Sviatky spríjemní slovenská filmová klasika

V čase blížiacich sa Vianoc budú môcť diváci už tento pondelok vidieť na TV Markíza nezabudnuteľného Jozefa Kronera v hlavnej úlohe filmu Pacho, hybský zbojník, ktorý podľa rovnomennej poviedky Petra Jaroša v roku 1975 nakrútil režisér Martin Ťapák. Táto úsmevná zbojnícka féeria čerpá z tradície slovenského ľudového humoru, Pacho hybsky zbojnik resizeaj preto oslovuje všetky generácie divákov. Pacho je obľúbeným hrdinom pre svoj pozitívny charakter, neznáša krivdy a feudálny útlak a aj napriek nedostatku fyzickej sily sa za pomoci svojej šikovnosti a prešibanosti vie vyrovnať s každou situáciou. Film bol vlani najsledovanejším filmom z archívu SFÚ v slovenských televíziách a patrí k divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec.

 

Vo vianočnom čase nezaqbudli ani na Jakubiskovu Perinbabu (1985), rozprávku o starenke, ktorá sa starala o sneh, a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou s hlasom Evy Krížikovej. Tento z vlaňajška druhý nasledovanejší film zo SFÚ v slovenských televíziách, zachytávajúci odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení, láske a snahu prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou, ponúkne TV Markíza už tradične na Štedrý deň. Nebudú chýbať ani slovenské filmové rozprávky. Malí aj veľkí diváci budú môcť pozrieť filmovú adaptáciu rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského Plavčík a Vratko (1981) o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke, ktorú nakrútil Martin Ťapák. Televízia odvysiela aj rozprávku Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého o sile ľudskej lásky, ktorú svojmu otcovi, kráľovi Pravoslavovi dokáže najmladšia dcéra Maruška, až keď vyhnaná z hradu prekoná nebezpečné prekážky a privedie domov Soľného princa. Príbeh Kráľ Drozdia brada (1984) Miloslava Luthera nakrútený podľa rozprávky bratov Grimmovcov je zasa o krásnej, ale pyšnej princeznej Anne, ktorú až svadba so žobrákom naučí milovať aj odpúšťať. Vysielať sa bude aj hudobný film Fontána pre Zuzanu (1985) Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí, na ktorom vyrástla celá jedna generácia. Po novom roku si diváci pozrú zasa legendárny dvojdielny film o našom národnom hrdinovi Jánošík I, II (1962 – 1963) režiséra Paľa Bielika.


V programe verejnoprávnej RTVS bude možné filmy SFÚ vidieť na Jednotke i Dvojke. V závere roka Jednotka uvedie Bielikov film Majster kat (1966) s Vladom Müllerom v úlohe kata o priateľstve dvoch mužov, ktoré náklonnosť k jednej žene zmení na nenávisť, a Poslednú bosorku (1957) režiséra Vladimíra Bahnu, odohrávajúcu sa v 18. storočí o mladom dievčati, ktoré sa stalo modelom pre obraz Umučenia svätej Júlie, za čo ju cirkevní hodnostári odsúdili ako bosorku. Dvojka na Štedrý deň odvysiela hudobno-tanečný film Rodná zem (1953) Josefa Macha, ktorý oslavuje ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa. Príbeh je o objavovaní mladých ľudí z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov.

 

Dva slovenské filmy počas vianočných sviatkov uvedie vo svojom pravidelnom slovenskom programovom okne aj český kanál CS Film. Pôjde o tituly Mŕtvi učia živých (1983) Martina Hollého a Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana. Zo všetkých filmov zo SFÚ uvádzaných počas sviatkov je šesť v HD kvalite, a to Perinbaba, Kráľ Drozdia brada, Soľ nad zlato a Fontána pre Zuzanu z programu TV Markíza a Majster kat a Rodná zem z programu RTVS.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.