky staršom diele P. T. Andersona Skrytá vada (2014).

Ostrí chlapci  sú na jednej strane pohodovou, vtipnou  Chlapci4 resizehollywoodskou noirovou detektívkou, avšak Black akoby sa s tým príliš uspokojil, pričom vie, že má na viac, čo je škoda, pretože fanúšikovia by sa určite radi vrátili do čias, keď bol v najlepšej forme. Spomedzi všetkých dvojíc hrdinov v jeho filmoch ide, mám pocit, o najslabšiu. Ak však patríte do kategórie tých, ktorí tie predošlé nepoznajú, čaká vás nadmieru slušná zábava a možno budete z kina odchádzať maximálne nadšení. U mňa sa tak nestalo a pravdepodobne si na film o týždeň už ani len nespomeniem.
 
Chlapci7 resizeOstrí chlapci (The´Nice Guys), USA, 2016)
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Shane Black
Scenár: Shane Black, Anthony Bagarozzi
Kamera: Philippe Rousselot
Strih: Joel Negron
Hudba: David Buckley, John Ottman
Hrajú: Ryan Gosling, Russell Crowe, Kim Basinger, Matt Bomer, Margaret Qualley, Jack Kilmer, Angourie Rice, Ty Simpkins, Keith David, Beau Knapp, Murielle Telio, Yaya DaCosta, Rachele Brooke Smith, Yvonne Zima, Zarah Kulczycki, Lexi Johnson a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 2. júna 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.