Dánske dievča (Veľká Británia-Nemecko-USA 2015)

DanishGirl CMYK 1The Danish Girl
119 minút.
Scenár: Lucinda Coxon. Réžia: Tom Hooper. Kamera: Danny Cohen. Strih: Melanie Oliver. Hudba: Alexandre Desplat. Účinkujú: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts, Adrian Schiller, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Aisha Fabienne Ross, Jeanne Abraham, Ole Dupont a ďalší.
Slovenská premiéra 4. februára 2016
Eddie Redmayne stvárnil hlavnú postavu v historickej dráme režiséra Toma Hoopera (Kráľova reč) podľa úspešného románu Davida Ebershoffa o ceste dánskeho maliara zo začiatku minulého storočia Einara Wegenera k uvedomeniu si vlastnej transsexuality a vyrovnávaní sa s ňou. Manželia – maliari Einar a Gerda Wegenerovci (Eddie Redmayne a Alicia Vikander) žili v Kodani spokojne, až kým si Einar pre pózovanie na manželkin dokončovaný obraz neobliekol ženské šaty a nezistil, že je ženou uväznenou v mužskom tele. Film si z benátskeho festivalu, kde mal premiéru, neodniesol žiadnu oficiálnu cenu, nepremenil tri nominácie na Zlatý glóbus a celkovo má na konte viac nominácií ako ocenení. O Oscara sa uchádza hneď v štyroch kategóriách – za hlavnú mužskú a vedľajšiu ženskú rolu, výpravu a kostýmy.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.