Učiteľka so Zuzanou Mauréry na MFF v Karlových Varoch

Film o učiteľke, ktorá manipuluje žiakmi a ich rodičmi vznikla v slovensko-českej koprodukcii s hlavným producentom, spoločnosťou PubRes (Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská). Českú stranu zastúpila mladá producentská spoločnosť Offside Men producenta Ondřeja Zímu a režiséra Jana Prušinovského, ktorá má na konte seriál Štvrtá hviezda a film Kobry a užovky, ktorý tento rok zozbieral najviac Českých levov. Programový riaditeľ Medzinárodného festivalu v Karlových Varoch Karel Och pre novinky.cz o filme Učiteľka povedal: „Vďaka vynikajúcemu scenáru a precíznej réžii je to film, ktorý sa síce odohráva na malom priestore v konkrétnej dobe, ale o patologickej manipulatívnosti vypovedá s univerzálnou platnosťou.“

ZuzanaMaurery resizeTvorcom sa podarilo získať pre Učiteľku vynikajúce herecké osobnosti na čele so Zuzanou Mauréry, ktorá exceluje v hlavnej úlohe. Casting bol pre Jana Hřebejka osviežením vrátane skvele obsadených detských rolí, z dospelých hercov v minulosti pracoval len s Csongor Kassaiom. Vo filme tiež účinkujú Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý a v jednej z hlavných detských rolí sa predstaví aj vnuk Mariána Labudu Richard Labuda. Zdanlivo empatická a láskavo vyzerajúca učiteľka manipuluje prostredníctvom svojich žiakov ich rodičmi za účelom osobného obohatenia, či už v podobe materiálnych výhod, alebo dokonca vidiny milostného pomeru. Nielen z obavy o prospech svojich milovaných detí väčšina rodičov nátlaku triednej učiteľky základnej školy podľahne. Nájdu sa však tri rodiny, ktoré sa rozhodnú učiteľke vzoprieť, a vzniknutú situáciu sa spoločne s riaditeľkou školy pokúsia zvrátiť na konšpiratívnej triednej schôdzke. Dej strhujúcej a veľmi aktuálnej snímky o sile ľudského charakteru, inšpirovanej skutočnou udalosťou, sa síce odohráva na začiatku 80. rokov, ale ide o príbeh univerzálny, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akejkoľvek dobe, lebo skorumpovanosť, rovnako ako malosť a vypočítavosť vládnu svetom neustále. "Každý dospelý a väčšina detí zažili situáciu, keď cítili, že to, čo je práve momentálne výhodné, je zároveň nesprávne. A naopak, že zachovať sa podľa svedomia alebo len dobrého vychovania môže byť nebezpečné alebo veľmi nevýhodné. Preto tomuto príbehu môže porozumieť každý, " hovorí režisér Jan Hřebejk. Príbeh z pera Petra Jarchovského odkazuje svojou atmosférou, stvárnením a témou k filmu Musíme si pomáhať. "A ako nebol témou Musíme si pomáhať holokaust alebo nacizmus, tak tu nehovoríme o komunizme a šikanovaní. Našou témou je skrátka strach, oportunizmus a ľudská dôstojnosť,“ dodáva Hřebejk.

"Zápas s učiteľkou, ktorá zneužíva svoje postavenie, odráža ako dobou podmienené, tak aj nadčasové morálne dilemy. Reálna školská historka pretrvala svojou intenzitou v rodinnej mytológii. Celé tie roky sa pri rôznych príležitostiach znovu a znovu spomínala. Udalosti, ktoré sa odohrali na jednej konšpiratívnej schôdzi rodičov, ma inšpirovali k variácii na žáner súdnej drámy," hovorí scenárista Petr Jarchovský. Tvorcovia hlavnú postavu učiteľky vybavili kvôli presvedčivosti a nadčasovosti väčšou rafinovanosťou, inteligenciou a sex-appealom. "Na scenári sa mi páčilo, že nebolo jednoznačné, či ide o komédiu, alebo drámu. Snažila som sa učiteľku Drazdechovú v tejto polohe udržať, čo nebolo až tak náročné, keďže moja postava bola výborne napísaná,“ spomína predstaviteľka hlavnej úlohy Zuzana Mauréry. Uriteľka sa nakrúcala v slovenskej metropole v priestoroch starej budovy i štúdiách Slovenskej televízie (RTVS). Podľa tvorcov dodala filmu energia spoločného slovensko-českého štábu dôležité a svieže impulzy.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.