Maggie má plán (Maggie´s Plan)

Tie patrili už do inej žánrovej kategórie, ale úspešne ich prezentovala na rôznych filmových festivaloch. Mimochodom, do svojho tretieho filmu  Ostrov samoty (2005) obsadila aj manžela, známeho írsko-britského herca Daniela Magie2 resizeDay-Lewisa, za ktorého sa vydala v roku 1996 a má s ním dvoch synov. Do našich kín prichádza teraz jej piaty film Maggie má plán (2015). K jeho vzniku ju inšpiroval  nepublikovaný rukopis knihy jej priateľky Karen Rinaldi a pod výsledok sa podpísala nielen ako režisérka, ale i ako scenáristka a producentka.

Protagonistkou príbehu je mladá Newyorčanka Maggie (Greta Gerwig). Akosi sa jej nedarí nájsť pravú lásku, a tak sa rozhodne byť slobodnou matkou. Chce si však uchovať nezávislosť a rozhodne sa pre umelé oplodnenie. Nie však cez spermobanku, ale jednoducho požiada svojho bývalého spolužiaka o „genetický materiál“, ktorý si sama aplikuje.  Všetko si starostlivo naplánovala, lenže nečakane sa stretne s Magie5 resizevysokoškolským profesorom antropológie Johnom (Ethan Hawke). Ten je už otcom dvoch detí a prežíva krízu v manželstve s ctižiadostivou a úspešnejšou kolegyňou Georgettou (Julianne Moore), lebo nie je nadšená, že viac ako vedecká kariéra ho láka stať sa spisovateľom a píše svoj prvý román. Maggie, na rozdiel od nej, prejaví pochopenie a obdiv. Má v pláne Johna všemožne podporiť a keďže sa obaja stihnú do seba zamilovať aj sa za neho vydať.

O niekoľko rokov  je Maggie matkou pôvabnej dcérky, ale láska Magie8 resizek manželovi už akosi vyprcháva a ona sa nestihne čudovať, čo to vlastne kedysi obdivovala. Keďže má rada všetko pod kontrolou, naplánuje si dať Johna opäť dohromady s bývalou manželkou. Netuší, čo spôsobí jej zahrávanie sa s osudom, navyše, keď sa vďaka nediskrétnosti jej  priateľov, Toma (Bill Hader) a Felicie (Maya Rudolph), John sa o všetkom dozvie.

Hovorí sa: „Chceš rozosmiať Pána Boha? Porozprávaj mu o svojich Magie12 resizeplánoch...“ Nad Maggiinmi plánmi a ich realizáciou sa  môže celkom dobre pobaviť aj divák, ak mu, pravda, neprekáža množstvo predvídateľných situácii až klišé v scenári. Na druhej strane vykreslenie charakterov má niečo do seba, najmä v prípade zachytenia manipulátorských techník niektorých zúčastnených, či „typicky mužských“ reakcií a postojov. Rebecca Miller si ako režisérka už tradične vybrala spoľahlivé herecké obsadenie, inak však zachraňovala to, čo  jej celkom nevyšlo ako debutujúcej scenáristke. Opakovane som si uvedomila, že Magie4 resizezákladom dobrého filmu je dobrý scenár. Keď ten  pokrivkáva je problém so všetkým, čo sa od neho odvíja. Nuž, žiaľ, opäť opakovane konštatujem, že v našich kinách pribúda  filmov, ktoré síce pobavia široké publikum, ale hlbšiu stopu nezanechajú a na úspech majú nádej skôr na televíznej obrazovke ako na filmovom  plátne.

Ktohovie, či by aj kultivovanej režisérke so známym menom nezaškodilo pripomenúť si bonmot, ktorým vraj francúzsky diplomat a politik Talleyrand kedysi varoval Napoleona: „Len nie prílišná horlivosť, škodí to záležitostiam a kompromituje osoby.“

Magie3 resizeMaggie má plán (Maggie´s Plan), USA, 2015
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Rebecca Miller
Scenár: Rebecca Miller
Kamera: Sam Levy
Hudba: Michael Rohatyn
Hrajú: Julianne Moore, Greta Gerwig,  Ethan Hawke, Travis Fimmel, Bil Hader, Maya Rudolph a ďalší
Produkcia:  CinemArt
Premiéra v SR: 26. mája 2016
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.