Dnes sa začína Febiofest

V sekcii Slovenská filmová krajina vzdá festival poctu slovenskému režisérovi a scenáristovi Dušanovi Trančíkovi, ktorý patrí k neprehliadnuteľným osobnostiam slovenskej kinematografie. Za jeho osobnej účasti sa premietnu jeho krátkometrážne filmy Fotografovanie obyvateľov domu (1968), Šibenica (1969) a Tryzna Fotografoanieobyvetelovdomu(1969) z obdobia 60. rokov minulého storočia, z ktorých dva nakrútil ešte počas študentských rokov na pražskej FAMU. Filmami Fotografovanie obyvateľov domu a Šibenica ukončil štúdium strihovej skladby na FAMU, film Tryzna vznikol počas jeho pôsobenia v Štúdiu krátkych filmov v Bratislave, kde nakrútil aj niekoľko ďalších výnimočných dokumentov ocenených na domácich i zahraničných festivaloch. Všetky Trančíkove filmy budú na uvedené v reštaurovanej digitálnej verzii v nedeľu 20. marca o 18.00 hod.

 

Do sekcie Slovenská filmová krajina sú zaradené aj filmy, na ktorých spolupracoval SFÚ ako koprodukčný partner. Patrí k nim cyklus dokumentárnych portrétov Prvá o výnimočných ženách, ktoré sa ako „prvé“ presadili v rôznych oblastiach života a odhodlali sa vstúpiť na neprebádanú pôdu sebarealizácie aj napriek predsudkom. Febiofest uvedie v sobotu 19. marca o 18.00 hod. za účasti tvorcov dva nové filmy cyklu. Jeden je o prvej slovenskej astronómke Ľudmile Pajdušákovej od režisérky Lenky Moravčíkovej-Chovanec, druhý v réžii Róberta Švedu predstaví Zoru Jesenskú, obdarenú intelektom, darom reči a odvahou verejne prezentovať svoje vyhranené názory na literatúru, kultúru i politiku.

 

Z archívnych fondov SFÚ sa premietnu aj filmy v sekcii Zrkadlo minulosti. Divákom ho nastavia dva reštaurované a digitalizované filmy, konkrétne film o prvých láskach režiséra Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu (1985) a Papierovehlavystrihový dokument Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka o vzťahu občana a moci a o rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v rokoch 1945 – 1989. Pod názvom Kino-pravda, kino-lož sa v tejto sekcii premietne v nedeľu 20. marca o 17.30 hod. v dramaturgii filmovej historičky Evy Filovej aj osem krátkych filmov z rokov 1949 – 1968. Pásmo tvoria snímky Lož má krátke vlny (1949) Františka Kudláča a Jiřího Hečla, (1949)  Osloboderná dedina Waldemara Senta, Byty z panelov (1956) Štefana Ondrkala, K udalostiam v Maďarsku (1956) Ladislava Kudelku a Michala Rábeka, Chlieb a kvety (1957) Vladimíra Bahnu, 12 rozhnevaných predsedov 12 neúrodných rokov (1963) Jaroslava Pograna, Stavba (1966) Ladislava Kudelku a Ideály (1968) Štefana Kamenického.

 

Významnou súčasťou festivalu bude aj prvý ročník programu pre filmových profesionálov s názvom Industry Days, ktorého cieľom je vytvoriť prezentačnú platformu aj pre slovenské filmy a tvorcov, aká existuje popri etablovaných medzinárodných filmových festivaloch v mnohých krajinách. V utorok 22. marca o 11.00 hod. sa v Kine Lumière uskutoční prezentácia pripravovaných filmov Works in Progress, určená tvorcom a producentom na predstavenie ich projektov predovšetkým filmovým profesionálom, novinárom, ale aj širšiemu publiku. Počas nej sa účastníkom odprezentuje 11 slovenských projektov. V stredu 23. marca o 11.00 hod. sa rovnako v Kine Lumière uskutoční panel na tému Slovenský film v českom audiovizuálnom prostredí. Podujatia sa zúčastnia aj zaujímaví filmoví profesionáli zo zahraničia, medzi nimi Stefan Laudyn, riaditeľ filmového festivalu vo Varšave, Andrei Tanasescu z MFF Toronto či Katarzyna Siniarska zo spoločnosti New Europe Film Sales. Industry Days organizujú MFFK Febiofest, Asociácia slovenských filmových klubov a SFÚ.

Viac: www.febiofest.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.