Para nad riekou (Česká republika – Slovenská republika 2015)

para-nad-rekou awm minPára nad řekou
90 minút.
Scenár, réžia, producenti: Robert Kirchhoff, Filip Remunda. Kamera: Martin Matiášek. Strih: Jana Vlčková. Hudba: Laco Deczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jankeje. Účinkujú: Laco Deczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jankeje, Ted Curson, Chris de Pino, Alan Silva a ďalší.
Slovenská premiéra 19. mája 2016
Slovenský dokumentarista, scenárista, režisér a producent Robert Kirchhoff (Kauza Cervanová) a český filmár Filip Remunda (Český sen) vedia svojimi snímkami rozpútať vlnu záujmu. Tentoraz sa spojili a zamerali na troch nevšedných jazzových hudobníkov, ktorí emigrovali z Československa – Laca Decziho, Jána Jankejeho a Ľuba Tamškoviča. Generační súputníci, ktorých hlboko zasiahla ruská okupácia v auguste 1968, dnes pôsobia každý v inej krajine. Trubkár Laco Deczi žije v New Yorku, kontrabasista Ján Jankeje v Stuttgarte a saxofonista Ľubomír Tamškovič našiel domov v Paříži. Decziho blízky priatel, jazzový harmonikár Chris Depino, politik blízky  prezidentovi Georgovi W. Bushovi, sa usiluje zorganizovať koncert československých jazzových hviezd na Bushovom ranči v Texase, na oslavu pádu Berlínskeho múra. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.