Návštevnosť v Kine Lumière bola vlani najvyššia

Najnavštevovanejším filmom roka 2015 sa stala čierna komédia Divoké historky (2014) režiséra Damiána Szifrona o tom, že každému raz rupnú nervy. Ide o vtipne nakrútenú spoločenskú kritiku, pri ktorej sa divák z Divokehistorky resize 1chuti zasmeje aj napriek tomu, že za humorom sa skrýva krutá pravda. V rebríčku návštevnosti za ňou nasleduje najnovší film talianskeho režiséra Paola Sorrentina Mladosť (2015), v ktorom dvaja starší páni v luxusných kúpeľoch diskutujú s úctou a nadhľadom k životu o krásnych veciach, čo im pomáha zabúdať na blízky koniec. Trojicu najdiváckejších filmov uzatvára animovaný rodinný film Pieseň mora (2014) režiséra Tomma Moora o poslednej tulenej víle z bájnej krajiny Keltov, ktorá jediná môže piesňou zachrániť rozprávkové bytosti.

 

V desiatke najnavštevovanejších filmov zabodovali aj tri slovenské tituly. Najviac divákov si prišlo pozrieť celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015) o abstinujúcej alkoholičke v podaní Emílie Vášáryovej, ktorá sa po rokoch pokúša napraviť chyby z minulosti. EvaNova resizeUmiestnili sa aj dokument Aleny Čermákovej Anton Srholec (2015) a celovečerný hraný debut tiež dokumentaristu Ivana Ostrochovského Koza (2015) o životnej ceste bývalého boxera. Rebríček desiatich ďalej tvoria Amy (2015) Asifa Kapadiu, Dior a ja (2014) Fréderica Tchenga, Iracionálny muž (2015) Woodyho Allena a komédia o francúzskom prisťahovalcovi zo Senegalu Samba (2014) od režisérskej dvojice Olivier Nakache a Eric Toledano.

 

Najvyššiu návštevnosť vlani opäť zaznamenali európske filmy, prišlo na ne 49 253 divákov, čo predstavuje až 61 percent z celkového počtu návštevníkov. Slovenské filmy videlo 18 071 divákov. Celkovo sa realizovalo 3 144 projekcií. Celková návštevnosť, ktorá sa vlani vyšplhala na 80 567 divákov, predstavuje oproti predchádzajúcemu roku nárast o 22 percent. V nadväznosti na minuloročný úspech sa pri plnej účasti konal v kine prehľadový cyklus o dejinách kinematografie Filmový kabinet, ďalej Filmový kabinet deťom, a tiež celoročný cyklus Vlak zvaný film s podtitulom 120 rokov na filmovej trati pri príležitosti 120. výročia vzniku kinematografie. Pokračoval tiež cyklus hudobných filmov Music & Film i predstavenia študijnej sály SFÚ Filmotéka. Kino Lumière bolo opäť miestom konania festivalov a prehliadok, hostilo napríklad MFF Febiofest, bilančnú prehliadku národnej kinematografie Týždeň slovenského filmu, MFF Bratislava, Filmový festival inakosti, Projekt 100, letný projekt €urópske filmy za €uro a ďalšie podujatia, mnohé uvedené za prítomnosti tvorcov. Kino Lumière v januári minulého roka  získalo Cenu Europa Cinemas za najlepšiu dramaturgiu, ktorú si jeho zástupcovia prevzali z rúk Fatimy Djoumer, koordinátoky medzinárodných vzťahov Europa Cinemas. Počas februára Kino Lumière uvedie všetkých desať najnavštevovanejších filmov roka 2015 v cykle pod názvom TOP Lumière.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.